

Kynuté buchty s ořechovou náplní
Suroviny
- Těsto:
- 250 g hladké mouky
- 250 g polohrubé mouky
- špetka soli
- cca 250 ml vlažného mléka
- 1 žloutek
- 100 g rozpuštěného vlahého másla (nebo sádla)
- 80 g cukru moučky
- vanilkový cukr
- 1/2 droždí
- 2 lžíce rumu
- Náplň:
- 250 g mletých vlašských ořechů
- 200 ml mléka
- cca 150 g cukru, dle chuti (část lze nahradit pikantní zavařeninou)
- citronová kůra
- 4 lžíce rumu
- piškotová drť, je-li třeba
Postup přípravy receptu
Mouky nasypeme se solí a cukry do mísy, promícháme a uděláme uprostřed důlek, do kterého rozdrobíme droždí, to zalijeme částí mléka s rumem a promícháme v řídkou kašičku. Z té necháme v teple, pod utěrkou, vzejít kvásek, ke kterému následně přidáme žloutek, zbylé mléko a máslo. Vše řádně promícháme a vařečkou vypracujeme hladké, nelepivé těsto, které necháme opět v teple a pod utěrkou odpočinou, kynout.
Mleté ořechy nasypeme do kastrolku, ochutíme citronovou kůrou, rumem, osladíme, přilijeme mléko a na mírném ohni krátce povaříme. Pokud by náplň byla příliš řídká, můžeme ji zahustit piškotovou drtí. S tím ale počkáme, až po zchladnutí, kdy náplň houstne. Výborné je část cukru nahradit pikantní marmeládou, dá náplni šmrnc.
Vykynuté těsto opět jemně propracujeme, rozdělíme na stejně velké dílky, které zploštíme, do jejich středu nandáme zchladlou ořechovou náplň, buchtičky pevně uzavřeme a spojem klademe, do máslem nebo olejem vymazaného pekáčku. Takto připravené buchty necháme ještě krátce odpočinout, postačí tak 15 minut a poté vložíme do předehřáté trouby na 180 °C.
Pečeme v předehřáté troubě 5-7 minut, poté teplotu snížíme na 160-170 a dopečeme dozlatova. Doba pečení cca 25-30 minut.
Před podáváním můžeme buchty pocukrovat moučkovým cukrem s vanilkou.
Poznámka od kuchařky
Pokud se vám nechce dělat s ořechovými buchtičkami, můžeme těsto rozválet, potřít náplní, zavinout a upéct jako závin.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Kynuté buchty s ořechovou náplní
K receptu nejsou žádné komentáře.