Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Meruňkový koláč je díky kefíru fantasticky vláčný a nadýchaný, meruňky dodají báječnou štavnatost a svěžest
Zdroj: Toprecepty, recepty73

Dostali jste chuť na meruňkový koláč? Sladké oranžové ovoce právě zraje a najdete ho také na pultech obchodů. Až budete vybírat meruňky na koláč, kupujte jen ty dostatečně zralé, ale nepomačkané.

Jak využít meruňky

Meruňky jsou skvělé letní ovoce. Když krásně dozrají, mají vynikající chuť plnou slunce. Toto ovoce si můžeme vychutnat v pečených i nepečených dezertech, připravují se z něj kompoty, ale výborně se hodí třeba i k vepřovému masu.

Proč dát do těsta kefír

Dát do těsta bílý jogurt, podmáslí, nebo kefír, je výbornou volbou. Speciálně díky kefíru je totiž těsto krásné nadýchané a vláčné.

Věděli jste, že kefír je původem z Kavkazu a opatství v Tibetu? Kefír je kvašený mléčný produkt, přičemž mléko bývá nejen kravské, ale i kozí, případně ovčí. Kefír obsahuje mléčné bakterie a také kvasinky. Právě díky nim je chuť mírně nahořklá, někdy až trochu štiplavá a jemně perlivá. 

Meruňky

Meruňky jsou takový malý, nenápadný zázrak původem z Číny. Díky obsahu provitamínu A, vitamínů skupiny B, vitamínů C a celé řady minerálních látek dokážou posilovat naši obranyschopnost, sližují…

Jak upéct meruňkový koláč z kefíru

Tento moučník je ideální péct ve formě o průměru 25 cm nebo třeba v pekáčku 20 x 30 cm. Na přípravu těsta budete potřebovat:  250 ml kefíru, 2 vejce, 140 g cukru krupice, 280 g polohrubé mouky, ¾ prášku do pečiva, 100 g rozpuštěného másla. Dále budete potřebovat vypeckované meruňky. Na drobenku: ¾ hrnku hrubé mouky, ½ hrnku třtinového cukru, 2 lžíce másla, špetku skořice a vanilkový cukr.

Jak na to? Do mísy nalijte kefír, rozklepněte k němu vejce, přisypejte cukr a vše promíchejte. Ohřejte mléko, přilijte a vmíchejte ho. Přisypejte mouku a prášek do pečiva a opět dobře promíchejte. Formu na pečení vyložte pečicím papírem nebo vymažte tukem a vysypejte hrubou moukou. 

Troubu předehřejte na 180°C. Připravte si drobenku ze změklého másla, cukru a mouky, vanilkového cukru a skořice. Ovoce omyjte a pokrájejte na půlky. Těsto nalijte do pekáčku, rovnoměrně ho rozetřete a navrch dejte drobenku. Pekáček dejte do předehřáté trouby a pečte dozlatova. Trvá to asi 40 minut.

Zdroje informací: 
wikipedia.org: Kefír
stobklub.cz: Kefír, acidofilní mléko nebo jogurtový nápoj?

Náš tip: S meruňkami se můžete připravit i koláčky podle tohoto videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více