Jak doplnit proteiny? Tipy na jídla s vysokým obsahem bílkovin
3. 8. 2022 Tipy a triky
Bílkoviny neboli proteiny jsou základním stavebním kamenem lidského těla a řadí se tak mezi nejdůležitější živiny vůbec. Organismus si je bohužel nedokáže schovávat do zásoby, proto se musí přijímat ve stravě. Jaká jídla mají vysoký obsah bílkovin a v čem se liší bílkoviny rostlinné a živočišné?
Není nutné hned sestavovat jídelníček pro proteinovou dietu, nicméně konzumace jídel s vysokým obsahem bílkovin své opodstatnění rozhodně má. Řada lidí totiž bílkoviny nepřijímá v dostatečném množství, což se projevuje například zvýšenými chutěmi na sladké.
Příprava pokrmů bohatých na bílkoviny přitom vůbec nemusí být složitá. Důkazem jsou následující recepty:
- recepty na dorty pro začátečníky
Jídelníček bohatý na bílkoviny nemusí sestávat výhradně z masa nebo vajec. Existuje například nespočet receptů na tzv. proteinové moučníky a dorty, které se obvykle připravují z tvarohu. Určitě je tedy možné jíst vyváženě a zároveň si dopřát i sladké.
Proč jsou proteiny důležité?
K čemu je protein? Zjednodušeně řečeno k tomu, aby organismus vůbec mohl fungovat. Bílkoviny jsou nezbytné pro obnovu tkání, tvorbu enzymů a hormonů a představují jednu ze základních stavebních složek kostí, chrupavek, kůže a dalších orgánů. Bez bílkovin by také nemohl fungovat imunitní systém.
Proteiny hrají klíčovou roli při budování svalové hmoty. Z tohoto důvodu si jejich příjem hlídají zejména sportovci. Mnozí lidé bílkoviny doplňují pomocí proteinového prášku, což je zjednodušeně řečeno přírodní koncentrovaný zdroj bílkovin.
Doporučená denní dávka bílkovin se pohybuje v rozmezí 0,8 až 1,5 g na 1 kg váhy. Optimální množství proteinů závisí na různých faktorech, kromě váhy je to například pohlaví nebo míra fyzické aktivity.
Jaké potraviny jsou bohaté na bílkoviny?
Existují jak živočišné, tak rostlinné zdroje bílkovin. Ideální je rostlinné a živočišné bílkoviny kombinovat.
Rostlinné zdroje bílkovin:
- luštěniny
- ořechy a semínka
- obiloviny a pseudoobiloviny
- rostlinné alternativy živočišných výrobků (tofu, tempeh)
Výhodou rostlinných zdrojů bílkovin je, že obsahují mnohem méně nasycených mastných kyselin než zdroje živočišné.
Živočišné zdroje bílkovin:
- maso - oblíbené je především kuřecí a vepřové maso, ze kterého patří mezi vyhledávané recepty z panenky nebo vepřové pečeně
- vejce - doporučují se spíše farmářská a bio vejce, nikoliv vejce z velkochovů
- mléčné výrobky - mezi mléčné výrobky patří i některé dorty, jen je potřeba hlídat si obsah cukrů
Bílkoviny z živočišných zdrojů jsou pro tělo velmi snadno vstřebatelné, na druhou stranu obsahují poměrně velké množství cholesterolu a nasycených tuků.
Kvalita rostlinných i živočišných bílkovin se do značné míry odvíjí od toho, jak bylo s daným zvířetem nebo rostlinou nakládáno. Nelze například očekávat, že vejce z klecových chovů budou obsahovat stejné živiny jako BIO vejce. Při nákupech je vhodné mít tuto skutečnost na paměti a jak živočišné, tak rostlinné zdroje vybírat s rozmyslem.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Kvíz na téma ryby a rybí maso: Jaké jsou přednosti a výhody tohoto masa
Hruškový koláč se smetanou je krásně vláčný a šťavnatý. Nádherně voní podzimním ovocem, skořicí i rumem
Jak snadno dostat kečup z láhve. Nejprve nechce téct vůbec a najednou ho máme na talíři až příliš
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Palačinková roláda s marmeládou a krémem
Přidáno před 4 hodinami
Houby v oleji
Přidáno před 19 hodinami
Kroupové rizoto s králičím masem, červenou řepou a koprovou smetanou
Přidáno před 19 hodinami
Kuřecí stripsy z trouby s vlažným dýňovým salátem
Přidáno 5. 10. 2024 14:53
Diabetické lívanečky s kysanou smetanou a borůvkami
Přidáno 5. 10. 2024 12:27
Kuřecí prsa s korejskou omáčkou
Přidáno 5. 10. 2024 08:43
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Vynálezce hromosvodu Prokop Diviš měl na talíři pečené knedlíky s dušenou kapustou, v době půstu pak i šneky a žáby
Falešná dršťková polévka z hlívy ústřičné: Varianta klasické polévky nadchne i odpůrce originálu, její chuť je jemná a lahodná