Moravský vrabec
Moravský vrabec je klasika restauračních hotovek. Ať je se zelím nebo s dušeným špenátem, vždy by měl mít typickou chuť, kterou mu dává tučnější vepřové maso, česnek, cibule a kmín. Nejčastěji se podává s knedlíkem, kynutým či bramborovým.
Suroviny pro 5 porcí
5 porcí
Nutriční hodnoty
Energie | 11 957 kJ / 2 858 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 179,36 g |
Tuky | 219,88 g |
Vláknina | 13,90 g |
Cholesterol | 600 mg |
Sodík | 564 mg |
Sůl | 1,00 g |
Sacharidy | 37,70 g |
Postup přípravy
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
1. 3. 2022 10:56
Jednoduchý recept, výborné jídlo.
16. 2. 2022 13:55
Pridal som trochu horcice, papriky, oleja a osolene nechal odležať
18. 12. 2021 18:46
Pechcii: váš vulgární komentář mažu.
4. 6. 2021 19:44
Vrabců tedy receptů na něj je asi stejně jako na guláš,svíčkovou a ak dále,co barák to tochu jiná úprava...přihodím vlastní jednu klasiku ,ale ...Seženu si u dobrýho řezníka půl kila plece a třičtvtrtě kila bůčku s kostí,večér před úpravou maso naložím do solného roztoku kdy na kilo maso masa dávám 2 gramy soli a vody aby bylo maso pod hadinou do nádoby aby byla odpovídajíci k velikosti masa....ráno maso nechám okapat-bůček vykostím a kosti použiju na dno pekáče,nakrájím plec i bůček na velikosti vrabců tedy zhruba 3x5 cm-pokud je na bůčku kůže,nechám ji tam...lehce osolím-opravdu lehce a okmínuju.Peču zhruba hodinu přikryté na 190 stupňu,mezi tím nakrájím dvě velké cibule a tři čtyři stroužky česneku nadrobno,po hodině vyndám z trouby a zapracuju cibuli s česnekem-dopékám do změknutí a na barvu za občasného přelévání výpekem-je to stejný,ale maličko jiný kdy se cibule a česnek úplně nerozpeče..maso vytahám i s kostma,tuk zapráším-zasmažím,přileju vývar-vodu,provařím a stáhnu z boků pekáče pokud možno co nejvíc napečeného,vrátím maso a klasika-zelí-knedlík..malinko pracnější alternatíva se vám odmění bohatou a silnou chutí
13. 2. 2021 10:37
Hanes: Moravský vrabec je moravská klasika!
26. 7. 2020 07:33
Ano, tohle je klasika. Asi má nejoblíbenější jídla, vrabci, výpečky. Ale vždy s bramborovým knedlíkem a špenátem. Snesu i dušené zelí, ale je z hlávkového. Rozhodně nemusím s kysaným zelím a už vůbec ne s houskovým knedlíkem. I když mám dost kamarádů a nakonec i můj tatínek, by si jinak vrabce nedali. Mě tuto kombinaci otrávili na Moravě, kde celá porce byla naložena na plný talíř zahuštěného kysaného zelí. Z čehož pak byla odporná břečka.
Tady ale dávám bodík. Česká klasika, je česká klasika
15. 12. 2019 09:08
Právě doděláno, jen jsem výpek nezahustila moukou ale přidala jsem pořádný kus másla, ta vůně a chuť je nepopsatelná. Mňam
13. 12. 2019 17:36
Já použiji krkovici, protože plec tu asi nemám ale i tak to je veliká dobrota, všechny pusy budou jen pomlaskávat jako vždy
17. 2. 2019 18:31
Moc jsme si doma pochutnali ????
21. 1. 2018 19:56
aninaz: taky to tak dělám
21. 1. 2018 19:34
Tak hodinku a půl. Nabereš na vidličku, pofoukáš, ochutnáš a uvidíš. Já mám ráda měkoučké, dělám většinou dvě hodiny (v případě potřeby přiliji trošku vody nebo vývaru, na konci někdy dám i dva plátečky másla - ale to už podle chuti každého). Ze stran pekáče seškrabuji připečenou šťávičku.
20. 1. 2018 16:55
Poraďte opravdovému antitalentu, jak dlouho péct..?!?! Díky H.
14. 1. 2018 10:42
super mňamózní
9. 8. 2017 15:08
vždycky mě rozveselí ten nadpis. Postup přípravy receptu by byl : vezmu papír a tužku ...
11. 1. 2017 14:01
Taky miluju vrabce. A v téhle masopustní době se to úžasně hodí. Jen pro inspiraci, přidávám ještě mletou sladkou papriku, pepř, tymián, muškátový oříšek a 1 bobkový list. Ráda experimentuju s kořením a bylinkami. Sice ne vždy se to povede, ale příští pokus už pak je lepší. Jo, a připravuju večer, pořádně to promíchám a nechám v chladu. Druhý den jen šup s tím do trouby a za chvilku už to krásně voní.
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více

Lotus mini cheesecake
Přidáno před 14 minutami

Svíčková polévka s nudlemi
Přidáno před 1 hodinou

Vepřové kostky na argentinském koření
Přidáno před 3 hodinami

Mechový dort (se špenátem)
Přidáno před 21 hodinami

Salko roláda
Přidáno 21. 5. 2022 12:16

Ořechové řezy s pudinkovo-tvarohovým krémem
Přidáno 21. 5. 2022 07:40
Právě bylo uvařeno:

Vepřové kostky na leču
uvařil/a Kozlik213
před 57 minutami

Jablková buchta s tvarohem
uvařil/a Tjadja
před 1 hodinou

Pizza jako z pizzerie
uvařil/a Petaja
před 2 hodinami

Zimní polévka z mrkve a červené čočky
uvařil/a Katymaty
před 2 hodinami

Ovocné péřové knedlíky
uvařil/a Daduse
před 2 hodinami

Kváskové lívance
uvařil/a Kika95
před 4 hodinami

Zasněžená rybízová buchta - báječná a rychlá
uvařil/a vcastkov
před 14 hodinami

Halušky se zelím a uzeným
uvařil/a sabatova.daniela@tiscali.cz
před 15 hodinami

Zelí, houby a těstoviny z jednoho hrnce
uvařil/a Elivet
před 15 hodinami

Kynutý ovocný koláč s tvarohem
uvařil/a Ellen1
před 16 hodinami
Další recepty
Tématické fráze: moravsky brabec vepřový vrabec - nejlepší recept vepřový vrabec vepřový vrabec recept moravští vrabci moravský brabec recept recept na moravského vrabce recept na moravské vrabce vrabci recept moravský brabec se špenátem recept moravský brabec video recepty moravský brabec pečení vrabci vepřový brabec se špenátem peceny moravsky brabec moravský vrabec se zelím moravské vrabce moravští brabci moravští vrabci recept recept na moravske brabce
Suroviny: plecko vepřové, bůček vepřový, sádlo, mouka hladká, cibule, česnek, kmín celý, sůl
Moravský vrabec
Aktuální verzi receptu a video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/qxxp
66 názorů