Koláčové těsto

Suroviny

190 g vody
1/2 vajíčka (stačí polovina, zbytek zůstane na pomašlování pečiva před pečením)
470 g hladké mouky
100 g tuku (v Poznámce)
100 g cukru
1/2 rovné lžičky soli
17-21 g čerstvého droždí

Postup přípravy receptu

  1. Ve vlažné vodě rozmícháme necelou lžíci cukru, droždí (vše z připravených surovin) a necháme 15 minut odpočívat.

  2. Pak přidáme zbytek surovin a uhněteme těsto, které necháme před tvarováním hodinu kynout.

  3. Dál pokračujeme, jak jsme zvyklí. Buď těsto rozválímě po celé ploše velkého plechu a poklademe náplní... Nebo těsto rozdělíme na malé kousky a z nich uděláme koláče (malá psaníčka, šátečky aj.). Po vykynutí na plechu koláče upečeme při 180-190°C.

Poznámka od kuchařky

Jako tuk můžeme použít máslo, koláče jím budou velice voňavé. Pečivo s máslem bývá brzo tužší (a přesto stále vynikající), zkuste jednou použít půl na půl máslo – sádlo.

Zdroj: Pekárnománie -> http://www.pekarnomanie.cz

Komentáře k receptu Koláčové těsto