Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Borůvky ve vlastní šťávě chutnají skoro jako čerstvé. Jak je připravit a uskladnit na zimní měsíce?
Zdroj: Toprecepty, Františka

Nasbírali jste v lese hodně borůvek a rád byste si je uchovali na později? Můžete z nich udělat marmeládu nebo kompot, pokud si jich ale chcete užívat i v zimních měsících stejně jako v létě a upéct si z nich třeba koláč, nezbývá vám než je zamrazit. A nebo je zavařit ve vlastní šťávě.

Borůvky po celý rok

V dnešní době si můžeme klidně i uprostřed zimy dopřát čerstvé jahody nebo maliny, pokud ale dostanete v čase podzimních plískanic nebo zimních chumelenic chuť na poctivý borůvkový koláč, máte smůlu. Jedinou záchranou mohou být mražené borůvky z obchodu nebo z mrazáku. Ne každý má ale mrazák tak velký, aby si mohl udělat dostatečné zásoby, díky nimž by si mohl dopřát atmosféru letních prázdnin se vším všudy, tedy i s pusou umazanou od borůvek, kdykoliv. Naštěstí je tu ale ještě jedna možnost, jak si kdykoliv pochutnat na borůvkách, které budou chutnat, jako byste je utrhli z keříku – borůvky zavařené ve vlastní šťávě.

Výborné borůvky bez cukru

Ovoce ve vlastní šťávě je ideální možností, jak naložit s nadměrnou úrodou lesních i zahradních plodů. Na první pohled připomíná kompot, je ale mnohem zdravější a i jeho příprava je jednodušší. Jde vlastně o ten vůbec nejjednodušší způsob, jak zavařit ovoce. Na rozdíl od kompotů se nezavařuje s cukrem ani nálevem, pouze u hodně kyselého ovoce stačí přidat jednu lžičku cukru na větší sklenici. Ovoce uležením samo  zesládne. Borůvky jsou samy o sobě šťavnaté, pokud byste ale zavařovali tvrdší a sušší ovoce, je třeba do sklenice přilít 1-3 lžíce vody. Ovoce ve vlastní šťávě můžete používat úplně jako syrové. Hodí se k dozdobení pohárů, můžete z něj připravit zmrzlinu, udělat přeliv na lívance i upéct koláč jako od babičky.

Jak připravit borůvky ve vlastní šťávě

Pokud jste nasbírali hodně borůvek a rádi byste si ji uskladnili až do zimy, můžete to zkusit podle následujícího postupu. Čerstvé borůvky propláchněte nejlépe tekoucí vodou a nechte okapat. Suché borůvky pak nasypejte do vymytých a vysterilovaných sklenic a postupně je setřepejte, aby se jich do sklenic vešlo co nejvíc. Borůvky se navíc ve sklenicích slehnou během sterilace, proto je lepší je naplnit večer, uložit zavíčkované někam do chladu a pak druhý den ještě sklenice doplnit po vrch. Pak sklenice opět uzavřete, vložte do hrnce s vodou a sterilujte při teplotě 90 ⁰C asi 25 minut. Zavařené borůvky uložte nejlépe do sklepa nebo komory a nechte je odležet do zimy nebo dokud je nebudete potřebovat. Ve vlastní šťávě nemusíte zavařovat jen lesní borůvky, ale klidně i ty kanadské.

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více