Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Květák smažený v bramborovém těstíčku se sýrem voní majoránkou a je krásně křupavý. Nejdůležitější je správná hustota těstíčka
Zdroj: Toprecepty, mika59

Smažený květák je oblíbený napříč generacemi. S vařenými bramborami a tatarskou omáčkou je často na obědovém jídelníčku mnoha restaurací. Při jeho přípravě není nutné používat klasický trojobal. Experimentovat můžeme i s různými těstíčky.

Jak osmažit květák

Smažený květák většinou připravujeme v klasickém trojobalu, a přitom se nabízí spousta variant. Není nutné používat jen strouhanku, mouku a vajíčka. Jednou z možností je i bramborové těstíčko.

Co udělat s květákem před smažením

Aby květák skvěle chutnal, byl svěží a křupavý, je třeba ho oblanšírovat. Nejprve uvařte vodu. Osolte ji a do vroucí vody dejte květák. Vařte asi minutu až dvě. Do misky ve dřezu zatím dejte studenou vodu a led. Květák hned přesuňte do ledové lázně a prudce ho ochlaďte. Květák slijte a nechte okapat.

Co je potřeba na bramborové těstíčko na květák

Kromě brambor je na těstíčko zapotřebí sýr. Tady si můžeme pohrát s jednotlivými druhy sýrů. Výborné jsou ty aromatičtější. Vyzkoušet můžeme uzený sýr, nebo třeba čedar, parmazán. Dále budeme potřebovat vejce, mléko a trochu strouhanky.

Těstíčko můžeme ještě chuťově doladit. Hodí se česnek, z koření pak majoránka, kmín, pepř a sůl (podle slanosti sýru). Místo majoránky můžeme použít i další koření, například tymián, oregano nebo pesto z medvědího česneku.

Vegetarianské

Vegetariánská strava znamená, že je z jídelníčku vynecháno veškeré maso a masné produkty, dokonce třeba i masový vývar. Na rozdíl od veganství ale vegetariánský způsob stravování povoluje konzumaci…

Jak připravit smažený květák v bramborovém těstíčku se sýrem

Na přípravu budete potřebovat: ½ květáku, 3 střední brambory, 60 g sýru, 1 vejce, asi 50 ml horkého mléka, 2 větší stroužky utřeného česneku, 1-2 lžíce strouhanky, hladkou mouku dle potřeby, oregano, mletý kmín, pepř a sůl. Olej na smažení.

Jak na to? Květák rozeberte na menší růžičky a oblanšírujte ho. Dejte vařit hrnec vody a do vroucí vody dejte květák. Vařte zhruba 1-2 minuty. Připravte misku s ledovou lázní. Květák v ní prudce zchlaďte a pak ho slijte a nechte okapat.

Brambory oloupejte a omyjte. Nastrouhejte je najemno a také sýr nastrouhejte najemno. Vše dejte do mísy, přidejte vejce, mléko (dle potřeby), utřený česnek, kmín, pepř a sůl. Oregano nasekejte nadrobno a přidejte do směsi, přidat můžete i trochu strouhanky (dle potřeby). Výsledkem by měla být směs, která bude hezky držet na květáku.

Do hlubokého talíře nasypte mouku, květák v ní obalte, lehce sklepejte nepotřebnou mouku a vložte ho do misky s těstíčkem květák v něm důkladně obalte. Na pánvi rozehřejte vyšší vrstvu oleje a osmažte na ní květák ze všech stran.

Připravte si talíř s papírovou utěrkou a usmažené kousky na něj odkládejte, aby okapal přebytečný tuk. Smažený květák je nejlepší čerstvý. Jako příloha je kromě vařených brambor vhodný i ředkvičkový salát

Náš tip: Pokud byste přece jen chtěli nějakou jinou variantu květáku, můžete si ho připravit pečený s bramborem a slaninou v jednom pekáčku podle tohoto videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více