Velikonoční vaječná hrouda

JanaDorazinova Kuchařka: JanaDorazinova

Doba přípravy: doba vaření + odkapání + odležení v lednici 1 hrouda Sýry 12 názorů

Suroviny

1 l plnotučného mléka
10 vajec
1 kávová lžička soli
můžeme přidat podle chuti bylinky
Recept si zatím oblíbilo 40 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Mléko nalijeme do hrnce, přidáme ze skořápek vyklepnutá vajíčka a sůl. Všechno dobře rozmixujeme, nejlépe tyčovým mixérem.

  2. Dáme vařit, vaříme pomalu za stálého míchaní a stále mícháme, až se začne oddělovat voda a hmota hrudkovatět (je to podobné, jak kdybychom dělali tvaroh).

  3. Uvařenou hmotu přecedíme přes síto, pak ji nandáme na gázu a pořádně vytlačíme vodu.

  4. Hroudu zavěsíme a necháme přes noc odkapat.

  5. Hotový výrobek dáme vychladit do lednice, pak krájíme na plátky jako sýr, podáváme s pečivem nebo zeleninou.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 2 775 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Velikonoční vaječná hrouda

  • pupavienka: hmm, zajímavé! :-O To by mne nenapadlo, ale proč ne? ;-)

    Odpovědět

  • pupavienka pupavienka

    Ja to robím na sladko. Pridám kryštálový cukor cca 5 zarovnaných polievkových lyžíc na 10 vajíčiek a 1 liter mlieka . Každý podľa toho, aké sladké to má rád. So šunkou (slanou),plnkou mäsovou (slanou), sladkým koláčom a cviklovo-chrenovým šalátom je to vynikajúce -je to vôňa a chuť veľkej noci.

    Odpovědět

  • janatka janatka

    Hodně mě to zaujalo, právě před pár dny to bylo v pořadu " Všechno co mám ráda ".;-)

    Odpovědět

  • Ivace64 Ivace64

    To vypadá hodně lákavě, určitě vyzkouším:-K:yes::yes:

    Odpovědět

  • Olinka5555: tak já jsem dala normální mléko z krabice, takové to modré polotučné. Ovšem myslím si, že čerstvým mlékem se nic nepokazí. Jak zmiňuji níže, už jsem to dělala i ze smetany 12 % ;-)

    Odpovědět

  • Olinka5555 Olinka5555

    Mám hromadu vajec, slepice nesou jako divé - takže to vyzkouším. Jenom bych se chtěla zeptat, jestli to mléko má být čerstvé nebo trvanlivé. Vejce, předpokládám, normální velikosti. Moc děkuji za reakci.

    Odpovědět

  • Simca S. Simca S.

    Super, něco takového dělala i Terezka. Už leta se chystám to vzkoušet! :yes:

    Odpovědět

  • LIDKA LIDKA

    Vypadá to dobře,ještě jsem to nezkoušela.:yes:

    Odpovědět

  • Frantiska: tak nevím, já ho dělám na to množství z 10 vajec. Dobře drží pohromadě. Super je taky zaměnit mléko za smetanu.

    Odpovědět

  • evinecky: tak určitě to není sýr v pravém slova smyslu. Já ho vždy na Velikonoce dělám, protože nám opravdu chutná. Ano, je to jak bych tak řekla mléčno - vaječné, ale opravdu dobré. Není problém si to nějak dochutit třeba i čili, uzenou paprikou trošku a jak zmiňuji i bylinkami.

    Odpovědět

  • Frantiska Frantiska

    to je zajimavy pomer, neni tech vajec na litr moc? ja znam od tejaji a ta ma na 3 litry 16 vajicek https://www.toprecepty.cz/recept/4392-velikonocni-...

    Odpovědět

  • evinecky evinecky

    Dobrý den.
    Janičko, sice všechny Vaše recepty jsou echt žravé, chci vyzkoušet i tento.
    Není ten sýr výrazně cítit po vejcích a nebyly by lepší jen bílky?Já můžu sýr v jakémkoli množství (aby mi to ti moji rozmazlenci jedli) <3

    Odpovědět

Tématické fráze: velikonoční recepty velikonoční vaječný sýr syr hrouda velikonocni vakecna velikosti vajec m a c v receptech velikonocni hrouda s vajec a mleka hrouda s mleka hrouda z vajec a mléka vaječna velikonočni velikonocni syr