Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zasmažená kmínová polévka: Sytá a voňavá polévka ze surovin, které máte běžně doma, je jednoduchá a na stole je do půl hodiny
Zdroj: Toprecepty, Anna Kocikova

Máte rádi polévky, které často připravovaly babičky? Tak to vám přijde určitě k chuti i zasmažená kmínová polévka. Jde o klasiku české kuchyně, která se ideálně hodí na rychlý oběd či večeři.

Zasmažená kmínová polévka

Zasmažená kmínová polévka, někdy lidově zvaná „kmínka“, patří mezi jednoduchá, ale výtečná jídla, která se v českých kuchyních vařila po generace. Je to přesně ten typ pokrmu, který vznikl z chudoby i šetrnosti, ale díky své chuti, sytosti a jednoduchosti si drží místo na výsluní dodnes.

Zasmažená kmínová polévka se výborně hodí, když potřebujeme něco rychlého a levného, ale zároveň teplého a sytého. Uvaříme si ji, i když nemáme po ruce moc surovin – většinu ingrediencí na ni totiž máme běžně doma.

Tuto polévku zvládne uvařit i úplný začátečník, a to během pár minut. Hodí se tak i jako záchrana na poslední chvíli, třeba když přijdeme domů unavení a nechce se nám zdlouhavě vařit.

Základem kmínové polévky je pražený kmín ve světlé jíšce, zalité horkým vývarem. Bývá zahuštěná vajíčkem a často se do ní přidávají vlasové nudle a bylinky jako libeček nebo petržel. Její hlavní kouzlo je v chuti opraženého kmínu, který je báječně voňavý. Přestože je polévka velmi jednoduchá, dokáže zachutnat a potěšit každého strávníka.

Jak na tmavou jíšku

Domácí jíška, zápražka, nebo také zásmažka slouží jako klasické zahušťovadlo, jako kvalitnější náhrada průmyslových produktů. Jde o v horkém tuku (máslu, sádlu) orestovanou mouku v poměru 1:1. Mouka při tepelné úpravě ztratí chuť syrového těsta a díky spojení s tukem se při zalévání kapalinou dobře rozpouští – nevznikají hrudky. Výsledkem je hladká, příjemně hustá konzistence. Záleží na míře osmažení – světlá jíška má jemnou, máslovou chuť, zatímco tmavší jíška (např. u kmínové polévky) dodává karamelové, lehce oříškové tóny. Čím tmavší, tím výraznější chuť i barva.

Jíšku je třeba při přípravě stále míchat a kontrolovat, aby se mouka nespálila a nezhořkla. 

Snadné

Jak zvládnout vaření, když nemáte čas nebo nejste zrovna zběhlí v kuchařském umění? I snadné recepty mohou být výborné; platí totiž, že v jednoduchosti je krása. Vezměte si třeba červenou čočku; nemá…

Jak připravit zasmaženou kmínovou polévku

Na čtyři porce potřebujete: 1 lžíci sádla, 1 lžíci celého kmínu, 2 lžíce hladké  mouky, 2 celá vejce, horký vývar (podle potřeby), 1 lžičku Podravky (nebo Kucharky), hrst vlasových nudlí, libeček a petrželku (nebo zelenou cibulkovou nať).

Jak na to? Na rozehřátém sádle minutku opražte kmín, až začne popraskávat, zaprašte moukou a osmahněte, až má mouka nahnědlou barvu (pozor na připálení). Ihned za stálého míchání vlévejte horký vývar (studený se s tukem srazí a tvoří se hrudky) a nechte 10 minut provařit.

Vmíchejte rozšlehaná vajíčka, přidejte nudle a až jsou uvařené, vypněte sporák.

Dochuťte dle potřeby, přidejte bylinky a můžete podávat.

Náš tip: Připravte si babiččinu kmínovou polévku podle následujícího video receptu:

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli