Jak na dokonalá játra na cibulce? Kuřecí jsou rychle hotová, příjemně voní a nejlépe chutnají s rýží
4. 9. 2025 Vaření
Dušená játra má spousta z nás spojená s dětstvím. Známe je ze školní jídelny, vařily nám je babičky a bývala na menu těch nejobyčejnějších hospod. Někteří je přímo milovali, jiní si k nim vztah nikdy nenašli. To se však s tímto receptem může změnit. Dobře upravená játra na cibulce představují lahodné a levné jídlo, které uvaříte snadno a poměrně rychle.
Levné vnitřnosti
Játra stejně jako další vnitřnosti (například srdíčka nebo ledvinky) patří už odedávna k cenově dostupnějším druhům masa. Navíc jsou bohatým zdrojem živin a mnoha minerálů a vitaminů. Dřív se jedla poměrně často, pak se na ně trochu pozapomnělo a nyní se v souladu s trendem vaření zero waste (neboli beze zbytku, tedy od čumáčku po ocásek) opět vracejí na výsluní.
Mohlo by vás zajímat
Játra lze smažit i dusit
Z vnitřností se nejčastěji používají právě játra, která jsou i nejdostupnější – seženete je nejen v řeznictvích, ale i v mnoha supermarketech. Jejich předností je, že se připravují rychle, protože dlouhým vařením nebo pečením tvrdnou a ztrácejí chuť. Úprava proto bývá krátká a spíš šetrná. Játra se dají smažit na minutku, obalit a osmažit v trojobalu, restovat na cibulce nebo dusit, přičemž se pak podávají s omáčkou, někdy i zjemněnou smetanou.
Jaká játra vybrat?
Nejlevnější jsou játra vepřová, která jsou větší a mají výraznější chuť. Podobná jsou i játra hovězí, jež jsou tmavší a mohou být tužší, proto se doporučuje je nejdříve namočit do mléka. Za delikatesu jsou považována játra telecí, která jsou příjemně křehká a jemná. Podobná a rovněž jemnější oproti vepřovým játrům jsou i játra kuřecí.
Ta mají poměrně neutrální a lehce nasládlou chuť, jsou drobná, dobře se s nimi pracuje a jsou nejdostupnější, a tedy i nejpoužívanější. Navíc chutnají i těm, kteří jinak vnitřnosti nebo jiné druhy jater moc nemusí.
Jemná a křehká kuřecí játra
Kuřecí játra se hodí na smažení, dušení, do paštik nebo na játrové knedlíčky do polévky. Poměrně dobře se s nimi pracuje, neboť nejsou tak prorostlá jako třeba vepřová játra. Naopak jsou měkká, mají jen tenké žilky, které se snadno odstraní.
Kuřecí játra není ani nutné proplachovat horkou vodou nebo je nakládat do mléka, aby změkly, protože jsou sama o sobě jemná. Šéfkuchaři to občas dělají, když chtějí docílit extra delikátní chuti. Určitě je ale třeba kuřecí játra před úpravou opláchnout studenou vodou a osušit. U jater platí hlavně jedno zásadní pravidlo – nesmí se solit před tepelnou úpravou, jinak by ztvrdla. Sůl se přidává až ke konci nebo po dovaření.
Jak na kuřecí játra na cibulce?
Jedním z nejlepších způsobů úpravy kuřecích jater je podusit je na cibulce. Díky tomu vznikne masový pokrm s lahodným hnědým výpekem, který chutná tak báječně právě s rýží. Jídlo je navíc rychle hotové, neboť kuřecím játrům nesvědčí dlouhé dušení, stačí jim jen 15–20 minut. Jinak hrozí, že by ztratila svou měkkost. A jak tedy tato játra uděláte?
Budete potřebovat: 300 g drůbežích jater (kromě kuřecích lze použít i krůtí), 1 cibuli, 1,5 lžíce sádla (nebo oleje), sůl, mletý pepř, drcený kmín, 1,5–2 zarovnané lžíce hladké mouky (podle potřeby), trochu drůbežího vývaru, 200 g rýže, 1 lžíci oleje, sůl.
- Rýži propláchněte a sceďte. Vsypte ji do kastrolku se silným dnem, zalijte asi 350 ml horké vody, přidejte trochu oleje a sůl. Promíchejte, přiveďte k varu a zakryté poklicí nechte dusit. Měkkou rýži lehce promíchejte vidličkou.
- Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Játra omyjte a pokrájejte na větší kousky. V hrnci nebo v hlubší pánvi rozehřejte tuk a osmažte cibuli dozlatova. Přidejte játra, opepřete je, okmínujte a za stálého míchání je orestujte. Podlijte trochou vývaru a nechte je velmi krátce dusit.
- Mouku rozmíchejte v cca 100 ml vody, směs vmíchejte do omáčky a nechte za občasného opatrného promíchání pozvolna povařit přibližně 15 minut.
- Konzistenci a množství šťávy upravte podle potřeby přidáním vývaru (nebo ji naopak svařte). Ke konci tepelné úpravy játra osolte podle vlastní chuti. Podávejte s vařenou rýží.
Náš tip: Na cibulce můžete připravit i vepřová játra podle tohoto videoreceptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více