Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Angreštový kompot jako od babičky krok za krokem: Díky jednomu triku bude angrešt hezky držet tvar
Zdroj: Freepik, azerbaijan_stockers

Na českých zahrádkách sice možná není tak častý jako třeba rybíz nebo maliny, rozhodně se ale angrešt řadí mezi naše tradiční ovoce. Většina lidí ho jen ozobává z keříků. I z něj se dá ale udělat spousta dobrot, a když ho máte hodně, můžete si jej zavařit na zimu třeba v podobě kompotu. 

Angrešt – tradiční keř českých zahrádek

Angrešt nebo také srstka obecná býval dřív tradičním ovocem, naše babičky a prababičky jej mívaly na zahrádkách úplně běžně. Však se tento ovocný keř s trny pěstoval v Evropě již v dobách středověku. Později téměř vymizel vlivem houbového onemocnění rostlin známého jako padlí. Nyní se díky objevu nových účinných postřiků angrešty opět vrací na výsluní. 

Však si to také toto ovoce zaslouží, a to nejen pro svou příjemnou osvěžující a lehce nakyslou chuť a příjemnou křupavost, ale i pro množství vitaminu, které obsahuje.

Angreštů existuje spousta odrůd, které se liší hlavně barvou – mohou být zelené, žluté, červené až tmavě fialové. Některé jsou kyselejší, jiné sladší, některé odrůdy mají pevnější slupky, jiné měkčí. Rovněž se rozlišují angrešty s chloupky i hladké, téměř bez ochmýření.

Zavařování angreštu

Angrešt je nejlepší jíst samotný rovnou z keříku, hodí se však i do mnoha moučníků. Upéct z něj můžete třeba bublaninu, vynikající je rovněž v koláči s drobenkou a oživí i spoustu dalších dezertů, v nichž vynikne právě svou nakyslou chutí.

Angrešt je ovšem přímo ideální ovoce k zavařování. Nejčastěji se z něj dělají džemy a rosoly – jeho předností totiž je, že obsahuje hodně pektinu, takže výborně želíruje, aniž byste do něj museli přidávat želírovací přípravky. Z angreštu je ovšem vynikající i kompot. 

Jak zpracovat angrešt do kompotu?

Angreštový kompot je jednou z možností, jak si uchovat chuť angreštu i na zimní období. Jeho příprava není nijak složitá, je však pár věcí, na které je třeba při jeho přípravě myslet. 

  • Na kompot se hodí ne úplně přezrálý, pokud možno ještě pevný angrešt s pevnější slupkou. Ideální je ten téměř zralý. Plody je třeba dobře očistit a odstranit stopku i zbytek květu. Pomůže to k lepšímu vzhledu a jemnější chuti. 
  • Plody je třeba na několika místech lehce propíchnout párátkem nebo čistým špendlíkem – zabráníte tak jejich popraskání. Pomůže to i rovnoměrnějšímu nasáknutí nálevu. 
  • Cukrový nálev na angreštový kompot je snadný a potřebujete na něj jen vodu a cukr (případně lze do něj přidat i skořici). Nálev by měl být převařený a horký, aby se do plodů lépe vsákl a zároveň zahubil mikroorganismy. Pokud jde o poměr cukru a vody, záleží hlavně na odrůdě – kyselé druhy potřebují víc cukru. Nejlepší je nálev ochutnat a přizpůsobit  si sladkost podle chuti. 
  • Angrešt není dobré zavařovat moc dlouho – obvykle mu stačí 15-20 minut při 85 °C. Dlouhé vaření z něj totiž udělá kaši. Samozřejmě je třeba mít sklenice i víčka dokonale čisté a sterilizované. U kompotů s nízkým obsahem cukru je to zvlášť důležité. Hotový kompot uchovávejte v chladu a temnu. 

Jak na domácí angreštový kompot

Angreštový kompot nadchne jistě všechny milovníky tohoto ovoce. V zimě si jej vychutnáte jen tak k obědu nebo jej můžete využít i místo čerstvého ovoce do koláče. A jak jej tedy připravíte?

Budete potřebovat: 2,5 kg angreštu, 1 l vody, 400-600 g cukru krystal.

  1. Angrešt omyjte a vyřaďte měkké a popraskané plody. Pak odřízněte stopky a zbytky okvětí. Stopky lze případně nechat, angrešt pak lépe drží tvar.
  2. Vodu dejte do kastrůlku, přidejte cukr a svařte nálev. Angrešt urovnejte do dobře vymytých a vysterilovaných sklenic, zalijte je ještě teplým cukerným roztokem. Ovoce musí být ponořené, nálev by měl sahat asi centimetr pod okraj.
  3. Sklenice pevně uzavřete a sterilujte v zavařovacím hrnci při 85 °C 20-30 minut. To, že ovoce dosáhlo požadované teploty, poznáte podle perlícího nálevu. Sterilovat lze i v troubě vyhřáté na 175 °C. Kompoty postavte na plech s dvoucentimetrovou vrstvou vody a zavařujte, dokud se v nálevu neobjeví bublinky stoupající k víčku. Pak troubu vypněte a sklenice v ní nechte ještě 30 minut. 
  4. Po vychladnutí sklenic zkontrolujte těsnost víček a kompot uložte do chladu a temna, nejlépe někam do sklepa.

Náš tip:  Pokud máte rádi kompoty, můžete si připravit třeba i tento třešňový podle našeho video receptu

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli