Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Egyptská královna si potrpěla na dobré jídlo a brala ho i jako politický prostředek.
Zdroj: snl.no, public domain

Kleopatra VII. Filopatór, poslední vládnoucí faraonka starověkého Egypta, je opředena legendami o své kráse, inteligenci a politickém vlivu. Její vztah k jídlu a kulinářství bývá často přehlížen, přestože strava hrála v jejím životě zásadní roli. Co vlastně Kleopatra jedla? Co měla ráda a co odmítala? A jak vypadal jídelníček v jejím království?

Královna, která jedla s rozmyslem

Na rozdíl od populárních představ o přepychových hostinách se Kleopatra držela střídmého životního stylu. Podle antických pramenů, zejména Plútarcha, se nevyžívala v okázalosti a přepychu – alespoň ne v soukromí. Na veřejnosti ovšem často využívala jídlo jako formu prezentace moci a kultury. Je známo, že pořádala honosné hostiny pro římské velmože, včetně Julia Caesara a Marka Antonia, kde se podávaly pokrmy symbolizující egyptskou velkolepost i znalost exotických surovin.

Oblíbená jídla

Kleopatra žila v době, kdy se egyptská kuchyně mísila s řeckou, římskou i perskou. V jejím jídelníčku tak pravděpodobně nechyběly olivy, fíky, granátová jablka, datle, hrozny, med, ořechy a různé druhy chleba – od jednoduchých placek až po bohatě ochucené pečivo. Jako královna měla přístup k těm nejkvalitnějším surovinám: jehněčí a drůbež byly běžné, hovězí maso spíše sváteční. Ve vnitrozemí byla vzácností ryba, ironicky vzhledem k tomu, že Egypt leží u Nilu. Zato na dvoře byla oblíbená ryba sušená a nakládaná, často dochucená koriandrem nebo kmínem.

Kleopatra údajně milovala medem slazená jídla, kořeněné omáčky a pokrmy připravované s růžovou vodou či myrhou. Podle některých historiků měla slabost pro čočku, cizrnu a boby, což byly běžné luštěniny v tehdejší stravě. Z nápojů preferovala víno – nejen egyptské, ale i dovážené z Řecka a Levanty. Zmínky o víně s plátky růží nebo s šafránem ukazují na zajímavý vkus královny.

Co Kleopatru nelákalo

V písemných pramenech chybí konkrétní seznam potravin, které by Kleopatra odmítala, nicméně z tehdejších zápisů lze vyvodit některé preference. Zatímco římská kuchyně si libovala v těžkých jídlech s omáčkou z fermentovaných ryb garum, Egypťané ji vnímali jako příliš agresivní. Je pravděpodobné, že Kleopatra měla ke garum odstup – zejména kvůli její snaze o reprezentaci „jemnější“ východní kultury vůči římské hrubosti.

Stejně tak se dá předpokládat, že odmítala příliš jednoduché nebo obyčejné jídlo, pokud nešlo o symbolické gesto. Kleopatra se obklopovala filozofy a vzdělanci, kteří jí byli rovni i u stolu – a tedy i samotné jídlo mělo odpovídat určité estetice a úrovni.

Jak se v její době jedlo

Za Kleopatřiny vlády byla egyptská kuchyně ovlivněna řecko-římským světem, ale zachovávala si své staré kořeny. Základem byly obiloviny – především ječmen a pšenice. Chléb a pivo byly každodenním pokrmem všech vrstev. V lepších kruzích se běžně jedla zelenina (česnek, cibule, pórek, okurky) a mnohé druhy luštěnin. Maso bylo výsadou bohatých, a i u nich spíše příležitostnou pochoutkou než každodenním zvykem. V kuchyních se hojně používaly bylinky jako koriandr, anýz, máta nebo fenykl.

Příprava pokrmů probíhala na otevřeném ohni nebo v hliněných pecích. Nádobí bylo keramické nebo bronzové, kuchaři používali hmoždíře, síta, rošty a měchy na rozdmýchání ohně. Jídlo nebylo jen fyzickou potřebou – mělo duchovní i společenský rozměr. A Kleopatra to velmi dobře věděla.

Náš tip: Podle našeho videoreceptu si můžete připravit čočkový salát, kterým by možná nepohrdla ani Kleopatra.

Zdroje informací:

grunge.com - What Cleopatra Typically Ate In A Day

finedininglovers.com - Dining with Queen Cleopatra

foodrepublic.com - What Was Actually Served At Cleopatra's Most Lavish Banquet

thecollector.com - Food & Diet in Ancient Egypt: An Interview with Dr. Sarah Doherty

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli