Nikol Leitgeb upekla luxusní koláč podle receptu své babičky: Je to univerzální těsto, použitelné na bábovku i bublaninu, říká
29. 7. 2025 V kuchyni s VIP
Když se řekne jednoduché domácí pečení, většině lidí naskočí vzpomínka na koláče od babičky, bublaniny z dětských let nebo voňavé bábovky, které se pekly „z toho, co zrovna bylo doma“. Právě tak to má i populární herečka Nikol Leitgeb (rodným příjmením Štíbrová), která za pomoci svého čtyřletého syna Tobiase ukázala, jak snadno připravit lahodný koláč.
Univerzální základ, který nezklame
Jogurtové těsto je ideální pro každého, kdo nechce trávit hodiny v kuchyni a zároveň si chce pochutnat na něčem poctivém. Kombinace jogurtu a vajec zajistí vláčnost a pružnost, cukr dodá sladkost, hladká mouka se postará o jemnost. Nadýchanost zajistí kypřicí prášek.
Výsledkem je vláčné, lehce pružné těsto, které se hodí téměř pro každý druh jednoduchého moučníku. To potvrzuje i Nikol, která má recept od své babičky Lídy. „Těsto na koláč, které se dá použít i na bábovku nebo bublaninu. Je to nejjednodušší těsto vůbec,“ říká herečka ve videu, které publikovala na svém instagramovém účtu.
Mohlo by vás zajímat
Jaké ovoce se hodí
V jejím koláči nechybí ani ovoce, konkrétně meruňky a borůvky. Výběr ovšem záleží na každém. Jogurtové těsto je neutrální, a proto si skvěle rozumí s většinou druhů ovoce. V létě jsou ideální čerstvé jahody, maliny, rybíz nebo borůvky, které moučník příjemně osvěží a dodají mu barvu.
Na podzim zase přijdou ke slovu švestky, jablka nebo hrušky, ideálně lehce podušené s trochou skořice. V zimě lze sáhnout po mraženém ovoci nebo kompotu, ale je dobré ho předem scedit, aby těsto nezvlhlo. Kombinace chutí se přizpůsobí ročnímu období, surovinám ve spíži i vašim chutím.
Rychlá a jednoduchá drobenka
Drobenka je sázka na jistotu – dodá koláči strukturu, chuť i tolik oblíbenou křupavost. Nejjednodušší drobenka vznikne smícháním hladké mouky, cukru a studeného másla v poměru 2:1:1. Stačí prsty promnout a během minuty je hotovo. Pokud chcete drobenku křupavější, přidejte hrst ovesných či jiných vloček.
Podle novějších receptů se dá místo másla použít kokosový tuk a část mouky nahradit mletými ořechy. Ale i ta úplně obyčejná máslová drobenka má své pevné místo, především na klasickém koláči s ovocem.
Pečení bez stresu
Jogurtové těsto je tolerantní a odpouští i menší chyby. Nevyžaduje přesné vážení, stačí odměřit jogurtový kelímek nebo hrnek a podle něj přidat ostatní suroviny. Těsto není potřeba dlouze šlehat, stačí promíchat, nalít do formy a péct.
Teplota pečení se pohybuje kolem 170–180 °C, v závislosti na typu moučníku. Koláč na plechu bývá hotový za 25–30 minut, bublanina o něco déle, bábovka pak potřebuje zhruba 40–50 minut. Upečení ověříte klasickým trikem, tedy zapíchnutím špejle. Pokud vyjmutá z těsta zůstane suchá, máte upečeno.
Že jde o snadnou přípravu, to dokázala i Nikol Leitgeb, která si jako pomocníka vzala svého mladšího syna Tobiase. Ten sice chtěl do těsta přidávat i celé hrníčky, skořápky od vajec nebo zmrzlinu, ale nakonec byl výborným parťákem.
Jednoduchý koláč s ovocem
Na jednoduché těsto na mnoho použití budete potřebovat: Na koláč: 2 hrnky hladké mouky 1 hrnek cukru, 1 kelímek jogurtu nebo smetany (120 g), 4 vejce, kypřící prášek a ovoce dle chuti. Na drobenku: 200 g polohrubé mouky, 80 g másla a 80 g cukru krupice.
Jak na to?
- Do mísy dejte mouku, cukr, bílý jogurt, prášek do pečiva a vejce. Vše důkladně promícháme.
- V misce si smícháním mouky, cukru a změklého másla připravte drobenku.
- Do formy vložte pečící papír a na něj nalijte připravené těsto. Navrch přidejte ovoce a posypte drobenkou.
- Pečte v troubě předehřáté na 180 stupňů dozlatova, zhruba 25-30 minut.
Náš tip: Podle našeho video receptu si můžete připravit bublaninu přesně tak, jak to dělá Josef Maršálek.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více