Voňavá polévka s drožďovými noky: Tradiční zavářka je rychlá a levná, ozvláštní ji bylinky a roztomilý tvar
2. 9. 2025 Vaření
Domácí polévka má jedinečnou schopnost zahřát tělo i duši. Když ji navíc doplníme o noky, dostává úplně jiný rozměr. Drožďové noky voní po bylinkách a mají plnou umami chuť, která nás nutí dát si ještě jednu lžíci a pak další. Příprava je přitom snadná a suroviny levné.
Zavářka do polévky
Polévkové vložky či zavářky patří mezi tradiční způsob zahuštění vývaru. Někdy polévku jen ozdobí, jindy ji promění ve vydatnější jídlo, které už samo o sobě zasytí. Na stole se tak můžeme setkat s jemnými nudlemi, strouháním či kapáním z těsta, knedlíčky nebo noky – každý druh dodává vývaru jinou podobu a chuť.
V případě knedlíčků či noků hraje také roli hlavní použitá ingredience: játra či čerstvé droždí. Základ drožďových noků tvoří čerstvé droždí smíchané s tukem a vejcem, které zpevníme strouhankou nebo moukou. Do těsta také obvykle přidáváme nasekané čerstvé bylinky, ať už je to petrželka, pažitka či majoránka. Polévka díky nim působí svěže a voňavě.
Mohlo by vás zajímat
Jak vytvarovat drožďové noky
Příprava noků je jednoduchá: lžičkou vykrajujeme malé kousky těsta a vkládáme je do vroucí polévky nebo osolené vody, kde během pár minut zpevní a získají lehkou, nadýchanou konzistenci. Díky tomu dobře nasají chuť vývaru a dodají mu osobitý charakter. Jaké máme další možnosti tvarování?
- Těsto na prkénku rozetřeme do pruhu a nožem odkrajujeme kousky rovnou do vroucí vody.
- Sítem na noky/halušky protlačujeme těsto do hrnce s vroucí vodou či polévkou; vznikají drobné nepravidelné noky podobné slovenským haluškám.
- Těsto můžeme vložit i do pevného sáčku, ustřihneme roh a těsto vytlačujeme do vroucí vody v malých dávkách. Výsledkem jsou menší a pravidelné noky.
Většina Čechů považuje oběd za hlavní jídlo dne, které má být velké a vydatné. Pravdou ale je, že mnohé národy preferují naopak velké večeře a obědvají lehce a narychlo. Ať si vyberete to, či to, ať…

Jak připravit polévku s drožďovými noky
Na pět porcí potřebujete: 1,5 l vývaru, 4 mrkve, vepřové sádlo (nebo olej), 1 cibuli, 80 g čerstvého droždí (2 kostky), 2 vejce, strouhanku podle potřeby, sůl, majoránku a 1 hrst nadrobno nasekané petrželky.
Jak na to?
- Do vývaru dejte vařit očistěnou a na kolečka nakrájenou mrkev.
- Vedle v kastrůlku na sádle nebo oleji orestujte nadrobno nakrájenou cibulku a dejte na ni rozpustit droždí, které mírně orestujte.
- Nechte zchladnout a přidejte 2 vejce, sůl, promnutou majoránku a polovinu nasekané petrželky. Dobře promíchejte a zahustěte strouhankou do konzistence kaše.
- Přes haluškové síto protlačte noky přímo do vroucí polévky. Pozvolna provařte, odstavte a přidejte zbylou nasekanou zelenou petrželku.
Náš tip: Z čerstvého droždí můžete připravit i drožďové knedlíčky podle našeho videoreceptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více