Noční těsto

cathleen Kuchařka: cathleen

Pro začátečníky 14 názorů

Suroviny

300 ml kefíru (mám domácí)
150 ml oleje
10 g čerstvého droždí
2-3 lžíce cukru
půl rovné lžičky soli
500-520 g hladké mouky
Recept si zatím oblíbilo 41 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Postup je velice jednoduchý – v kefíru s cukrem rozmíchat droždí, přidat zbytek surovin, uhníst těsto a zavřené v plastovém boxu nebo v míse s víkem ho uložit kynout na 12-18 hodin do lednice.

  2. Hotové těsto jen vytáhneme, propracujeme a můžeme tvarovat – koláčky s náplní, koláče přes celý plech, sladké taštičky s ovocnou náplní hřebeny a spoustu dalšího.
    Těsto je příjemně tvárné a na ruce nějak nelepí.

  3. Těsto jde samozřejmě připravit i klasicky a nechat kynout asi 60 minut, jen bych pak zvýšila množství droždí (z 10 g na 15-20 g).

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 1 614 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Noční těsto

  • Quincey Quincey

    Libulka: Moc prosím o tvůj vyzkoušený recept na kynuté těsto - víc variant není nikdy na škodu, děkuji :yes::-K

    Odpovědět

  • zdenka.s zdenka.s

    magdalenka : jo jo,to bylo droždí bez umělotin , byli jsme na exkurzi v drožďárně ,tak jsem to viděla ☺
    Milovala jsem ho jen tak uždibovat a kolegyně z toho byly "hotové "
    Zlaté časy mládí ;-(

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    zdenka.s: ja si zas spomínam, že mamka na kilo múky dávala droždie za 30-40 halierov...:-8

    Odpovědět

  • zdenka.s zdenka.s

    RubyRom : dovolím si k tomu droždí - za 50 haléřů bylo 50g neboli 5 deka :-) Droždí vozili v kilových kostkách a pak se krájelo vlascem na kostičky ,kilo stálo deset korun.Za pultem jsem byla víc jak 30 let ,to se nezapomíná

    Odpovědět

  • RubyRom RubyRom

    Teda to je super! Toto dělávala moje babička a já na to úplně zapomněla! Tak jsem vyhledala starý, zažloutlý sešit po babičce a recept jsem našla! Jen tam má napsáno droždí za 50 haléřů :-D:-D a to nevím kolik to je, takže se budu řídit tímto receptem a vyzkouším. Děkuji mnohokrát za připomenutí! Moje babička dělala z tohoto těsta úžasné dobroty a vždy jsme se divili co je to za těsto, že kyne celou noc a déle. :yes::yes:

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57

    Libulka: recept na kynuté těsto jsi sem nedávala, teď jsem to zkontrolovala:-D
    Dej ho sem pro Verču a Ninu, klidně bez fotky... pokud je to tak dobrý recept, tak si zaslouží zveřejnit:-K

    Odpovědět

  • Libulka Libulka

    medanek: Zdravím :-) kynuté těsto byl pro mě strašák, ale od známého mám skvělý recept, ten nejlepší - a že jsem jich vyzkoušela několik. V případě zájmu napišu recept. Asi jsem ho tady veřejně nedávala, ani nevím, nejsem tu často :-8

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    Eja57: Ani bych neřekla:-D, u mne 100% moje maličkost! Ale, aspoň se mám nač vymluvit!

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57

    cathleen: no právě:-K
    Problém s kynutým těstem dle mne - v cca 75% blbý recept, zbytek je blbá mouka, blbé droždí:-D no u tak skvělé kuchtičky jako je Nina bych nepředpokládala velký vliv té kuchtičky;-) Mi se u obvyklým způsobem kynutí osvědčilo po prvním nakynutí "zbouchnout" a nechat kynout dál...

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autorka receptu)

    Eja57: jsem tady, každý den :-8
    medanek: opravdu se toho neboj. Nechce to žádné zvláštní zacházení, jen suroviny prohníst. Vykyne i ve studené lednici a druhý den necháš trochu prohřátv pak vytvaruješ - znovu necháš vykynout, už na plechu - a upečeš. :yes:

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57

    medanek: napiš Cat v čem Ti dělá kynuté těsto problémy - ona Ti stoprocentně dobře poradí:yes:

    Odpovědět

  • medanek medanek

    Vypadá skvěle :yes::yes: Nevím proč, ale s kynutými těsty nejsem velký kamarád. Kromě chleba jsem snad nikdy žádné kynuté těsto radši nedělala:-):-) Ale toto určitě brzy vyzkouším, líbí se mi.:-) :-K

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autorka receptu)

    Lenunka: jj :-) přemýšlela jsem, nač ho ještě využít. A také - jak dlouho by mi ve stejné kvalitě vydrželo v lednici.

    Odpovědět

  • Lenunka Lenunka

    Z podobného těsta na slano dělám langoše :-):yes::-K

    Odpovědět

Tématické fráze: noční těsto využití slané těsto recepty noční těsto no?n? t?sto

Zapomněl/a jsem heslo