Jak usmažit dokonale křupavý květák? Pomůže krátké blanšírování, vysoká vrstva tuku a pár vyzkoušených vychytávek
3. 7. 2025 Vaření
Jak nejlépe smažit květák? Zjistěte, jak si připravit krásně křupavoučký květák. Víme, jaký olej použít, v jakém množství, při jaké teplotě a jak dlouho ho smažit. Díky těmto krokům si přichystáte letní dobrotu.
Smažený květák
Smažený květák patří mezi oblíbené klasiky české kuchyně. I když se může zdát jeho příprava jednoduchá, několik detailů rozhoduje o tom, zda bude výsledek dokonale křupavý, nebo naopak příliš měkký.
Před obálením se doporučuje květák krátce blanšírovat, aby částečně změkl. Květák se pak dosmaží rychle a neztratí konzistenci. Po blanšírování musí dobře vychladnout a oschnout, jinak se obalová směs bude odlepovat a olej prskat.
Květák pak obalujeme klasicky v trojobalu (mouka, vejce, strouhanka), nebo v těstíčku.
Mohlo by vás zajímat
Jak nejlépe smažit květák, aby byl křupavý?
Příjemně křupavý květák bývá nejchutnější. Jak toho docílíme?
V čem smažit květák
Květák můžeme připravovat ve fritovacím hrnci, variantou je ale také hrnec na plotně či pánvička.
Vhodný tuk
Květák je nejlepší smažit v oleji s vyšším bodem zakouření – například slunečnicovém či řepkovém. Máslo není vhodné kvůli nízké teplotní stabilitě. Olej by měl být čistý, ideálně nový nebo dobře přefiltrovaný.
Kolik oleje použít
Nejlepší je vyšší vrstva oleje, aby květák mohl plavat a smažil se rovnoměrně ze všech stran. Kousky zeleniny případně otáčíme.
Správná teplota oleje
Olej musí být dostatečně rozpálený – přibližně 170–180 °C. Když nemáme teploměr, vyzkoušíme to s kouskem těsta. Jestliže se začne ihned prudce smažit, je teplota správná.
Pokud by byl olej příliš studený, obal by se nasákl tukem a květák by pak byl měkký a chuť bychom si příliš neužili. Příliš horký olej naopak těsto spálí dřív, než se květák prohřeje.
Délka smažení květáku
Obalený květák smažíme zhruba 2–3 minuty z každé strany, dokud není obal zlatavý a křupavý. Při použití těstíčka (např. pivního nebo mléčného) smažíme spíše kratší dobu, ale při vyšší teplotě – těstíčko vytvoří ochrannou vrstvu a květák se uvnitř dobře propaří.
Co dělat po dosmažení?
Po vytažení z oleje květák hned dáme na papírové utěrky, aby odsály přebytečný tuk. Smažený květák nezakrývejte – horký květák by pod pokličkou zvlhl a ztratil křupavost. Pokud připravujeme větší množství, můžeme hotové kousky uchovat na plechu v troubě předehřáté na nízkou teplotu. Zůstanou teplé a křupavé.
KVĚTÁK je oblíbená zelenina, plná vitamínů a minerálů i jiných prospěšných látek. Jedná se o košťálovou zeleninu, stejně jako brokolice, kedluben, zelí, kapusta hlávková, kapusta růžičková nebo…

Jak připravit smažený květák
Na čtyři porce smaženého květáku potřebujete: 1 květák, sůl, hladkou mouku, 2-3 vejce (podle potřeby), 4 lžíce mléka, strouhanka a olej na smažení.
Jak na to? Květák rozebereme na střední růžičky, opláchneme pod tekoucí vodou a vložíme do osolené vroucí vody. Krátce povaříme a vyjmeme (květák se nesmí rozvařit). Květák necháme okapat a vychladnout. Růžičky obalujeme v klasickém trojobalu. Nejdříve v hladké mouce, pak v rozšlehaných vejcích s trochou mléka a ve strouhance. Smažíme ze všech stran ve vyšší vrstvě rozehřátého oleje. Vhodnou přílohou jsou vařené brambory a třeba tatarská omáčka.
Náš tip: Připravte si smažený květák podle následujícího video receptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více