Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Svíčková omáčka patří k nejoblíbenějším pokrmům české kuchyně. Vedle tradičního hovězího masa, které k populární omáčce neodmyslitelně patří, se však stále častěji používají levnější alternativy, mezi nimi zejména kuřecí, které je lehké, rychlé na přípravu a dostupné pro každého. Jak si ho připravit, ukázal Ostravsky Gastrošef.

Tradiční hovězí maso

V původní podobě se svíčková připravovala výhradně z hovězího masa. Nejcennější částí je pravá svíčková, jejíž křehkost a jemnost zaručují, že maso po dušení zůstane šťavnaté a chutné. Pravá svíčková však patří k nejdražším částem masa vůbec, a proto si ji mnoho lidí dopřává jen výjimečně. Navíc je jí na tuto úpravu škoda. 

Nejvíce se kvalitě masa pravé svíčkové blíží tzv. kulatá plec, známá jako falešná svíčková. Má jemně vláknité maso s nižším obsahem tuku a obsahuje dost kolagenu, proto dá omáčce krásně výraznou chuť. Používá se ale i loupaná plec. Na omáčky se hodí možná nejlépe, a to nejen na svíčkovou, výborně sedí i k rajské, koprové nebo křenové.

Vepřové jako běžná náhrada

Mnoho domácností sahá při přípravě svíčkové po vepřovém mase, zejména po vepřové kýtě. Ta je dostupná, v akci i cenově příznivá a při správném dušení vytvoříte maso které pěkně „hraje“ s hustou omáčkou. Vepřové varianty sice nejsou tak dominantní jako hovězí, ale v kombinaci s kořenovou zeleninou a smetanou obstojí. Výhodou je kratší čas vaření a nižší cena.

Kuřecí maso: Nejlevnější volba

V posledních letech si své místo v receptech na svíčkovou našlo i kuřecí maso. Nejčastěji se používají kuřecí prsa nebo stehna bez kosti a kůže. Kuřecí varianta svíčkové je rychlá na přípravu, maso je jemné a chuťově neutrální, takže výborně funguje s výraznou smetanovou omáčkou. Díky tomu vzniká pokrm, který je lehčí na trávení, a zároveň mnohem levnější než klasická hovězí verze. 

Velkou výhodou kuřecí varianty je také dostupnost – kuřecí maso je v obchodech běžně k dostání po celý rok a cenově patří mezi nejlevnější druhy. Pokud se použijí kuřecí prsa, příprava je navíc výrazně kratší, protože maso není třeba dlouze dusit.

Pro ty, kdo mají rádi výraznější chuť, mohou být vhodná spíše kuřecí stehna, která obsahují více tuku a po úpravě zůstávají šťavnatější. Právě tento druh masa zvolil ve svém instagramovém receptu i populární influencer Heřman Gazda, známý jako Ostravsky Gastrošef.

Krůtí a další alternativy

Vedle kuřete se někdy používá také krůtí maso, které je o něco pevnější, ale chuťově stále dostatečně jemné, aby vynikla samotná omáčka. Krůtí prsa nebo stehna jsou ideální pro ty, kteří chtějí kombinaci nižší ceny a lehčího charakteru pokrmu.

Objevují se i verze s králičím masem, které dodá svíčkové zcela nový rozměr. Je však méně rozšířené a cenově nákladnější než kuřecí, takže se v běžných domácnostech používá spíše výjimečně.

Svíčková s kuřecím masem

Na přípravu levnější variace svíčkové budete potřebovat: 500 g kuřecích stehenních řízků, 2 lžíce sádla, 120 g petržele, 250 g mrkve, 130 g celeru, 180 g cibule, 1 lžíci cukru, 1 lžíci hladké mouky, 900 ml vývaru, 1/2 citronu, 1 ks bobkového listu, 5 kuliček nového koření, 15 kuliček celého pepře, 100 g 15 % smetany na vaření, sůl a pepř.

Jak na to?

  1. Kuřecí maso osolte, opepřete a opečte na sádle z obou stran.
  2. Maso vyndejte z hrnce a do výpeku dejte na kostičky nakrájenou petržel, mrkev a celer. Restujte za občasného míchání zhruba 10 minut. Přidejte cibuli a restujte do chvíle, kdy zhnědne.
  3. Poté do hrnce nasypte cukr, nechte ho zkaramelizovat, pak přidejte mouku a ještě minutu restujte.
  4. Zeleninu zalijte vývarem, přidejte šťávu z půlky citronu s koření, které dejte do ponorného košíku, abyste ho nemuseli po uvaření omáčky „lovit“.
  5. Do základu vraťte kuřecí maso, hrnec přiklopte a nechte vařit na mírném ohni zhruba 40 minut.
  6. Potom vyndejte maso z hrnce, vyjměte koření, přilijte smetanu na vaření a tyčovým mixérem omáčku důkladně promixujte, nebo ji propasírujte.
  7. Dochuťte solí, cukrem a citronem, vše promíchejte, vraťte maso a nechte vše dobře prohřát.
  8. Podávat můžete třeba s houskovým nebo karlovarským knedlíkem.

Na vystoupení Ostravskeho Gastrošefa v pořadu Prostřeno! se můžete podívat do naší fotogalerie:

Fotogalerie - Ostravsky Gastrošef v Prostřeno!

Ukázat 13 fotografií

Náš tip: Podle našeho videoreceptu si můžete připravit klasickou svíčkovou.

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli