Kynuté buchty s ořechovou náplní

Suroviny

Těsto:
250 g hladké mouky
250 g polohrubé mouky
špetka soli
cca 250 ml vlažného mléka
1 žloutek
100 g rozpuštěného vlahého másla (nebo sádla)
80 g cukru moučky
vanilkový cukr
1/2 droždí
2 lžíce rumu
Náplň:
250 g mletých vlašských ořechů
200 ml mléka
cca 150 g cukru, dle chuti (část lze nahradit pikantní zavařeninou)
citronová kůra
4 lžíce rumu
piškotová drť, je-li třeba

Postup přípravy receptu

  1. Mouky nasypeme se solí a cukry do mísy, promícháme a uděláme uprostřed důlek, do kterého rozdrobíme droždí, to zalijeme částí mléka s rumem a promícháme v řídkou kašičku. Z té necháme v teple, pod utěrkou, vzejít kvásek, ke kterému následně přidáme žloutek, zbylé mléko a máslo. Vše řádně promícháme a vařečkou vypracujeme hladké, nelepivé těsto, které necháme opět v teple a pod utěrkou odpočinou, kynout.

  2. Mleté ořechy nasypeme do kastrolku, ochutíme citronovou kůrou, rumem, osladíme, přilijeme mléko a na mírném ohni krátce povaříme. Pokud by náplň byla příliš řídká, můžeme ji zahustit piškotovou drtí. S tím ale počkáme, až po zchladnutí, kdy náplň houstne. Výborné je část cukru nahradit pikantní marmeládou, dá náplni šmrnc.

  3. Vykynuté těsto opět jemně propracujeme, rozdělíme na stejně velké dílky, které zploštíme, do jejich středu nandáme zchladlou ořechovou náplň, buchtičky pevně uzavřeme a spojem klademe, do máslem nebo olejem vymazaného pekáčku. Takto připravené buchty necháme ještě krátce odpočinout, postačí tak 15 minut a poté vložíme do předehřáté trouby na 180 °C.

  4. Pečeme v předehřáté troubě 5-7 minut, poté teplotu snížíme na 160-170 a dopečeme dozlatova. Doba pečení cca 25-30 minut.

  5. Před podáváním můžeme buchty pocukrovat moučkovým cukrem s vanilkou.

Poznámka od kuchařky

Pokud se vám nechce dělat s ořechovými buchtičkami, můžeme těsto rozválet, potřít náplní, zavinout a upéct jako závin.

Komentáře k receptu Kynuté buchty s ořechovou náplní

K receptu nejsou žádné komentáře.