Babiččina kmínová polévka: Voní na sádle opraženým kmínem a sladkou paprikou
21. 7. 2025 Vaření
Chcete se alespoň na chvíli vrátit do dětství? Uvařte si jednoduchou babiččinu kmínovou polévku – s trochou sádla, špetkou mleté papriky a poctivou dávkou vzpomínek. Rychlou přípravu a pár surovin oceníte ve dnech, kdy nestíháte.
Babiččina kmínová polévka
Některé recepty v sobě nesou víc než jen chuť – odráží se v nich příběhy či vzpomínky na domov nebo milou osobu... Právě taková je i babiččina kmínová polévka. Skromná, rychlá a voňavá připomíná dětství i dobu, kdy se z mála vykouzlilo hodně.
Nemám moc surovin a potřebuji něco uvařit
Asi tak by se dala charakterizovat tato tradiční polévka. Kmínová polévka totiž v základu obsahuje jen kmín, mouku, sůl a vodu. Tedy potraviny, které doma bývají vždy. A často v lednici najdeme i sádlo nebo máslo a poslední vejce. A pak nás kmínová polévka zahřeje, nasytí a postaví zase na nohy.
Vzpomínáte na polévku ze sekyry? Tak takhle nějak podobně nejspíš vznikla i tradiční kmínová polévka.
Mohlo by vás zajímat
Trik s paprikou? Pro barvu a vůni
Jedním z drobných kuchařských triků, které babičky s oblibou používaly, bylo krátké orestování sladké mleté papriky. Polévka tím získala jemně načervenalý tón a lehce kouřovou vůni. Ale pozor – paprika se nesmí smažit dlouho, jinak zhořkne. Vždy se přidává těsně před zalitím vodou. Zahřátím se paprika rozvoní, voda ji pak zchladí dřív, než začne hořknout.
Čím vylepšit kmínový základ
Podstatou kmínové polévky je světlá jíška s kmínem. Zalitím vodou vznikne polévka, která povařením po dobu 15–20 minut zhoustne a zbaví se moučné chuti. Pokud chceme polévku obohatit, přidáme nastrouhanou kořenovou zeleninu, třeba mrkev nebo petržel. A pokud ji dochutíme čerstvou petrželkou nebo pažitkou, získá parádní svěžest. V zimě nebo na chatě můžeme použít domácí vegetu.
Sytost zvýší vlasové nudle nebo jemné krupky, případně na kostky nakrájené brambory. Ty přidejte do základu polévky ihned po zalití jíšky vodou.
Rychle, rychle, ať už je jídlo na stole! Možná jste se zdrželi v práci, možná vás zaskočila nečekaná návštěva... dobré jídlo nemusí být věda, která vyžaduje hodiny u plotny. I rychle připravené…

Jak připravit babiččinu kmínovou polévku
Na 4 porce potřebujete: 2 brambory, 1 vrchovatou lžíci sádla, 1–2 lžíce kmínu, 2 lžíce mouky, 1 lžičku sladké mleté papriky, 1,5 l vody (nebo zeleninového vývaru) a 2 vejce. K podávání: nadrobno nasekanou pažitku
Jak na to?
- Brambory oloupejte a nakrájejte na stejně velké kostičky.
- Na sádle opražte kmín a mouku, až vznikne světlá jíška. Vmíchejte papriku (to kvůli barvě) a pár vteřin orestujte, až se rozvoní, ale nezačne se připalovat.
- Zalijte vodou (či vývarem) a přiveďte k varu. Vsypte brambory a povařte doměkka.
- Nakonec vmíchejte rozšlehané vejce a povařte ještě 2 minuty. Podávejte posypané najemno nasekanou pažitkou.
Náš tip: Uvařte si Babiččinu kmínovou polévku podle následujícího video receptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více