Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak nejlépe uchovat borůvky? Aby borůvky vydržely i přes zimu, můžete je zamrazit, usušit či zavařit nebo si přichystat likér
Zdroj: Toprecepty, Irule

Nevíte, jak uchovat borůvky na zimu? Objevte osvědčené způsoby, jak na to. Od mražení přes zavařování až po sušení a přípravu sirupu. Užijte si chuť léta i v zimních měsících a mějte borůvky vždy po ruce.

Jak uchovat borůvky na zimu?

Borůvky patří k nejoblíbenějším letním plodům. Kdo jednou okusil sladkou chuť čerstvě nasbíraných borůvek, ví, že si ji bude chtít uchovat co nejdéle. Uchování borůvek na zimu je skvělý způsob, jak si dopřát chuť léta i v chladných měsících, ať už ve formě koláčů, smoothie nebo jen tak na lžičku.

Borůvky, které hned nezpracujeme, musíme přebrat a odstranit poškozené kusy. Plody by se totiž pak rychle kazily a z cenné dávky by nic nezbylo. Borůvky jsou velmi jemné, a tak se s nimi musí zacházet šetrně, aby se neotlačily. Čisté ruce a okolí je už samozřejmostí. 

Lesní borůvky můžeme skladovat v ledničce jen pár dnů, v případě kanadských můžeme nechat misku s tímto ovocem v chladu o pár dnů déle, protože mají silnější slupku. 

Mražení borůvek

Jedním z nejjednodušších a zároveň nejoblíbenějších způsobů, jak borůvky uchovat, je jejich zamrazení. Stačí je jemně omýt, nechat důkladně oschnout a rozprostřít v jedné vrstvě na tác. Po zmrznutí borůvky nasypeme do mrazicích sáčků nebo plastových nádob, dobře je uzavřeme a uskladníme v mrazáku. Takto připravené borůvky si zachovají svou barvu, chuť i většinu živin. Výhodou je, že se při správném postupu neslepí, a tak si můžeme kdykoliv odsypat přesně tolik, kolik zrovna potřebujeme.

Zavařování borůvek

Další oblíbenou metodou je zavařování. Ať už ve formě sladkého kompotu, džemu nebo jako součást směsí s jiným ovocem, zavařené borůvky mají dlouhou trvanlivost a jsou ihned připravené k použití. Pokud chceme zachovat co nejvíce přirozené chuti, je vhodné zavařovat s minimem cukru nebo zvolit želírovací prostředky bez konzervantů.

Náš tip: Přichystejte si borůvky ve vlastní šťávě.

Borůvkový džem

Borůvkový džem je jedním z nejoblíbenějších způsobů, jak si uchovat jejich chuť na lžičce. Jeho příprava je jednoduchá – stačí čerstvé borůvky, cukr a trocha citronové šťávy. Můžeme ho dochutit vanilkou, skořicí nebo levandulí. I v základní podobě vynikne jeho sytá barva a intenzivní chuť. Skvěle se hodí na čerstvé pečivo, palačinky i do cukroví. Pokud džem zavaříme do sterilizovaných sklenic, vydrží bez problémů až do další sezóny.

Náš tip: Připravte si borůvkový džem z domácí pekárny.

Sušení borůvek

Sušení borůvek je sice méně tradiční, ale velmi praktické, zvlášť pokud nemáme dostatek místa v mrazáku. Sušit je můžeme v sušičce na ovoce nebo při nízké teplotě v troubě. I zde platí, že je důležité nejprve je dobře očistit a usušit, než začneme se sušením.

Sušené borůvky jsou ideální do kaší, pečiva nebo jen tak do pusy jako zdravá svačinka. Můžeme je namočit do vody nebo do rumu. Šťavnaté borůvky pak budeme moci využít třeba podobně jako rozinky do piškotových těst a do bábovek. Připravíme si z nich i výborný čaj.

Lesní ovoce

Bývají roky, kdy se úroda lesních plodů jak v lese, tak na vaší zahradě opravdu zadaří. A tak se stane, že mlsání samotných syrových bobulí máte za chvíli už dost. Je proto třeba vymyslet, jak s…

Borůvkový sirup

Pro ty, kteří rádi experimentují, může být zajímavou variantou výroba borůvkového sirupu. Připravíme si ho podobně jako ten rybízový. Vydrží dlouho a také může posloužit jako originální dárek nebo pro zpestření dlouhých zimních večerů.

Ať už zvolíme jakoukoliv metodu, základem úspěchu jsou vždy kvalitní, zdravé a čerstvé plody. Pokud sbíráme borůvky sami, hlídáme, aby nebyly přezrálé ani poškozené. Uchování borůvek na zimu je praktické a navíc každá sklenice nebo sáček připomíná letní atmosféru a vůni lesa.

Náš tip: Z borůvek si můžete připravit nějakou dobrotu ještě dřív, než je přichystáte na skladování na zimu. Vyzkoušejte recept na borůvkovou omáčku  zvanou žahour podle následujícího video receptu:

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli