Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sušená rajčata naložená v oleji jsou také perfektním jedlým dárkem.
Zdroj: Toprecepty

Máte na zahradě přebytek rajčat a nechcete, aby jejich plná letní sladká chuť přišla nazmar? Nemusíte hned zavařovat. Rajčata si můžete snadno usušit a naložením do kvalitního oleje společně s bylinkami z nich připravit pochoutku, která vám i v zimě připomene léto.

Co s přebytkem rajčat?

Sezona rajčat nyní vrcholí, pokud je tedy pěstujete na zahrádce. Právě teď jsou nejsladší, nejaromatičtější a nejšťavnatější. Samozřejmě nejlepší je, když je sníte hned čerstvá, jen tak samotná, v salátech nebo v dalších letních pokrmech.

Jejich chuť lze až do dalšího léta uchovat několika způsoby. Pokud se vám nechce do klasického zavařování, můžete si rajčátka usušit

Jak sušit doma rajčata?

Nejlepší je na to sušička na ovoce a zeleninu, kde máte vše hotovo za 6 až 8 hodin. Pokud ji doma nemáte, stejně dobře to zvládnete i v klasické horkovzdušné troubě při teplotě 70–90 °C. Připravte se ale na to, že to trvá o trochu déle, asi 10–12 hodin.

Samozřejmě je můžete sušit i na sluníčku, nejlépe na lískách nebo v sušicích sítích, aby kolem nich mohl proudit vzduch. V tomto případě je ale třeba hlídat, aby rajčata nezvlhla. Takové sušení rovněž trvá i nejdéle – cca 4 dny. A je třeba rajčata čas od času obrátit. 

Dobře usušená rajčata

Sušit lze různé druhy rajčat, nejvhodnější jsou ale ta pevná a masitá, která neobsahují tolik šťávy. Rajčata je třeba nejprve omýt, odstranit stopky a pak plody nakrájet na plátky, menší na poloviny či čtvrtiny. Malá cherry rajčata je možné sušit celá. Správně usušená rajčata poznáte tak, že se zmenší jejich objem, jejich barva je výraznější a povrch se trochu leskne. 

Rajčata by měla být vláčná a pružná, nesmí být měkká a šťavnatá. Dobře usušená rajčata také nejsou tvrdá a nesmí se lámat. Jejich chuť je mnohem intenzivnější a výrazněji rajčatová. Pokud by byla vlhká, mohla by snadno zplesnivět. 

Jak dále používat sušená rajčata

Samotná sušená rajčata vydrží dobře skladovaná (hlavně v suchu a ve tmě) až rok. Chcete-li z nich vytvořit zajímavější pochoutku, můžete je uchovávat naložená v oleji společně třeba s česnekem, chilli papričkami a hlavně různými druhy bylinek. Taková rajčata pak vydrží v chladu až několik měsíců. Uskladnění v lednici je důležité hlavně tehdy, když byste do směsi použili čerstvé bylinky.

Naložená rajčata jsou zajímavou chuťovkou, kterou lze podávat samotnou nebo s čerstvým pečivem. Můžete jimi ale oživit i těstoviny, masové pokrmy, pizzu, slané koláče nebo i saláty. Pokud si tedy chcete připravit lepší sušená rajčata než ta z obchodu, můžete se do toho rovnou pustit podle našeho receptu

Budete potřebovat: 2 kg zralých pevných rajčat, 300 ml olivového oleje, 1 lžičku octa, sůl, 1 lžičku sušené bazalky, 1 lžičku sušeného oregana, 1 lžičku sušeného tymiánu, 1 lžičku provensálského koření a 1 lžičku sušeného česneku. 

  1. Rajčata omyjte a nakrájejte buď na přibližně 3 mm silné plátky, nebo je rozkrojte příčně na poloviny. V tom případě ostrou lžičkou vydlabejte středovou dužinu.
  2. Rozkrojená rajčata mírně osolte a usušte v sušičce na ovoce nebo na plechu v troubě. Pokud sušíte v sušičce, plata je dobré po nějakém čase prohazovat. V troubě sušte na plechu vyloženém pečicím papírem. Proces sušení zkrátíte, když rajčátka rozložíte na mřížku. Občas rajčata otočte. 
  3. Usušená rajčata přendejte do misky, zakápněte lžičkou octa (možno použít i balzamikový), přidejte bylinky a důkladně promíchejte. Do kastrolu nalijte olivový olej a zahřívejte ho až k bodu varu.
  4. Dobře vymyté sklenice propláchněte horkou vodou. Do ještě horkých sklenic pak navrstvěte rajčata zhruba do 3/4 sklenice a pomalu a opatrně je zalijte olejem. Všechna rajčata by měla být v oleji ponořená. Poté otřete okraje sklenice dočista. Sklenice pevně zavíčkujte a obraťte dnem vzhůru. Po 24 hodinách můžete rajčata ochutnat.
  5. Naložená rajčata skladujte v suchu, chladu a temnu. Pokud použijete čerstvé bylinky, uložte je do lednice. 

Náš tip: Čerstvá rajčata můžete také jednoduše sterilovat podle našeho videoreceptu


 

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli