Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Foto ze školní jídelny
Zdroj: Profimedia

Někdy tam dětem chutná, někdy zase ne, ale školní jídelny neodmyslitelně patří k českým školám. A koho by napadlo, že v letošním školním roce oslavily už 70. jubileum? Podívejte se s námi, jak se v průběhu času proměňovaly.

Aby děti netrpěly podvýživou

Ze svých školních let si pamatuji, jak jsme s radostí běželi na oběd, když byla svíčková a rajská omáčka nebo kuře a buchtičky se šodó. Zato rajská polévka nebo hrachová kaše byly na konci pomyslného žebříčku oblíbenosti. O zhruba dvě desítky let později děti milovaly hlavně špagety, stálicí byl a dodnes je kuřecí řízek.

Školní jídelny se neobjevily ze dne na den. Po skončení druhé světové války, kdy mnoho dětí trpělo podvýživou, některé školy společně s obcemi začaly zřizovat alespoň podávání přesnídávek. 50. léta pak přinesla rychle stoupající zaměstnanost žen a s tím šla ruku v ruce potřeba, aby se děti mohly najíst ve škole.

Rozmach školních jídelen

Právě školní rok 1953/1954 se stal přelomovým bodem stravování žáků a studentů. Světlo světa spatřila první vyhláška o školním stravování, které bylo začleněno pod ministerstvo školství.

To nejprve řešilo pouze ekonomická pravidla, o deset let později vyšla směrnice, která se zabývala výživovými pravidly. Školní stravování metodicky zaštiťovala Společnost pro výživu a vedoucí jídelen museli dodržovat schválené receptury pokrmů.

Nesmrtelná UHO

Pravidla a zásady zdravého stravování se pochopitelně střetávaly s problémy v zásobování. Ty se nevyhýbaly ani školním jídelnám. 70. léta pak byla ve znamení masového rozšíření polotovarů a s nimi i proslulé univerzální hnědé omáčky, zvané UHO. 

Učitelský dozor v jídelně často děti nutil, aby tzv. dojídaly a aby ke každému jídlu snědly polévku. 

Kolik stojí oběd?

V průběhu posledních 30 let se nabídka více přizpůsobila trendům zdravé výživy. Školní jídelny se v dnešní době sice nepotýkají s výpadky v zásobování, stále však řeší, aby se i se státními dotacemi vešly do finančního limitu, aby dodržely normy na množství tuků, cukrů, masa apod.

Dnes už je také běžné, že děti s potravní intolerancí mají možnost si z domova přinést krabičku s obědem, ohřát ji v mikrovlnce a stolovat s ostatními spolužáky. Jsou jídelny, které jsou schopny celiakům nebo diabetikům uvařit jídlo extra.

Ještě na konci 80. let stál jeden oběd ve školní jídelně 3,80 Kčs. Dnes mají jídelny určený cenový strop. Do února 2023 to bylo 39 až 45 korun, nyní je možné cenu stanovit na 47 až 54 korun. Maximální částky však školy většinou nevyužívají.

Když se však podíváme na webové stránky různých základních škol, oběd pro děti do 10 let bývá kolem 30 korun, za starší děti od 11 do 15 rodiče zaplatí zhruba 37 korun a ti nad 15 let se naobědvají kolem 40 korun.

Vzorový jídelníček na 3 dny

Projekt Zdravá školní jídelna, jehož provozovatelem je Státní zdravotní ústav, pomáhá školním jídelnám s přípravou pestré, vyvážené a chutné stravy.

Jídelny si na webu zdravaskolnijidelna.cz vyměňují zkušenosti a inspirovat se mohou i vzorovým jídelníčkem, jako je například následující:

  • 1. den

Polévka:  Zeleninová s jáhly

Hlavní chod: Rybí karbanátek, br. kaše, mrkvový salát s jablky
Hlavní chod:  Fazolový guláš se zeleninou (bez masa), chléb, mrkvový salát s jablky
Nápoj:  Bylinkový čaj s medem/bez medu

  • 2. den

Polévka: Hráškový krém
Hlavní chod: Kuřecí stehno s kukuřičnou rýží, salát z č. zelí + rozinky
Hlavní chod: Vepřové medailonky s kukuřičnou rýží, salát z č. zelí + rozinky
Nápoj: Ovocný čaj slazený/neslazený

  • 3. den

Polévka: Mrkvová
Hlavní chod: Boloňské lasagne, šopský salát
Hlavní chod: Kuřecí steak s cizrnou na česneku, šopský salát
Nápoj: Multivitamínový nápoj/voda s ovocem

Náš tip: Typickým jídlem ze školní jídelny je rajská omáčka. Vyzkoušet ji můžete podle našeho video receptu.

Zdroje informací:

jidelny.cz: Školní stravování slaví

web zdravaskolníjidelna.cz

rizeniskoly.cz. Co nám svět stále závidí - systém školního stravování

iprima.cz: Zdražování školních obědů. Kolik stály před třiceti lety? Porovnání je překvapivé

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více