Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Čatní z angreštu je jemně pikantní  a lehce aromatické. S cibulí a hořčičným semínkem báječně ladí k sýrům
Zdroj: Toprecepty, Simply Food

Dozrál vám na zahrádce angrešt? Namísto klasického džemu, marmelády nebo kompotu z něj můžete připravit i výborné čatní, které oceníte třeba ke grilovanému masu. Nakyslé aromatické ovoce se k této úpravě přímo báječně hodí, a navíc chuť čatní výborně osvěží. 

Čatní - pikantní indická omáčka

Čatní nebo chutney je populární sladkokyselá omáčka připomínající zavařeninu. Na rozdíl od ní ale není jen sladké, ale má specifickou ostřejší chuť, která z něj činí ideální parťáka ke grilovaným masům nebo ke kvalitním sýrům nakrájeným na kostičky a podávaným jako chuťovka. Čatní má původ v indické kuchyni, což předurčuje jeho výraznou chuť. Pro indické speciality je totiž typická pikantnost, často se do nich přidává několik druhů aromatického koření, jako je třeba zázvor, pepř, muškátový květ, kurkuma, kardamom, mletá paprika, chilli nebo nové koření. 

Angrešt - výborné ovoce do čatní

Čatní se většinou připravuje z různých druhů ovoce, nejčastěji z jablek, meruněk, broskví, ale třeba i z angreštu. Ovoce pak může doplňovat i zelenina, obvykle v ovocném čatní nesmí chybět cibule. Může však být i čistě zeleninové. Pro čatní je ovšem typická sladkokyselá chuť, pokud mu tedy sladkost nedodává ovoce, sladí se cukrem, nejlépe třtinovým, který mu dodá i trochu karamelový podtón.

Kyselost pak zajišťuje nejčastěji ocet nebo citronová šťáva, které prodlužují i trvanlivost pochoutky. Konzistence čatní je většinou hrubší s kousky ovoce a zeleniny, může se ale víc rozvařit nebo následně rozmixovat dohladka, takže má spíš konzistenci jemné omáčky. 

Recept na angreštové čatní s hořčicí

Šťavnatý angrešt je na čatní přímo vynikajícím druhem ovoce. Sám o sobě je trochu kyselejší, navíc je poměrně aromatický a má lehce zemitou a sladce navinulou chuť. Pokud se vám tedy úroda angreštu letos vydařila a rádi zkoušíte něco nového, je toto angreštové čatní s cibulí ideální alternativou, jak ovoce zpracovat. A jak je připravíte?

Budete potřebovat: 2 červené cibule, 1 a ½ kg angreštu, 2 bobkové listy, 2 lžičky hořčičných semínek, 1 lžíci drcených semínek koriandru, 2 lžičky soli, 650 g hnědého cukru, 300 ml jablečného octa

  1. Cibule oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Angrešt omyjte, očistěte a odstopkujte. Všechny ingredience dejte do velkého těžkého hrnce, přičemž 500 g angreštu nechte stranou. Vařte na mírném ohni, dokud se cukr nerozpustí, pak směs přiveďte k varu a nepřikryté vařte 30 minut. Přidejte zbylý angrešt a vařte dalších 10-15 minut nebo do zhoustnutí.
  2. Hotové čatní rozdělte do dobře vymytých a vysterilizovaných sklenic. Vydrží vám asi jeden měsíc. Chcete-li, aby vám vydrželo déle, můžete sklenice zavařit. Po otevření čatní uchovávejte v lednici. 

Náš tip: Vynikající čatní si můžete připravit i z cukety podle našeho videoreceptu

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více