Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Babiččina kmínová polévka: Voní na sádle opraženým kmínem a sladkou paprikou
Zdroj: Toprecepty, ivulinka

Chcete se alespoň na chvíli vrátit do dětství? Uvařte si jednoduchou babiččinu kmínovou polévku – s trochou sádla, špetkou mleté papriky a poctivou dávkou vzpomínek. Rychlou přípravu a pár surovin oceníte ve dnech, kdy nestíháte.

Babiččina kmínová polévka

Některé recepty v sobě nesou víc než jen chuť – odráží se v nich příběhy či vzpomínky na domov nebo milou osobu... Právě taková je i babiččina kmínová polévka. Skromná, rychlá a voňavá připomíná dětství i dobu, kdy se z mála vykouzlilo hodně. 

Nemám moc surovin a potřebuji něco uvařit

Asi tak by se dala charakterizovat tato tradiční polévka. Kmínová polévka totiž v základu obsahuje jen kmín, mouku, sůl a vodu. Tedy potraviny, které doma bývají vždy. A často v lednici najdeme i sádlo nebo máslo a poslední vejce. A pak nás kmínová polévka zahřeje, nasytí a postaví zase na nohy.

Vzpomínáte na polévku ze sekyry? Tak takhle nějak podobně nejspíš vznikla i tradiční kmínová polévka. 

Trik s paprikou? Pro barvu a vůni

Jedním z drobných kuchařských triků, které babičky s oblibou používaly, bylo krátké orestování sladké mleté papriky. Polévka tím získala jemně načervenalý tón a lehce kouřovou vůni. Ale pozor – paprika se nesmí smažit dlouho, jinak zhořkne. Vždy se přidává těsně před zalitím vodou. Zahřátím se paprika rozvoní, voda ji pak zchladí dřív, než začne hořknout. 

Čím vylepšit kmínový základ

Podstatou kmínové polévky je světlá jíška s kmínem. Zalitím vodou vznikne polévka, která povařením po dobu 15–20 minut zhoustne a zbaví se moučné chuti. Pokud chceme polévku obohatit, přidáme nastrouhanou kořenovou zeleninu, třeba mrkev nebo petržel. A pokud ji dochutíme čerstvou petrželkou nebo pažitkou, získá parádní svěžest. V zimě nebo na chatě můžeme použít domácí vegetu

Sytost zvýší vlasové nudle nebo jemné krupky, případně na kostky nakrájené brambory. Ty přidejte do základu polévky ihned po zalití jíšky vodou. 

Rychlé

Rychle, rychle, ať už je jídlo na stole! Možná jste se zdrželi v práci, možná vás zaskočila nečekaná návštěva... dobré jídlo nemusí být věda, která vyžaduje hodiny u plotny. I rychle připravené…

Jak připravit babiččinu kmínovou polévku

Na 4 porce potřebujete: 2 brambory, 1 vrchovatou lžíci sádla, 1–2 lžíce kmínu, 2 lžíce mouky, 1 lžičku sladké mleté papriky, 1,5 l vody (nebo zeleninového vývaru) a 2 vejce. K podávání: nadrobno nasekanou pažitku 

Jak na to

  1. Brambory oloupejte a nakrájejte na stejně velké kostičky
  2. Na sádle opražte kmín a mouku, až vznikne světlá jíška. Vmíchejte papriku (to kvůli barvě) a pár vteřin orestujte, až se rozvoní, ale nezačne se připalovat.
  3. Zalijte vodou (či vývarem) a přiveďte k varu. Vsypte brambory a povařte doměkka.
  4. Nakonec vmíchejte rozšlehané vejce a povařte ještě 2 minuty. Podávejte posypané najemno nasekanou pažitkou. 

Náš tip: Uvařte si Babiččinu kmínovou polévku podle následujícího video receptu:

 

Témata

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli