Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Deset nejlepších meruňkových moučníků: Zkuste vláčný perník, šátečkové koláčky nebo bábovku!
Zdroj: Pixabay, RitaE

Meruňky patří mezi nejoblíbenější letní ovoce a teď je jejich sezona. Využijte toho a oslaďte si život! Vybrali jsme pro vás recepty, podle kterých upečete fantastické dobroty, ať je svátek nebo pátek. Přesvědčte se sami!

Koláče a řezy na plech

Samozřejmě, že tím musíme začít. Koláče na plech, zejména ovocné, milují obvykle hospodyňky i jejich hosté. Tyhle typy moučníků totiž bývají snadné na přípravu, poměrně rychle hotové a vděčné i co do počtu porcí. Zkrátka, jedním plechem potěšíte rodinu i návštěvu. Mezi lákavé patří třeba makový perník s meruňkami. Výhodou je, že zkrátka jen smícháte všechny suroviny a těsto pak vylijete na plech a upečete.

Pokud máte rádi spíše dobroty z křehkého těsta, pak zkuste koláč s tvarohem a meruňkami. Tvaroh a meruňky tvoří skvělou dvojici a chuťově k sobě velmi ladí. 

Zajímavé jsou i obrácené meruňkové řezy na způsob kokosového rafaella. Obrácený koláč je sice spíš známý jako Tarte Tatin, neboli koláč sester Tatinových, ale ani tahle meruňkovovo-kokosová verze nezklame. Pro milovníky kokosu a exotických vůní bude tento moučník to pravé kokosové.  

Vyloženě jako zákusky z cukrárny jsou pak meruňky pod peřinou. Pokud máte trochu více času, třeba o víkendu, rozhodně stojí za to dát si s tímhle moučníkem práci. Těsto je hotové raz dva a na upečený korpus pak už jen navrstvíte zavařeninu, meruňky, šlehačku a poté ještě meruňkové želé. Právě spojení nadýchaného korpusu, jemné smetany a pikantního želé je neodolatelná.

Parádní je i meruňková bublanina. Pokud jste zvyklí jen na bublaniny s drobným ovocem, tak si určitě upečte i tuhle. Meruňky sice trochu propadnou těstem dolů, ale na chuti to moučníku vůbec nic neubere, ba možná spíš naopak! Nadýchaná bublanina bude zkrátka i šťavnatá.

Koláčky do ruky

Ano, uznáváme, tohle už je trochu pracnější verze. Ale zase se „jednoporcovky“ lépe jedí na cestách či na výletech a vypadají na stole krásně i když přijde třeba vzácná návštěva. Koláčky či rohlíčky můžete udělat z kynutého i listového těsta, podle toho, co máte raději. Neskutečně vláčné a šťavnaté jsou třeba šátečkové koláčky, plněné meruňkami a tvarohem.

Naopak krásně nadýchané a křupavé jsou rohlíčky se sušenými meruňkami, které se zapracovávají rovnou do těsta. Použít můžete ale i jiné sušené ovoce. Jednoduché a rychle hotové jsou i mašle z listového těsta s tvarohem a meruňkami.

Anebo si upečte jednoduché muffiny. Tyhle "bábovičky" v košíčku mají nespočet variací. Jelikož se na rozdíl od cup cakes muffiny již dál nezdobí krémem, hodně záleží právě na tom, jaké je těsto a čím je vylepšíte. Ovoce se hodí vždycky a pikatní meruňky dodají korpusům správný říz.

Bábovky

S trochou nadsázky se dá říci, že náš národ se řadí mezi bábovkovou superligu. Tyhle moučníky umíme opravdu famózně. A nebojíme se použít do nich třeba právě i meruňky. Zkuste například perníkovou bábovku s meruňkami. Je to vskutku originální verze, která návštěvy určitě mile překvapí! 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více