Voňavé gnocchi se zelím a slaninou chutnají skvěle, báječně zahřejí a zasytí a hotové jsou do čtvrt hodiny
10. 9. 2025 Vaření
Zelí a slanina představuje báječnou dvojici, která nikdy nezklame a vždy jídlu dodá poctivou domácí chuť. Gnocchi po česku se zelím a slaninou ukazují, že spojení italských a českých surovin není vůbec exotické a z pár jednoduchých ingrediencí připravíte výtečný oběd či večeři. A navíc snadno a rychle.
Čerstvé zelí se slaninou
Zelí patří mezi typickou podzimní zeleninu. Chutná výtečně syrové, v zelném salátu s koprem, křenem, mrkví či řepou, naložené (kysané zelí), dušené k masu nebo bramborovým plackám nebo také pečené. V horké troubě zelné listy jemně zkaramelizují, mírně zjemní a získají nasládlou chuť.
Zelí si rozumí s cibulovinami, s kořenovou zeleninou, s bulvami a hlavně s masem, od uzeného přes buřty po různé pečeně a slaninu. Při pečení pustí slanina tuk a teplo zvýrazní její kouřové aroma, které se tak báječně hodí k nasládlému zelí. Tuk působí jako nositel chuti, jeho prostřednictvím zelí nasaje jemné uzené tóny slaniny a zároveň zůstane vláčné.
Do zelí se slaninou se hodí přidat trochu soli, dále třeba i česnek, případně mletou papriku. Když sáhneme po parmazánu, dodáme zelí středozemní nádech.
Pečené zelí se slaninou si můžeme přichystat jako hlavní chod s pečivem či s bramborami. Poslouží ale i jako příloha k masu. Pohrát si můžeme i s barvou zelí a sáhnout nejen po bílém, ale i po červeném, nebo je smíchat.
Mohlo by vás zajímat
Kysané zelí se slaninou
Spojení zelí a slaniny má v kuchyni jedinečnou sílu. A tak je tomu i v případě kysaného zelí. Zelí přináší svěžest, kyselost a lehkost, slanina dodává pokrmu intenzivní chuť, sytost a výrazné kouřové aroma.
Právě kontrast těchto dvou surovin – kyselého a svěžího zelí s voňavou, slanou slaninou – je důvodem, proč se k sobě vracejí v nejrůznějších kuchyních a podobách. Ať už jde o klasické české knedlo-vepřo-zelo, slovenské strapačky, nebo moderní varianty s těstovinami, vždy se jedná o kombinaci, která zasytí, zahřeje a potěší.
Když zelí a slaninu spojíme s gnocchi, jak ukazuje recept níže, vzniká jídlo, které je jednoduché na přípravu, přitom chuťově bohaté a lze ho jíst kdykoliv se venku trochu zatáhne nebo začne být chladno. Z pár surovin vznikne během čvrthodiny pokrm, který potěší celou rodinu. Báječně chutná a skvěle voní.
Kdo nemá rád kyselé, toho asi nepřesvědčíme, ale pokud tuto chuť zvládáte bez problému, pak si klidně dopřejte jednu malou misku kysaného zelí každý den! Tato zázračná pochoutka totiž díky procesu…

Gnocchi po česku se zelím a slaninou
Na čtyři porce potřebujete: 1 kg gnocchi, 2 cibule, 500 g kysaného zelí, 200 g anglické slaniny v celku, 1 lžičku cukru, 1/2 lžičky mletého kmínu, vývar, 2 lžíce másla a sůl.
Jak na to?
- Cibuli oloupejte a spolu se slaninou nakrájejte na menší kostky. Opečte na másle dozlatova.
- Zelí ochutnejte. Pokud je moc kyselé, propláchněte ho vodou. Přidejte ho k opečené cibuli a slanině, přisypte kmín a cukr, zalijte malým množstvím vývaru a poduste doměkka. Nakonec podle chuti dosolte.
- Mezitím uvařte gnocchi podle návodu na obalu.
- Uvařené gnocchi promíchejte s hotovou zelnou směsí a podávejte.
Náš tip: Zelí se báječně hodí k vepřovému masu. Přichystejte si ho pečené v jednom pekáčku podle našeho videoreceptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více