Tvarohový koláč s ovocem a želatinou: Báječně osvěžující dezert vyžaduje trochu trpělivosti, ale vždy sklidí úspěch
19. 8. 2025 Vaření
Léto konečně ukázalo svou přívětivou tvář a odpoledne bývají horká a slunná. Jaký dezert podávat ke svačině? Piškotové řezy s tvarohem a ovocem zalitým v želatině jsou krásně vláčné, lehké a osvěžující. A jejich barevnost potěší na první pohled.
Koláč s tvarohem, ovocem a želatinou
V teplém létě hledáme osvěžující dezerty. I koláč dokáže příjemně zchladit, pokud zvolíme nadýchané těsto a lehce nakyslou náplň. Kombinace jemného tvarohu, čerstvého nebo kompotovaného ovoce a vrstvy želatiny je sázkou na jistotu. Jemná tvarohová náplň zvláční korpus a dodá řezům šťavnatost. Tento koláč potěší nejen při rodinných oslavách, ale i jako dezert po obědě.
Mohlo by vás zajímat
Ovoce pod sklem
Obliba piškotových dezertů s ovocem zalitým želatinou trvá už přes sto let. Dříve se však nazývaly dorty či koláče s ovocem pod sklem.
Želatinová poleva plní několik funkcí. Dodává dezertu elegantní vzhled jako z cukrárny, krásně zvýrazní barvy ovoce, pomáhá ho udržet na svém místě a také prodlužuje čerstvost koláče. V létě představuje skvělý způsob, jak dezertu dodat osvěžující ovocný tón, který krásně kontrastuje třeba právě s jemnou chutí tvarohu.
Různé způsoby přípravy želatiny
Podle účelu použití želatiny je třeba vybrat nejvhodnější formu. Při přípravě ovocných dortů a koláčů se hodí tyto typy želatiny:
- Klasickou plátkovou želatinu namáčíme ve studené vodě a poté ji necháme rozpustit v teplé tekutině. Nevaříme ji. Hodí se pro čiré polevy nebo pro ztuhnutí ovocných šťáv.
- Práškovou želatinu snadno rozpustíme v horké tekutině (nesmí se vařit). Je rychlá na použití.
- Zlatý klas či pudinkový prášek rozmíchaný ve vodě, šťávě z kompotu či v ovocném nápoji typu Vitacit nebo Tang připraví hustou a jemnou polevu.
- Agar je rostlinnou alternativou želatiny vhodnou pro vegetariány. Tuhne při vyšších teplotách než želatina a vytváří pevnější konzistenci.
Každá varianta má svůj půvab – pudinková a škrobová poleva působí jemně a krémově, želatina bývá průzračná a chuťově neutrální. Jakou želatinu zvolíme, záleží na tom, jaký vzhled koláče chceme a jak má chutnat.
Tvarohový koláč s ovocem a želatinou je sázkou na jistotu. Kombinuje vláčné piškotové těsto, krémovou tvarohovou náplň a osvěžující ovocnou vrstvu s jemnou želatinou. Připravit si ho můžete podle našeho videoreceptu.
Ačkoliv každý, kdo není školou povinný, si nemůže užívat výsadu letních prázdnin, v nejteplejším období roku máme všichni tendenci tak trochu zvolnit a užívat si sluníčka a krásného počasí. Kdo by…

Jak připravit tvarohový koláč s ovocem a želatinou
Na velký plech o rozměrech 40 × 35 cm potřebujete: Na těsto: 8 vajec, 8 lžic polohrubé mouky, 8 lžic cukru moučky, 1 sáček kypřicího prášku, 2 lžíce oleje, 6 lžic vody, meruňkový džem, tuk na vymazání plechu a hrubou mouku na vysypání plechu. Na náplň: 500 g jemného tvarohu, 250 g másla, 2 sáčky vanilkového cukru, 2 lžíce najemno nastrouhané citronové kůry, 2 konzervy mandarinek a borůvky. Na želatinovou polevu: 2 sáčky Zlatý klas (nebo 80 g kukuřičného škrobu smíchaného s vanilkou), 2 sáčky nápoje Vitacit (nebo Tang) a šťávu z kompotu.
Jak na to?
- Plech vymažte tukem a vysypte moukou. Troubu rozehřejte na 160 °C.
- Uvedené suroviny na těsto smíchejte (mimo džem), vylijte na plech a pečte 15–20 minut. Po upečení nechte vychladnout a potřete meruňkovým džemem.
- Tvaroh smíchejte se změklým máslem, vanilkovým cukrem a citronovou kůrou. Vymíchejte dohladka a odložte do lednice.
- Vychlazenou náplň natřete na těsto a plech „rozdělte“ na polovinu pomocí zábrany z alobalu, chcete-li mít na koláči dvě barvy želatiny. Na náplň rovnoměrně rozložte okapané ovoce.
- Na polevu promíchejte v hrnci 400 ml vody s kompotovou šťávou a jedním Zlatým klasem. Vařte do zhoustnutí a pak vmíchejte jeden Vitacit nebo Tang. Ještě teplou želatinovou polevou rovnoměrně polijte polovinu koláče.
- Stejným způsobem připravte i druhou polevu (z jiné kompotové šťávy) a polijte druhou polovinu koláče.
- Koláč nechte ztuhnout v lednici a nakrájejte ho až po úplném ztuhnutí.
Náš tip: Přichystejte si lahodný tvarohový koláč s ovocem a želatinou podle následujícího videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více