Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Najíst se skoro v centru Prahy za pár babek, to by chtěl kdekdo, ale částky za oběd obvykle bývají nastavené na majetnější obyvatele. I proto příjemně překvapí, když narazíte na jídelnu, kde se vaří denně, poctivě a za slušné peníze. Osobně jsme místo opakovaně navštívili, a tak můžeme potvrdit – stojí to za to!

Rychlost a čistota, to je jistota 

Kdo kolem jen projíždí tramvají číslo 9, ani si zvenku nemá šanci všimnout, že obří kancelářská budova ukrývá malý žižkovský poklad. Jestli se v poledne chcete najíst v obědové pauze rychle, dobře a levně, tady jste správně.

Samoobslužná jídelna na pražském Žižkově funguje v kancelářské budově SUDOP a původně byla zřejmě určena hlavně pro zaměstnance. Jídelna je ale přístupná všem, a tak si zde ve všední dny může dopřát super oběd už za 120 Kč kdokoliv. A že toho mnozí hojně využívají! Při našich opakovaných návštěvách jsme zahlédli maminky s dětmi, pracovníky z kanceláří i seniory. 

Od pondělí do pátku je zde otevřeno od 11 do 14 hodin a v nabídce jsou vždy dvě různé polévky a čtyři hlavní chody. Plus nějaký ten salát nebo dezert. Prozkoumali jsme za vás, jak jídlo chutná i kolik stojí. A máme i tajné tipy navíc! 

Řízek suverénně vede 

Co se týká nabídky jídel, převládá zde česká klasika. Na menu najdete třeba vepřové kostky s bramborovou kaší, zapečená kuřecí prsa, kachní kaldoun s masem, zeleninou a nočky, moravského vrabce s červeným zelím a variací knedlíků, klasické české rizoto nebo španělského ptáčka. Jedno ze čtyř hlavních jídel je vždy vegetariánské.

A ceny? Za hubičku! Hlavní jídlo vyjde na 120 Kč, nápoj na 10 Kč, salát, dezert nebo kompot na 30 Kč a polévka taky na 30 Kč. Jak si menu poskládáte, to už je jen na vás. A pokud si chcete jídlo vzít domů, i to je možné. Za plastový box si připlatíte pětikačku. 

Porce jsou dost velké (viz galerie) a saláty v misce vždy skvěle dochucené. Každý čtvrtek je v nabídce smažený vepřový řízek s bramborovým salátem, nebo s vařenými brambory. Že se podává právě řízek, poznáte spolehlivě už od vchodu. Fronta se totiž pokaždé táhne téměř až na recepci. 

Ale postupuje svižně, a tak ani na řízek nečekáte déle než 10 minut. A můžeme potvrdit, že čekání se vyplatí. Řízek je šťavnatý, salát skvěle dochucený a porce je veliká. 

Jen pozor, pokud sem dorazíte ve čtvrtek pozdě, tedy až po čtvrt na dvě, je dost možné, že na vás už nezbyde. Zato vegetariánské jídlo zůstává téměř pokaždé, jak nám jednou potvrdila pokladní. A to ho kolikrát připravují jen symbolicky v několika málo porcích. Pokud si tedy na maso nepotrpíte, spěchat ani moc nemusíte. 

Vaří zde ovšem výborně i bezmasá jídla. Třeba takové kapustové karbanátky by si jistě užil i zapřisáhlý masožrout. Máte-li štěstí, podávají se i domácí kynuté lívanečky. V předvánočním čase je k objednání taky cukroví. Kilo za 1050 Kč. Loni jsme ho ochutnali a můžeme ho doporučit taky. 

Tady je zkrátka všechno správně. Nečekejte žádný fine dining, ale poctivou obyčejnou kuchyni za přívětivé ceny. Jediným úskalím je snad místo a čas. Musíte být zkrátka v dané dny a hodiny poblíž. Ale i kdybyste někdy jen náhodou projížděli kolem, za vystoupení z tramvaje tenhle podnik stojí. 

Podívejte se do naší galerie, jak to na místě vypadá: 

Fotogalerie - Levná restaurace v centru Prahy? Tenhle skvost si Žižkováci nechávají pro sebe

Ukázat 20 fotografií

Tip: Pokud jste dostali hlad, připravte si bramborový salát a kuřecí řízek podle našeho videoreceptu. 

 

Recepty k tomuto článku