Sladké meruňkové knedlíky z Rakouska: Bramborové těsto a křupavá máslová strouhanka jsou dokonalá kombinace
20. 7. 2025 Vaření
Máte ještě na zahradě spoustu meruněk a přemýšlíte, co s nimi? Pokud milujete ovocné knedlíky, zkuste ty rakouské s názvem Marillenknödel. Dělají je tu z klasického tvarohového těsta, jaké známe i u nás. Chcete-li ale něco jiného, vyzkoušejte i druhou místní verzi z těsta bramborového.
Nejlepší meruňky jsou z Wachau
Při zmínce o rakouské kuchyni si možná vybavíte spoustu jiných pokrmů. Mezi místní sladké speciality však patří i meruňkové knedlíky. Nejsou to však jen tak ledajaké knedlíky – tradičně se připravují z vyhlášených meruněk z údolí Wachau, které díky své sladkosti a vůni patří k nejlepším v Evropě a možná i na světě.
Zdejší mírné podnebí a úrodná půda v údolí Wachau jsou ideální nejen pro výrobu vynikajících bílých vín, ale také pro pěstování ovoce, jako jsou právě meruňky. Ty místní tzv. Wachauer Marille se dokonce pyšní ochrannou známkou Evropské unie – mají chráněné označení původu.
Mohlo by vás zajímat
Ráj meruňkových knedlíků
V městech v údolí Wachau se dokonce slaví různé meruňkové slavnosti a v době dozrávání meruněk se tento dolnorakouský region stává rájem knedlíků. Meruňky se balí do nadýchaného těsta, ohledně jehož složení existují menší spory.
Někteří totiž nedají dopustit na tvarohové nebo odpalované těsto, jiní tvrdí, že mnohem lepší jsou knedlíky z těsta bramborového, které se úžasně snoubí se sladkými a šťavnatými meruňkami.
Knedlíky obalené ve strouhance
Rakouské ovocné knedlíky jsou navíc výjimečné tím, že se neposypávají tvarohem jako naše knedlíky, ale obalují se v dozlatova osmažené strouhance smíchané se skořicí, jež pokrmu dodá příjemnou křupavost. Samozřejmě nesmí chybět ani moučkový cukr na posypání a také rozehřáté máslo, jímž se knedlíky přelévají.
Vzhledem k tomu, že meruňky bývají po uvaření poměrně kyselé, je dobré je předem vypeckovat a místo pecky do každé meruňky dát kostku či lžičku cukru. V Rakousku je zvykem pecku nahradit i malou kuličkou z marcipánu, která knedlíky obohatí o mandlovou chuť.
Jak na rakouské meruňkové knedlíky
Láká vás vyzkoušet trochu jiné knedlíky než klasické tvarohové či kynuté? Udělejte si meruňkové bramborové. Pro meruňky nemusíte nutně jezdit až do Wachau, knedlíky jsou vynikající i s těmi českými nebo moravskými. Jak tedy na ně?
Na 10 knedlíků budete potřebovat: 10 meruněk, 10 kostek cukru nebo 10 kuliček z marcipánu, 400 g uvařených brambor, 25 g rozpuštěného másla, 120 g hrubé mouky + na podsypání, 1 vejce (velikost M), 25 g krupice a sůl. Na máslovou strouhanku: 50 g másla, 60 g strouhanky, mletou skořici dle chuti a 25 g cukru. K podávání: moučkový cukr a rozpuštěné máslo.
- Meruňky omyjte a vyřízněte opatrně pecky, aby meruňky stále držely tvar. Pak do každé meruňky vložte místo pecky kostku cukru nebo kuličku marcipánu.
- Uvařené brambory oloupejte a najemno rozmačkejte nebo prolisujte. Přidejte rozpuštěné máslo, mouku, vejce, krupici a špetku soli a vypracujte hladké těsto.
- Do velkého hrnce nalijte dostatečné množství vody, osolte ji a přiveďte k varu.
- Na pomoučené pracovní ploše vytvarujte z těsta váleček a nakrájejte jej na 10 stejných plátků. Kousky těsta zploštěte, na každý položte meruňku, těsto zabalte a vytvarujte kulaté knedlíky.
- Do vroucí vody vložte knedlíky, lehce je zvedněte vařečkou ode dna a vařte je 10 až 12 minut doměkka. Knedlíky by měly vyplavat na hladinu. Pak knedlíky vyjměte z vody a nechte je okapat.
- Mezitím na pánvi rozpusťte máslo, přidejte strouhanku, špetku skořice a cukru a strouhanku osmahněte dozlatova.
- Před podáváním knedlíky důkladně obalte ve strouhance, na talíři je můžete ještě posypat moučkovým cukrem a přelít rozpuštěným máslem.
Náš tip: České tvarohové meruňkové knedlíky můžete udělat podle našeho video receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více