Katův šleh: Snadné jídlo s výraznou pikantní chutí osloví zejména milovníky paprik a feferonek
23. 7. 2025 Vaření
Katův šleh patří mezi pikantní klasiky českých hospod. Zjistěte, co do něj patří, jak se liší jeho varianty a jak si ho připravit hezky snadno doma podle osvědčeného receptu krok za krokem.
Katův šleh
Známý též jako „kaťák“ se řadí ke stálicím nabídek českých hospod a restaurací. Oblibu si získal díky své pikantní chuti, rychlé přípravě a výrazné vůni. Jde o směs nudliček masa a zeleniny v kořeněné rajčatové omáčce, která vás zaručeně probere. Ačkoliv jeho název může připomínat něco drastického, v kuchyni jde o velmi jednoduché jídlo, s kterým sklidíte úspěch.
Co všechno patří do kaťáku?
Základem pokrmu je libovější vepřové maso nebo kuřecí prsa. Maso nakrájejte na tenké nudličky a ty zprudka orestujte. Zalijte pikantní omáčkou s orestovanou zeleninou a povařte do zhoustnutí.
K zelenině běžně patří:
- cibule a česnek – jako základ chuti,
- červená nebo žlutá paprika – pro barvu i sladkost,
- nakládané okurky nebo feferonky – pro kyselý a ostrý akcent.
Omáčka vzniká spojením rajčatového protlaku nebo kečupu, dijonské nebo kremžské hořčice, worcesterské omáčky a dalších dochucovadel. Pikantnost upravuje přítomnost chilli papričky nebo feferonky. Někdo dává i kapku tabasca.
Mohlo by vás zajímat
Varianty napříč kuchyněmi
Katův šleh nemá jednotný recept – každá domácnost nebo restaurace má svou verzi. Někdo přidává slaninu nebo uzeninu, jiný třeba houby nebo kukuřici. Některé recepty využívají pro výraznější chuť sójovou omáčku, jinde dominuje klasika s protlakem a hořčicí. Všechny však mají společnou tuto trojici: ostrou chuť, rychlou přípravu a silný zážitek.
Recept na kaťák tak můžete upravovat podle své chuti a momentální nálady.
Mezi nejoblíbenější přílohy patří bramboráčky, ale stejně dobře funguje rýže, hranolky nebo opečené brambory. Díky výrazné chuti bývá oblíbený i jako „pivní jídlo“ – ideální ve chvíli, kdy si chcete dát něco vydatného a ostrého.
Čím zahustit katův šleh?
Hustota omáčky záleží na použité zelenině. Jak moc je šťavnatá, kolik pustí tekutiny a jak dlouho trvá ji vyvařit. Rozdíl tvoří i použití rajčatového protlaku nebo kečupu.
Pro zvýšení šťavnatosti a pikantnosti se maso zpravidla marinuje. Naložte ho alespoň na 60 minut, ale klidně i na delší dobu, do směsi oleje, worcesteru, koření a případně i škrobu, který zajišťuje jemnost a šťavnatost. Zároveň dodá omáčce lesk a sametovou texturu. A nedoprovází ho nežádoucí moučná pachuť.
Když se řekne pikantní, co si představíte? Zřejmě něco, co je mírně pálivé, ale ne nijak extrémně, a má to říz. Jenže to pro někoho může znamenat malou špetku mletého chilli a pro jiného naopak…

Jak připravit katův šleh
Na 3 porce budete potřebovat: 400 g vepřového nebo kuřecího masa (kýta, plec, prsa), sůl, mletý černý pepř, 1 lžíci kukuřičného škrobu, worcesterskou omáčku dle chuti, 1 cibuli, 2–3 stroužky česneku, 1 papriku (červenou nebo žlutou), 2–3 nakládané okurky, 1 nakládanou feferonku, 4 lžíce oleje, 4 lžíce kečupu (nejlépe domácího nebo 2 lžíce rajčatového protlaku), 1 lžíci dijonské hořčice a vývar (nebo vodu) dle potřeby.
Jak na to? Maso nakrájejte na tenké nudličky a dejte je do misky. Osolte, opepřete, přidejte škrob, zakápněte worcesterskou omáčkou a vše spolu dobře promíchejte. Nechte 1 hodinu odležet v lednici.
Cibuli a česnek oloupejte. Cibuli nakrájejte na klínky, česnek na plátky. Papriku zbavte semeníku a nakrájejte na proužky, okurky na kousky a feferonku nasekejte. Vše restujte na 2 lžících oleje asi 3–5 minut.
Přidejte kečup nebo rajčatový protlak a hořčici. Promíchejte a zřeďte vývarem nebo vodou do požadované hustoty.
Na jiné pánvi na 2 lžících oleje zprudka orestujte maso. Kuřecí maso potřebuje 3–5 minut, vepřové zhruba 8–10 minut. Orestované maso přesuňte do pánve s omáčkou a společně prohřejte. Dochuťte solí nebo pepřem.
Katův šleh podávejte s bramboráčky, hranolky, nebo rýží.
Náš tip: Připravte si tuto variantu katova šlehu podle následujícího videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více