Originální způsob, jak zavařit vyzrálá, voňavá rajčata: Rajčatový salát ve skle chutná jako čerstvý i v lednu
4. 9. 2025 Vaření
Rajčatový salát s cibulí a sladkokyselou zálivkou patří u nás k nejoblíbenějším salátům, určitě i pro svůj retro nádech. I když dnes rajčata seženete kdykoliv během roku, nejlepší salát je z těch letních – voňavých, sladkých a šťavnatých. Tak co si takový salát zakonzervovat doma i na zimní měsíce?
Retro rajčatový salát
Klasický sladkokyselý rajčatový salát jste dřív našli v nabídce každé restaurace a hospody, v nichž se objevoval na jídelním lístku po boku okurkového, mrkvového či zelného. Jiné varianty zeleninových salátů jste prakticky nepotkali. Rajčatový byl navíc výsadou letních měsíců, kdy se připravoval z čerstvě sklizených plodů.
Nešlo ale o velké a syté saláty, na jaké jsme zvyklí dnes – servírovaly se v malých mističkách, podobně jako kompot, bez něhož se tehdy neobešel žádný oběd. Dnes se tyto jednoduché saláty častěji připravují doma a pro mnohé jsou symbolem léta, obědů na chatě či chalupě. V restauracích na ně narazíte už spíše výjimečně, většinou jen na venkově nebo ve školních a podnikových jídelnách.
Mohlo by vás zajímat
Jen rajčata a cibule
Rajčatový salát je velmi snadný a na jeho přípravu nepotřebujete mnoho ingrediencí – kromě rajčat jen cibuli (normální žlutou kuchyňskou, sladší bílou, červenou nebo jarní cibulku, která salát i barevně oživí) a pak suroviny na zálivku. Používá se ta nejběžnější sladkokyselá neboli octová zálivka z cukru, octa, soli, vody a trochy oleje. Někdy se ještě pro vizuální zážitek přidávají i bylinky, třeba petrželka nebo pažitka.
Nejlepší salát je z čerstvých rajčat
Populární zeleninovou přílohu si můžete v současnosti, kdy jsou rajčata k dostání po celý rok, připravit klidně i v zimě. Skleníková rajčata nebo rajčata z dovozu ovšem nikdy nemají tak dobrou chuť jako ta letní, čerstvě utržená z keříku, která jsou prosluněná, voňavá, šťavnatá a mají plnou a sladkou chuť.
Ta se promítá i do rajčatového salátu a v zimě ji jen těžko napodobíte. Letní měsíce si ale můžete snadno připomenout pomocí tohoto salátu, když si jej zavaříte do sklenic. Jde totiž o jednu z vynikajících možností zavařování rajských jablíček, která jste si vypěstovali na zahrádce.
Jak na sterilovaný rajčatový salát?
Na zavařeném rajčatovém salátu je úžasné, že chutná úplně stejně jako ten čerstvý. Rajčata si uchovají všechny své skvělé vlastnosti, aroma a sladkost. Salát si ovšem můžete ve sklenicích uchovávat měsíce, klidně až do další rajčatové sezony.
Na takto naložená rajčata použijete vlastně stejné ingredience jako na samotný salát – tedy cibuli, olej, ocet, cukr, sůl, pepř a případně koření či bylinky. Jen se vše dá do zavařovacích sklenic a steriluje. A jak tedy tento zavařený salát připravíte?
Budete potřebovat: 1 kg rajčat, 3 středně velké cibule, 300 ml vody, 1–2 lžíce cukru, 1 lžíci soli, 5 kuliček černého pepře, 5 kuliček nového koření, 1 bobkový list, 2 lžíce octa, asi půl lžíce oleje, čerstvou petržel (volitelně).
- Rajčata důkladně omyjte, pak rozpulte a nakrájejte asi na šestiny. Cibule oloupejte a nakrájejte na tenká kolečka.
- Připravte si čisté sterilované sklenice na zavařování. Na dno každé položte několik koleček cibule, na ně dejte vrstvu rajčat, opět vrstvu cibule a vše střídejte, dokud sklenice nenaplníte. Poslední by měla být vrstva cibule.
- Připravte si lák. Do vody nasypejte cukr a sůl, přidejte koření, ocet a olej, vše zamíchejte a přiveďte k varu. Vařte jen 1–2 minuty, pak nálev odstavte, vyjměte koření a nálev nechte trochu vychladnout. Můžete jej ochutnat a případně přidat cukr nebo ocet.
- Lákem zalijte rajčata a cibuli ve sklenicích, zavíčkujte a sterilujte při 80 °C krátce, asi 10–15 minut. Vrstvy můžete případně prokládat i nasekanou petrželkou. Salát skladujte na temném a suchém místě.
Náš tip: Rajčata výborně chutnají i v kombinaci s řapíkatým celerem v salátu, který si můžete připravit třeba podle našeho videoreceptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak na bešamel? Poradíme, jak zvládnout tuto základní omáčku do zapékaných pokrmů jako profíci
Co na bešamel připravit Na ½ l omáčky potřebujete: 60 g másla, 70 g hladké mouky, 20 g cibule (není nezbytná, ale dodá lepší chuť), ¾ l mléka, sůl,… Číst více
Kopřivy mají široké využití v pokrmech lidových i moderních. Víte, jak z nich připravit omeletu či pomazánku?
Z kopřiv sbíráme mladé rostliny brzy na jaře do konce května, protože pak už vybíhají do květu a jejich léčivá síla slábne, chuť pro kuchyňské účely… Číst více
Desatero rad na téma velikonoční nádivka: Co do ní patří, jak ji upéct a s čím ji podávat
[rozcestnik-rad][/rozcestnik-rad] [rada oznaceni="1"] Jak na velikonoční nádivku Velikonoční nádivka (nebo také hlavička) připomíná slaný nákyp.… Číst více
Slavné omáčky: Sametovou velouté vařil osobní kuchař už Napoleonovi. Příprava je snadná, výsledek božský!
Přesto jde v gastronomii o omáčku důležitou.… Číst více
Zázrak jménem jackfruit: Plody exotického chlebovníku snadno upravíte jako maso. Poradíme, jak na to!
Nejen sójové maso či tempeh se dají použít jako… Číst více
Slavné omáčky: Espagnole vynese i obyčejný pokrm do nebeských výšin! Takhle ji dělají profíci
Už spisovatel Honoré de Balzac říkal, že „..… Číst více
Co je nezbytné přidat do velikonoční hlavičky? Jaké maso a bylinky na nádivku použít, aby skvěle chutnala
Původní recept místo pečiva obsahoval slanou krupicovou kaši a místo sněhu se kypřilo droždím. Vejce a bylinky jsou beze změny. Můžete zkusit oba… Číst více
Velikonoční nádivka: Původně se dělala z kaše a telecího. Co v ní nesmí chybět dnes?
Bez velikonoční nádivky si většina z nás nedokáže… Číst více
Ta nejlepší velikonoční nádivka: Co v ní nesmí chybět a jak ji připravit, aby chutnala přímo božsky
Velikonoční nádivka je jednou z tradičních… Číst více
Velikonoční nádivka podle redaktorky Hanky: Dokonale vláčná a vonící uzeným masem
Snad žádná jiná tradiční velikonoční specialita… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více