Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pikantní pečený guláš s rajčaty a paprikami: Díky přípravě v troubě je maso nádherně šťavnaté a tak měkoučké, až se rozpadá
Zdroj: Toprecepty, Ivace64

Máte rádi guláš? Klasický hospodský oběd si můžete snadno připravit doma a zkombinovat v něm chutě, které máte rádi. S houskovým knedlíkem, rýží či těstovinami nebo jen tak s čerstvým chlebem je báječný.

Pečený guláš 

Guláš bezpochyby patří mezi naše nejoblíbenější jídla. Výhoda pečeného guláše je v jeho přípravě, díky které se maso krásně rozplývá, a nechybí ani vynikající omáčka s přílohami, které vám nejvíce chutnají.

V případě pečeného guláše hlavně potřebujeme důkladně orestovat maso a cibuli, pak vše dáme do trouby. Výsledkem je tak měkké maso, že se úplně rozpadá. 

Příprava pečeného guláše

Na náš guláš využijeme hovězí maso, i když se dá připravovat i z vepřového masa, ale také ze zvěřiny. Do guláše patří hlavně tučnější maso. Obvykle to bývá kližka, krk, karabáček. Guláš se totiž vaří pomalu a díky tuku pak není jídlo vysušené.

Nejprve je třeba na tuku zpěnit pořádné množství cibule. Ideální je sádlo, ale můžeme využít i olej (třeba řepkový, slunečnicový). Přidáme maso a důkladně ho osmažíme. Dalším krokem je přidání sladké nebo uzené papriky a jejím krátkém obalení v tuku. To vylepší chuť. Následně přidáme rajský protlak a případné další ingredience a osmažíme je. Vše zalijeme vývarem/vodou a dáme do trouby. Guláš může mít řadu chuťových podob a záleží pak na variantě, kterou si zvolíme. 

Oběd

Většina Čechů považuje oběd za hlavní jídlo dne, které má být velké a vydatné. Pravdou ale je, že mnohé národy preferují naopak velké večeře a obědvají lehce a narychlo. Ať si vyberete to, či to, ať…

Pikantní pečený guláš s rajčaty a paprikami

Na přípravu budete potřebovat: 800 g hovězího zadního masa, olej, 1,5 l masového vývaru nebo vody, 4 větší cibule, 1 malý rajský protlak, 1/2 hrnku rajské šťávy, 6 stroužků česneku, čerstvou majoránku, uzenou papriku, drcený kmín, sůl, pepř, 4 rajčata, 4 bílé papriky a 2 pálivé špičaté papriky (můžete přidat i kajenský pepř).

Jak na to? Maso nakrájejte na větší kostky. Česnek oloupejte a utřete ho. Cibule oloupejte a nakrájejte nahrubo. Ve velkém kastrolu (vhodném na pečení do trouby) zpěňte na oleji cibuli, přidejte kostky hovězího masa a krátce je osmahněte. Přimíchejte do směsi rajský protlak a rajskou šťávu, dobře promíchejte, přidejte česnek a další koření. Zalijte vývarem (vodou), přiklopte poklicí a pečte v rozehřáté troubě na 170 °C asi 100 minut.

Rajčata a papriky omyjte a pokrájejte. Pak odklopte poklici, přidejte rajčata, nadrcenou čerstvou majoránku, pokrájené papriky a ještě chvíli pečte. Guláš je dost hustý, není třeba nic zahušťovat. Dochuťte solí, pepřem. Pečený guláš podávejte se širokými nudlemi nebo s pečivem apod.

Náš tip: Připravte si troubový guláš podle následujícího videoreceptu: 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více