Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kdy jsou cukety jedovaté? Nebezpečné jsou ty s nahořklou chutí, mohou způsobit opravdu závažné zdravotní problémy
Zdroj: Freepik, freepik

Cuketová sezóna je tady, což pro úspěšné pěstitele znamená, že budou z cuket dělat téměř vše. Ne všechny cukety lze ale do jídel použít. Pokud vám totiž cuketa zhořkne, raději ji vyhoďte. Nejenže nechutná dobře, ale ještě se v ní hromadí nebezpečné toxiny.

Cuketová sezóna je tu

Cuketa neboli cukína je oblíbená letní zelenina. Spousta lidí ji pěstuje na zahrádkách a vzhledem k její nenáročnosti poměrně úspěšně. Sezóna cuket začíná v červnu a pokračuje až do října, nejlepší cukety jsou ale ty mladé a malé dosahující délky 15-20 cm.

Ty jsou totiž jemné, nasládlé, křehké, šťavnaté a mají málo semínek. Jejich slupka je navíc tenká, takže je nemusíte ani loupat a dají se dokonce jíst i syrové v salátech. Vynikající jsou ale i smažené, pečené, zapékané nebo dušené

Nejlepší jsou menší cukety

Cukety velmi snadno vyrostou do obřích velikostí, nicméně ty velké, které mohou měřit kolem 30 cm, již nebývají tak chutné jako cukety malé. Obsahují totiž hodně semínek, mají velmi tuhou slupku, mohou být dřevnaté a jejich dužina bývá někdy sušší a vláknitější. I tak ale mají i ony nesčetně možností využití (třeba na placky, do sladké buchty nebo i k zahuštění omáček). 

Proč cukety hořknou?

Cukety jsou zkrátka univerzální zelenina, která se hodí do spousty jídel. To ale platí jen tehdy, když nezhořknou, což občas u těch přerostlých hrozí. Cukety totiž stejně jako třeba okurky nebo dýně, které rovněž patří do čeledi tykvovitých, přirozeně obsahují látky zvané kukurbitaciny. Jde vlastně o přirozený obranný mechanismus těchto rostlin. Produkují jej proto, aby je býložravci (a i hmyzí škůdci) neničili - vzhledem jsou silně hořké a ve vyšší koncentraci toxické, odrazují predátory. 

Běžně pěstované odrůdy jsou vyšlechtěné tak, že se kukurbitaciny udržují na minimální hladině. Ale někdy se přece jen nadměrná hořkost objeví, hlavně u přerostlých a starých plodů, kdy už rostlina „umírá“ a hromadí v sobě ochranné látky. Cuketa také může zhořknout, když má stresové podmínky (sucho, horko, nepravidelná zálivka) nebo když jde o křížence s okrasnou nebo planou tykvovitou. Čím více kukurbitascinu pak v cuketě je, tím víc je hořká.

Kdy nejíst cuketu...

Největším problémem u hořkých cuket není jen nedobrá chuť, ale i to, že jsou již zmiňované kukurbitaciny ve vyšších dávkách toxické. Otrava kukurbitacinem je sice vzácný, ale potenciálně smrtelný stav. Projevuje se žaludečními a střevními problémy - křečemi, zvracením, průjmem a poškozením jater a vzácně může končit i smrtí. Příznaky otravy kukurbitacinem se obvykle dostaví náhle během několika minut až hodin po konzumaci a může je vyvolat i nepatrné množství.

Otrava mívá často mírný průběh, který ani nemusíte zaznamenat, nicméně ani tak nevyplatí riskovat. Pokud si nejste úplně jistí, vždy je lepší syrovou cuketu ještě před tepelnou úpravou ochutnat. Špatná cuketa není jen trochu trpká, ale nepříjemně hořká a štiplavá.

Takovou cuketu raději nejezte, a to ani po tepelné úpravě. Kukurbitaciny se totiž vařením ani pečením nerozloží. Zkazili byste si tak zbytečně chuť celého jídla, navíc v případě konzumace hrozí i již zmiňovaná otrava

Náš tip: Z mladých cuket můžete připravit třeba tyto vynikající „matjesy“ podle našeho video receptu.

Zdroje informací: 
Nzip.cz: Cuketa 

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli