Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Povidlové šátečky jsou křehké, vláčné a plné sladkých povidel. Hodí se k odpolední kávě, na návštěvu i na sváteční stůl.
Zdroj: Toprecepty.cz

Z trouby voní máslové těsto a sladká povidla, šátečky s křupavou drobenkou navrch doslova rostou před očima a vy už se nemůžete dočkat, až je ochutnáte. Tyto povidlové šátečky nepotřebují kynout, ale přesto jsou nadýchané a lahodné. Příprava je příjemně snadná a výsledek velice uspokojivý. Každé sousto připomíná, že radost je často ukrytá v malých věcech.

Šátečky s povidly

Plněné šátečky patří k oblíbeným sladkým svačinám nebo snídaním. Drobnější tvary pak často zdobí stoly na svatbách nebo při posvícení. Jemné těsto, voňavá náplň a křupavá drobenka na povrchu – to je kombinace, která potěší děti i dospělé. Spojuje v sobě totiž sladkost, kyprost i křupavost v každém soustu.

Nejjednodušší jsou šátečky z kupovaného listového těsta, pracnější je už příprava domácího listového těsta. Z kynutého těsta jsou nadýchané, ale často při pečení změní tvar a příprava trvá poměrně dlouho. Nekynuté těsto s droždím je lahodný a příjemný kompromis. Těsto je vláčné a nadýchané a zároveň v kuchyni nestrávíme hodiny. Obsahuje droždí, ale nekyne.

Pokud používáme čerstvé droždí, rozdrobíme ho do těsta a necháme vzejít kvásek, sušené droždí stačí smíchat s ostatními surovinami. 

Čím plnit šátečky

Velkou výhodou šátečků je jejich variabilita. Kromě povidel, která jsou tradiční klasikou, můžeme těsto naplnit i tvarohem, marmeládou, jablečnou nebo ořechovou náplní. Skvěle chutnají také makové šátečky. Stačí málo a vždy vznikne jiná podoba oblíbeného sladkého pečiva.

Povidla se v těstě promění ve sladkou, vláčnou náplň, která navíc nádherně voní. Nejprve je třeba je lehce dochutit. Nejjednodušší je smíchat je s trochou rumu a mletou skořicí, případně s nastrouhanou citronovou kůrou, což jim dodá jemný, svěží nádech. Pokud máme povidla tužší konzistence, můžeme je mírně povolit kapkou horké vody nebo mléka, aby se s nimi lépe pracovalo. Naopak řidší povidla zahustí nastrouhaný perník. 

Sladké

Sladká chuť je lákavá. Dopřáváme si ji po jídle ve formě dezertů, mezi hlavními jídly jako cukrovinky nebo zákusky ke kávě. Často si připravujeme sladké snídaně, ideálně slazené medem nebo ovocem. A…

Jak na nekynuté šátečky s povidly

Na 40 kusů povidlových šátečků potřebujete: Na těsto: 300 g hladké mouky, 250 g másla, 30 g moučkového cukru, 1 vejce, 1 kostku čerstvých kvasnic (42 g) nebo 2 sáčky sušeného droždí, 5 lžic vlažného mléka, špetku soli a 1 vejce na potření. Na náplň: zhruba 150–200 g povidel. Na drobenku: 20 g másla (plátek asi 1 cm), 3 lžíce moučkového cukru a 5 lžic polohrubé mouky. 
Jak na to? 

  1. Do mísy prosejte mouku, po okraji posolte, uprostřed vytvořte důlek, do něj rozdrobte čerstvé kvasnice, zasypte cukrem a zalijte vlažným mlékem.
  2. Když kvásek vzejde, přidejte vejce a nakrájený tuk. Ručně vypracujte kompaktní těsto. Používáte-li sušené kvasnice, rovnou je promíchejte s moukou a ostatními surovinami na kompaktní těsto. 
  3. Hladké těsto hned vyválejte na pomoučeném válu na plát silný 0,5 cm. Pokud se těsto lepí na ruce, dejte ho na 10–15 minut do lednice. Pak se s ním pracuje lépe. 
  4. Z vyváleného těsta nakrájejte nožem nebo rádýlkem čtverce o straně 5–7 cm.
  5. Drobenku připravte promnutím másla, mouky a cukru mezi prsty.
  6. Čtverečky těsta plňte 1 lžičkou povidel a složte protilehlé rohy do tvaru šátečku. Potřete je rozšlehaným vejcem a posypte drobenkou.
  7. Troubu předehřejte na 180 °C. Šátečky pečte na nevymazaném plechu (těsto je dost tučné) přibližně 15 minut dozlatova. 

Náš tip: Upečte si vynikající povidlové šátečky bez kynutí podle našeho videoreceptu. 

 

Recepty k tomuto článku