Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

sušená rajčata
Zdroj: Pixabay, congerdesign

Věděli jste, že si vůbec nemusíte kupovat sušená rajčata a můžete si připravit skvělá voňavá ze zahrádky? Sušit je můžete nejen na slunci, ale i v sušičce a v troubě. Jaký je postup a výhody jednotlivých způsobů?

Proč právě sušená rajčata

Začala vám najednou dozrávat všechna rajčata? Možná vám došly varianty, co s nimi provést. A právě sušení, je skvělým nápadem. Možná ve vás sušené věci nevyvolávají ten nejlepší dojem, ale pokud jste nezkusili sušená rajčata, rozhodně stojí za ochutnání. Sušená rajčata totiž mají velmi intenzivní chuť. Když je navíc uchováte spolu s kořením v oleji, vaše chuťové buňky zaplesají. Můžete si je vychutnávat jen tak samotná, ale báječně se dají zařadit do nejrůznějších pokrmů, jako jsou to masové směsi, pomazánky, saláty. Velmi často se objevují v italských receptech. Italové totiž dlouhá staletí suší rajčata na svých střechách. Jedná se o skvělou možnost, jak získat rajčata, která pak nejlépe naložená v oleji vydrží přes zimní měsíce. Italové ale nebyli jediným národem, kteří sušili rajčata. Rajčata za pomoci soli a slunce sušili i Aztékové.

Jaká rajčata se hodí na sušení

Na sušení jsou nejvhodnější pevná a masitá rajčata, která neukrývají hodně šťávy. S velmi šťavnatými rajčaty by totiž sušení trvalo mnohem déle. Pokud jiná nemáte, klidně se do sušení pusťte. Připravte si ale rajčata dobře a zvolte vhodný způsob sušení.

Jak připravit rajčata na sušení

Před sušením rajčata omyjte, osušte, zbavte stopek a podle velikosti je rozkrájejte. Menší rajčata stačí, když rozkrojíte na polovinu (třeba cherry rajčata), nebo čtvrtku. Větší kusy upravte tak, že je rozkrojíte na polovinu, a pak dáte pryč dužinu a semínka. Další variantou jsou zhruba 1-2centimetrové plátky. Tím, jak budou seříznuty nebo odstraněna dužina, bude sušení mnohem rychlejší. Vysušená rajčata hodně zmenší svou velikost, takže na to myslete při vytváření kousků. Kousky by také měly být zhruba stejně velké, aby se rovnoměrně sušila.

Jak sušit rajčata na slunci

Sušení na slunci je tradiční, nejlepší, ale zároveň trochu zdlouhavé. K sušení si vyberte dny, kdy hezky svítí slunce. Není vhodné, aby bylo vlhko. Sušení trvá podle velikosti rajčat a venkovní teploty od čtyř dnů, až po dva týdny. Ideální na sušení je síto (plastové nebo drátěné) jako v případě hub a bylinek, které lehce potřete olejem. Na něj položte rajčata. Nesmí se překrývat. Mírně je posypte solí (myslete na to, že rajčata mohou ztratit až 90 % původní hmotnosti, sůl se koncentruje v tom, co zbylo) a síto položte na slunce. Pokud budete chtít, aby na ně něco nespadlo, můžete je přikrýt tenkou mírně zvednutou tkaninou (nesmí se dotýkat rajčat). Dobře to bude větrat a zároveň se k rajčatům nedostanou zvířata. Na noc je třeba vzít rajčata domů, aby nenavlhla. Pokud budete chtít, aby rajčata byla ještě voňavější, můžete je kromě soli posypat i kořením. K rajčatům se skvěle hodí rozmarýn, oregano, bazalka, tymián.

Jak mají vypadat správně usušená rajčata

Správně usušená rajčata mají kožovitou podobu a jsou vláčná. Nejsou ale tvrdá a nedají se zlomit. Jsou velmi pružná. Důkladné vysušení je nezbytné, aby se rajčata zbytečně nekazila.

Jak sušit rajčata v troubě

V troubě jdou sušit rajčata samozřejmě mnohem rychleji. Troubu předehřejte zhruba na 80-90 °C. Rajčata rozložte na plech s pečicím papírem. I tentokrát rajčata posolte. Bylinky by se mohly spálit, tak je dávejte až nakonec procesu sušení. Osolené plechy dejte do trouby. Můžete v ní mít několik plechů. Dvířka nechte mírně pootevřená. Bude lépe proudit vzduch. Jak dlouho trvá sušení rajčat? Opět záleží na jejich velikosti a šťavnatosti. Může to trvat zhruba 10 a více hodin.

Jak sušit rajčata v sušičce

Nejrychlejším způsobem je právě sušení v sušičce. V tomto přístroji stačí na usušení 6-8 hodin. Připravená a ochucená rajčata opět rozložte v sušičce. Teplotu nastavte na 70 °C.

Jak skladovat sušená rajčata

Sušená rajčata musí dobře vychladnout. Pak je dejte do suché, vzduchotěsné nádoby a do lednice. V této podobě vydrží rajčata několik týdnů. Rajčata nesmí být ve vlhku. Kontrolujte, jestli se na nich neobjevuje plíseň. Pokud ji zjistíte, rajčata vyhoďte. Sušená rajčata se dají také skladovat v mrazáku. Dejte je do vzduchotěsné nádoby, ideálně potom, co je zamrazíte na tácku vyrovnané vedle sebe, aby šly dobře odebírat. Zmrazené vydrží několik měsíců.

Jak naložit sušená rajčata do oleje

Pokud chcete si užívat této dobroty, kterou sušená rajčata bezpochyby jsou, naložte je do oleje. Takto vydrží až půl roku. Když je ale otevřete, musí zůstat v lednici. Jak tedy na ně? Budete potřebovat bylinky (podobné jako při sušení), kromě toho česnek (sušený nebo pokrájený čerstvý), mletý pepř a olivový olej. Pokud dáváte přednost pálivým jídlům, vsaďte na feferonku nebo chilli.

Připravte si čisté sklenice (nikdy nepoužívejte kovové nádoby, rajčata by převzala chuť) s dobře přiléhavými víčky a narovnejte do jich sušená rajčata. Pokud si přejete, aby rajčata byla měkčí a omezil se ještě více růst bakterií, můžete rajčata nejdříve namočit do vinného octa nebo citronové šťávy. Až pak je dejte do oleje. Mezi ně dejte česnek, bylinky, případně chilli. Zalijte olejem, aby byla rajčata ponořená, a pak sklenice zavíčkujte. Než rajčata ochutnáte, je potřeba počkat alespoň den, ale lépe déle, aby se chutě propojily. Pak jsou rajčata mnohem delikátnější.

Rajčata

Rajčata chutnají skvěle v omáčkách, na pizze, na těstovinách, zapečená s masem a se sýrem, ale třeba i syrová - například italská dobrota caprese z rajčat, mozarelly, balzamica a bazalky je toho…

Jak dodat sušeným rajčatům opět vlhkost

Pokud chcete dát rajčatům vlhkost, namočte je do teplé vody po dobu asi 30 minut, nebo dokud nebudou měkká a poddajná. Vyjměte je z vody, osušte papírovými utěrkami a dál s nimi zacházejte podle potřeby. Vodu určitě využijte, byla by škoda o ni přijít. Sušená rajčata můžete namočit i do vína, nebo vývaru.

Zdroje informací:
https://www.thespruceeats.com
https://www.daringgourmet.com

Recepty k tomuto článku