Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Katův šleh: Snadné jídlo s výraznou pikantní chutí osloví zejména milovníky paprik a feferonek
Zdroj: Toprecepty, mika59

Katův šleh patří mezi pikantní klasiky českých hospod. Zjistěte, co do něj patří, jak se liší jeho varianty a jak si ho připravit hezky snadno doma podle osvědčeného receptu krok za krokem.

Katův šleh

Známý též jako „kaťák“ se řadí ke stálicím nabídek českých hospod a restaurací. Oblibu si získal díky své pikantní chuti, rychlé přípravě a výrazné vůni. Jde o směs nudliček masa a zeleniny v kořeněné rajčatové omáčce, která vás zaručeně probere. Ačkoliv jeho název může připomínat něco drastického, v kuchyni jde o velmi jednoduché jídlo, s kterým sklidíte úspěch.

Co všechno patří do kaťáku?

Základem pokrmu je libovější vepřové maso nebo kuřecí prsa. Maso nakrájejte na tenké nudličky a ty zprudka orestujte. Zalijte pikantní omáčkou s orestovanou zeleninou a povařte do zhoustnutí.

K zelenině běžně patří:

  • cibule a česnek – jako základ chuti,
  • červená nebo žlutá paprika – pro barvu i sladkost,
  • nakládané okurky nebo feferonky – pro kyselý a ostrý akcent.

Omáčka vzniká spojením rajčatového protlaku nebo kečupu, dijonské nebo kremžské hořčice, worcesterské omáčky a dalších dochucovadel. Pikantnost upravuje přítomnost chilli papričky nebo feferonky. Někdo dává i kapku tabasca.

Varianty napříč kuchyněmi

Katův šleh nemá jednotný recept – každá domácnost nebo restaurace má svou verzi. Někdo přidává slaninu nebo uzeninu, jiný třeba houby nebo kukuřici. Některé recepty využívají pro výraznější chuť sójovou omáčku, jinde dominuje klasika s protlakem a hořčicí. Všechny však mají společnou tuto trojici: ostrou chuť, rychlou přípravu a silný zážitek.

Recept na kaťák tak můžete upravovat podle své chuti a momentální nálady. 

Mezi nejoblíbenější přílohy patří bramboráčky, ale stejně dobře funguje rýže, hranolky nebo opečené brambory. Díky výrazné chuti bývá oblíbený i jako „pivní jídlo“ – ideální ve chvíli, kdy si chcete dát něco vydatného a ostrého.

Čím zahustit katův šleh?

Hustota omáčky záleží na použité zelenině. Jak moc je šťavnatá, kolik pustí tekutiny a jak dlouho trvá ji vyvařit. Rozdíl tvoří i použití rajčatového protlaku nebo kečupu. 

Pro zvýšení šťavnatosti a pikantnosti se maso zpravidla marinuje. Naložte ho alespoň na 60 minut, ale klidně i na delší dobu, do směsi oleje, worcesteru, koření a případně i škrobu, který zajišťuje jemnost a šťavnatost. Zároveň dodá omáčce lesk a sametovou texturu. A nedoprovází ho nežádoucí moučná pachuť. 

Pikantní

Když se řekne pikantní, co si představíte? Zřejmě něco, co je mírně pálivé, ale ne nijak extrémně, a má to říz. Jenže to pro někoho může znamenat malou špetku mletého chilli a pro jiného naopak…

Jak připravit katův šleh

Na 3 porce budete potřebovat: 400 g vepřového nebo kuřecího masa (kýta, plec, prsa), sůl, mletý černý pepř, 1 lžíci kukuřičného škrobu, worcesterskou omáčku dle chuti, 1 cibuli, 2–3 stroužky česneku, 1 papriku (červenou nebo žlutou), 2–3 nakládané okurky, 1 nakládanou feferonku, 4 lžíce oleje, 4 lžíce kečupu (nejlépe domácího nebo 2 lžíce rajčatového protlaku), 1 lžíci dijonské hořčice a vývar (nebo vodu) dle potřeby.

Jak na to? Maso nakrájejte na tenké nudličky a dejte je do misky. Osolte, opepřete, přidejte škrob, zakápněte worcesterskou omáčkou a vše spolu dobře promíchejte. Nechte 1 hodinu odležet v lednici.

Cibuli a česnek oloupejte. Cibuli nakrájejte na klínky, česnek na plátky. Papriku zbavte semeníku a nakrájejte na proužky, okurky na kousky a feferonku nasekejte. Vše restujte na 2 lžících oleje asi 3–5 minut.

Přidejte kečup nebo rajčatový protlak a hořčici. Promíchejte a zřeďte vývarem nebo vodou do požadované hustoty.

Na jiné pánvi na 2 lžících oleje zprudka orestujte maso. Kuřecí maso potřebuje 3–5 minut, vepřové zhruba 8–10 minut. Orestované maso přesuňte do pánve s omáčkou a společně prohřejte. Dochuťte solí nebo pepřem.

Katův šleh podávejte s bramboráčky, hranolky, nebo rýží.

Náš tip: Připravte si tuto variantu katova šlehu podle následujícího videoreceptu: 

 

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli