Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Makovo-švestkový chlebíček je skvělou alternativou k tomu banánovému.
Zdroj: Pixabay, food_library

Makovo-švestkový chlebíček je svěží variací na známý banánový chlebíček. Vyniká především jednoduchou přípravou, přirozeně bezlepkovým složením a oblíbenou kombinací máku a švestek, která zaručí vláčnost i výraznou chuť. Moučník, který působí lehce a přesto je sytý a bohatý na bílkoviny, se hodí ke kávě i jako sladká snídaně.

Vláčnost bez mouky

Zatímco základem populárního banánového chlebíčku je banán a mouka, makovo-švestkový chlebíček je postaven výhradně na ingrediencích uvedených v jeho názvu. To mu dodává nejen jinou strukturu, ale i originální chuť.

Rozmixované švestky s vejci vytvoří hustou pěnu, do které se přidává mletý mák, koření a prášek do pečiva. Vznikne vláčné těsto, které se obejde bez klasické mouky, a přesto drží tvar a v troubě krásně vyběhne. Díky tomu je chlebíček vláčný a přirozeně bezlepkový, aniž by působil těžce nebo drobivě.

Kouzlo máku a švestek

Mák v tomto chlebíčku není jen doplňkem, ale hlavní surovinou. Jeho jemně oříšková chuť se propojuje se sladkokyselými švestkami a vytváří perfektní spojení, které si najde fanoušky napříč generacemi.

Švestky, které můžete do těsta buď zcela či zčásti rozmixovat nebo nechat rozpůlené, zde plní dvojí roli – zajišťují sladkost i vláčnost, takže není třeba přidávat tuk ani jiné zvlhčující přísady. Ve spojení se skořicí pak vytvoří úžasně voňavou kombinaci.

Jednoduchá příprava

Kouzlo tohoto chlebíčku tkví v absolutně nenáročné přípravě. Stačí čerstvé vypeckované švestky rozmixovat s vejci a cukrem, přimíchat mák, koření a kypřicí prášek a těsto je hotové. Poté se vlije do chlebíčkové formy a peče při střední teplotě zhruba tři čtvrtě hodiny. Výsledkem je hladký, pevný a zároveň měkký chlebíček, který se snadno krájí. 

Makovo-švestkový chlebíček má navíc tu výhodu, že si i po několika dnech uchovává svou vláčnost a šťavnatost. Není suchý, naopak s každým dnem se jeho jednotlivé chutě ještě více propojí. Dá se podávat samotný, se šálkem kávy či čaje k snídani či svačině, ale i s jogurtem nebo tvarohem, pokud chcete zvýšit podíl bílkovin.

Díky absenci mouky a přirozeně vyššímu obsahu bílkovin z vajec a máku je zároveň vhodnou alternativou pro ty, kdo hledají sladkost, která zasytí, aniž by zatížila trávení. Že se jedná o skutečně jednoduchý recept, ukázala na svém instagramovém účtu Veronika Vintrová. Ta na profilu Malovaný chleba sdílí, jak se dá péct skvěle i bez lepku. 

Makovo-švestkový chlebíček

Na jednoduchý moučník plný bílkovin budete potřebovat: 250 g švestek (vypeckovaných), 150 g krupicového cukru, 4 vejce, 300 g mletého máku, 1 lžičku mleté skořice, 1 sáček kypřicího prášku (12 g), máslo na vymazání formy a pohanková mouka na vysypání formy. 

Jak na to?

  1. Troubu předehřejte na 180 °C, ideálně na funkci horkovzduch. Chlebíčkovou formu vymažte máslem a vysypte pohankovou moukou nebo vyložte pečicím papírem. 
  2. Švestky rozmixujte společně vejci a cukrem. Přidejte mák, skořici a kypřicí prášek.
  3. Zamíchejte a těsto vlijte do chlebíčkové formy.
  4. Pokud nechcete, aby chlebíček „nehezky“ praskl, udělejte uprostřed těsta před pečením cestičku z másla nebo oleje. Není to však nezbytné.
  5. Pečte v předehřáté troubě zhruba 40 minut, až špejle zapíchnutá do těsta vyjde ven suchá a čistá.
  6. Vychladlý chlebíček můžete podávat samotný nakrájený na plátky nebo třeba s trochou tvarohu či jogurtu.

Náš tip: Podle našeho videoreceptu si můžete upéct rychlý makový koláč se švestkami.

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli