Tvarohové šátečky ze tří surovin jsou nadýchané a křupavé, přitom úžasně jednoduché a rychlé na přípravu
24. 6. 2025 Vaření
Tvarohové šátečky jsou vynikající nejen ke snídani, ale i k odpolední kávě a potěší i návštěvu. Podle našeho receptu jsou hotové během chvilky a postup je naprosto jednoduchý.
Tvarohové šátečky
Tvarohové šátečky patří k oblíbenému sladkému pečivu. Většinou si ale nejspíš představíme šátečky, ve kterých je tvaroh uvnitř. V případě těch, které dnes nabízíme k vyzkoušení, mají tvaroh v těstu. Ostatně, nemusíme vždy připravovat jen šátečky z listového těsta.
Příprava tvarohových šátečků je jednoduchá, těsto snadno zpracujeme a výsledek? Nadýchané, lehce křupavé a přitom vláčné pečivo, třeba s marmeládovým středem, které se doslova rozplývá na jazyku. V kombinaci s vrstvičkou cukru tvoří dokonalé pohoštění ke kávě nebo jen tak, na mlsání.
Mohlo by vás zajímat
Co se dává do tvarohového těsta?
Těsto na tvarohové šátečky je výjimečně jednoduché, a přitom skvěle funguje. Základ tvoří tři stejně vážené suroviny: tvaroh, mouka a tuk. Tvaroh dodá těstu jemnost a vláčnost, mouka drží vše pohromadě a tuk – máslo samozřejmě voní a chutná nejlépe, využít můžeme i Heru.
Čím šátečky plnit?
Nejčastěji do středu tvarohových šátečků dáváme marmeládu – ideálně hustší, aby při pečení nevytékala. Skvělou volbou je rybízová, švestková nebo meruňková. Pro změnu můžeme zkusit i povidla, lžičku ořechové náplně, makovou směs.
Tvarohové šátečky skvěle chutnají i s tvarohovou náplní. Můžeme vyzkoušet třeba směs: 250 g tvarohu (v kostce), cukr (podle chuti), 100 g zakysané smetany, 1/2 -1 lžíce rumu a 1 vejce. Jak na ni? Tvaroh prošlehejte tvaroh s cukrem, zakysanou smetanou, vejcem a rumem.
Mohlo by vás zajímat
Jak tvarovat šátečky
Na jejich tvarování stačí jen nůž. Z vyváleného těsta o tloušťce cca 5 mm vykrájíme čtverce o rozměru přibližně 10 x 10 cm. Doprostřed každého dáme lžičku náplně a přehneme ho do trojúhelníku nebo přeložíme dvěma cípy přes sebe jako malý balíček. Okraje dobře utěsníme, aby náplň při pečení nevytekla. Dobře poslouží jemné přimáčknutí vidličkou.
Šátečky pečeme na plechu nasucho a hotové jsou, když mají zespodu i svrchu zlatavě růžovou barvu. Ještě horké je obalujeme v moučkovém nebo vanilkovém cukru – ten se na povrchu mírně rozpustí a vytvoří jemnou křupavou vrstvičku.
Sladká chuť je lákavá. Dopřáváme si ji po jídle ve formě dezertů, mezi hlavními jídly jako cukrovinky nebo zákusky ke kávě. Často si připravujeme sladké snídaně, ideálně slazené medem nebo ovocem. A…

Jak připravit tvarohové šátečky
Na tvarohové šátečky budete potřebovat: 250 g tvarohu, 250 g polohrubé mouky a 250 g másla nebo jiného tuku (např. Hera), moučkový cukr na obalení.
Jak na to? Z uvedených surovin zpracujete těsto a vyválejte ho na tloušťku cca 5 mm. Z něj pak vykrájejte čtverečky cca 10 x 10 cm. Na každý čtvereček dejte lžičku marmelády, přehněte na šátečky a utěsněte po okrajích. Pečte na suchém plechu dorůžova. Ještě horké tvarohové šátečky obalujte v moučkovém cukru.
Náš tip: Upéct si také můžete výborné babiččiny tvarohové šátečky s tvarohem podle následujícího videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat