Výborný guláš z tlakového hrnce - zvládne opravdu každý

Hovězí maso Doba přípravy: cca 25-45 minut 2 názory

Hovězí maso Doba přípravy: cca 25-45 minut 2 názory

Suroviny cca 3-4

500 g masa na guláš (hovězí, krůtí nebo jiné) a nebo hlíva ústřičná
cca 250-300 g cibule
(ještě neoloupané; cca 0,5 g cibule na 1 g masa / anebo cca 45 g již smažené = cca 0,1 g smažené cibule na 1 g masa)
1 lžíce sladké papriky
1/3 až 1/2 lžičky pálivé papriky
1-2 stroužky česneku
1 lžička drceného kmínu
1 lžička majoránky
cca 1/3 až 1/2 lžíce Podravky Natura anebo jen sůl
1 lžička až 1 lžíce rajského protlaku (nemusí být)
pepř
sádlo nebo olej
horký vývar nebo horká voda
tapioková mouka nebo syrový nastrouhaný brambor (na případné zahuštění)

Postup přípravy receptu

  1. Cibuli oloupeme a nakrájíme na drobno, osmažíme ji v hrnci na sádle/oleji do zlatohněda. Čím více bude cibule hnědá, tím více bude guláš tmavší. Ale musí se dát pozor, aby se nespálila. Cibuli restovat na vyšší teplotě. Na menší teplotě a delší dobu by zkaramelizovala a zesládla.

  2. Poté vložíme kostky masa (anebo na proužky nakrájenou hlívu). Restujeme a vařečkou obracíme, promícháváme několik minut, maso musí pustit šťávu a zatáhnout se.

  3. Přidáme papriky a rajský protlak, opékáme dále, ale cca jen asi půl minuty, přidáme kmín a můžeme přidat i prolisovaný česnek (kdo chce mít guláš více cítit po česneku, přidá ho až po dovaření). Zalijeme vodou, ale tak, aby maso bylo ponořené cca do 3/4 (když děláme z většího množství masa, pak by mělo být ponořené zcela). Přidáme pepř, Podravku Natura (anebo jen sůl) . Vaříme v tlakovém hrnci:
    hovězí maso - 30 minut
    krůtí maso - 15 minut
    hlívu ústřičnou - 10 minut

  4. Po dovaření zjistíme množství a konzistenci omáčky. Pokud vyhovuje, přidáme jen majoránku a česnek (pokud jsme ho nedali na začátku) a ještě krátce povaříme, případně dochutíme.

  5. Pokud nevyhovuje hustota, můžeme zahustit následujícím způsobem (řazeno od nejlepšího, dle mně):

    1) vyndáme maso (jeden až dva kousky můžeme "obětovat" do rozmixování), a omáčku s cibulí rozmixujeme ponorným mixérem. Pokud ovšem vaříme v nižším tlakovém hrnci, musíme omáčku přelít do vyššího, aby pak při mixování nebyla omáčka všude :-D

    2) tapiokovou moukou (řádně rozšlehanou v trochu vodě nebo v šejkru) - musíme pak povařit ještě 5 min.

    3) nastrouhanou syrovou bramborou - musíme pak povařit ještě 5 min.

    Zahušťování chlebem, moukou nebo jíškou, se mě neosvědčilo, omáčka je pak taková "těžká".

  6. Jako přílohu si dá každý, co má rád.

Poznámka od kuchařky

Mile mě překvapilo, že v tlakovém (kvalitním) hrnci, je vaření guláše tak snadné, že to zvládne i laik a guláš se vždy podaří.

Dříve jsem se pokoušel uvařit guláš v běžném hrnci nebo pečený guláš v troubě, ale nikdy se mi nepovedl, nikdy jsem s ním nebyl spokojený a ani mi nechutnal.

Nyní vařím guláš jen a pouze v tlakovém hrnci dle výše popsaného postupu a pokaždé se povede. :-)

Komentáře k receptu Výborný guláš z tlakového hrnce - zvládne opravdu každý

Tématické fráze: hovězí guláš v tlakovém hrnci guláš v tlakovém hrnci výborný krůtí guláš vepřovy gulaš v tlakovém hrnci gulas v papinaku hovězí guláš z tlakového hrnce hovězí maso v tlakovém hrnci hovězí gulas v v tlakovém hrnci gulas z papinaku vepřový guláš v papinaku hovezi gulas v papinaku krůtí maso v tlakovém hrnci krutí guláš v tlakovém hrnci kančí guláš v tlakovém hrnci výborný hovězí guláš srnčí guláš v papiňáku guláš z kližky v papiňáku jeleni gulas v papinaku gulas z tlakace jak uvarit gulas v tlakovem hrnci