Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Květákové placičky obalené v těstíčku jsou krásně křupavé a aromatický sýr jim dodá vůni i další rozměr chuti
Zdroj: Toprecepty, Ivace64

Vyzkoušejte křupavé květákové placičky – chutné, a navíc snadné na přípravu. Zjistěte, čím vším je můžete vylepšit, a připravte si vynikající variantu s aromatickým čedarem.

Květákové placičky

Květákové placičky jsou skvělým způsobem, jak do jídelníčku nenápadně propašovat zeleninu, a přitom si pochutnat na něčem slaném, křupavém a voňavém. Jejich základem je samozřejmě květák – čerstvý, uvařený doměkka (zhruba 5-7 minut), dobře vykapaný a rozmačkaný vidličkou nebo šťouchadlem. K němu se přidává mouka a vaječné těstíčko, které drží placičky pohromadě a zároveň jim dodává chuť i šťavnatost.

Co se dává do květákových placiček 

Základní recept počítá s květákem, vejci, moukou a trochou mléka. Kořenit se dají podle chuti – jemně jen solí a pepřem, nebo naopak výrazněji třeba muškátovým květem, kari kořením, kurkumou či uzenou paprikou. Pro výraznější chuť můžeme do těstíčka přimíchat sýr (např. čedar, hodí se i parmazán nebo niva), bylinky (petrželku, pažitku, tymián) nebo i nadrobno nakrájenou uzeninu, například pokrájené chorizo, slaninu nebo šunku.

Kde a jak placičky připravovat

Květákové placičky můžeme tepelně upravit: 

  • Na pánvi: Tradiční způsob, kdy se placičky smaží na malém množství tuku dozlatova. Výsledkem je výraznější chuť a křupavý povrch.
  • V troubě: Zdravější varianta bez přepalování tuku, ideální i pro přípravu většího množství najednou. Placičky se pečou na pečicím papíru pokapaném olejem.
  • V horkovzdušné fritéze: Rychlá příprava bez nutnosti použití většího množství oleje.

Květákové placičky skvěle ladí se zeleninovým salátem, zakysanou smetanou nebo třeba jogurtovým dipem. Ať už je připravíme jakkoli, stanou se hlavně v létě stálým hostem na našich jídelních stolech. 

Květák

KVĚTÁK je oblíbená zelenina, plná vitamínů a minerálů i jiných prospěšných látek. Jedná se o košťálovou zeleninu, stejně jako brokolice, kedluben, zelí, kapusta hlávková, kapusta růžičková nebo…

Jak připravit květákové placičky

Na květákové placičky si připravte: 1 menší květák, trochu polohrubé mouky. Na těstíčko: 2 vejce, špetka muškátového květu (nebo kari koření), pepř, mléko podle konzistence, petrželku, sůl, 150 g strouhaného čedaru, 100 g pokrájeného choriza (uzeniny), 2 a půl polévkové lžíce hladké mouky a olivový olej.

Jak na to? Květák omyjte, rozeberte na růžičky a uvařte v osolené vodě doměkka. Vidličkou nebo šťouchadlem na brambory uvařený květák rozmačkejte a přisypte trochu polohrubé mouky.

Z čedaru, vajec, mléka, hladké mouky, koření a petrželky udělejte těstíčko. Přidejte pokrájenou uzeninu, případně podle konzistence ještě mouku (když je těstíčko řídké) nebo mléko (když je těstíčko husté). Rozmačkaný květák s moukou pak obalte v těstíčku.

Dejte ho na plech s pečicím papírem, pokapejte olivovým olejem a pečte v předehřáté troubě dozlatova. Placičky podávejte se zeleninovým salátem.

Náš tip: Připravte si květákové placičky podle následujícího videoreceptu: 

Recepty k tomuto článku