Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pomalu pečená vepřová plec je měkká, šťavnatá a úžasně voní.
Zdroj: Toprecepty.cz

Při pozvolném vaření mohou jednotlivé suroviny naplno projevit svůj potenciál a zároveň se harmonicky propojit s ostatními. Při pomalém pečení maso změkne tak, že ho lze krájet vidličkou a zůstane báječně šťavnaté. Vyzkoušejte pomalu pečenou vepřovou plec s bramborami a mrkví, trouba udělá většinu práce za vás a vy naservírujete rodině či přátelům lahodnou pečínku i s přílohou a hustou omáčkou.

Jak na pomalé pečení

Pomalé pečení je způsob přípravy, během které maso dlouho pečeme při nižší teplotě (zhruba 120–160 °C). Postupným zahříváním se šťávy koncentrují uvnitř, maso se prohřívá rovnoměrně a zůstane tak šťavnaté. Díky tomu se i tužší kusy promění v křehkou pečínku výrazné chuti. Na talíři ji pak můžeme dobře nakrájet, plátky se nelámou. 

Pečení trvá několik hodin podle velikosti a typu masa. Většinu času je maso přikryté (vhodný je pekáč s víkem, postačí i alobal), takže se peče ve vlastní šťávě a v páře. Ta brání jeho vysušení. Na závěr víko sundáme a dopečeme maso tzv. na barvu. Ztmavne, případně zezlátne a získá křupavou kůrku.

Při pomalém pečení postačí málo tekutiny (zhruba 1–2 cm v pekáči), protože maso při pečení také pustí trochu šťávy. Jako tekutina poslouží vývar, nepříliš hořké pivo a samozřejmě i voda. Díky tomu se šťáva z masa nebude připalovat.

Proč využít pomalé pečení

U prorostlejších kusů masa (plec, krkovice, kližka, krk) se při delším, mírném zahřívání mění kolagen na želatinu. Maso je pak šťavnaté a krásně měkké, lehce ho ukrojíme vidličkou. Nižší teplota snižuje riziko, že bude povrch vysušený a střed nedopečený. Pozvolná redukce šťáv zkoncentruje chutě masa, koření i zeleniny.

Tuk (sádlo, máslo, olej) chrání povrch před vysušením a nese chuť. Po vytažení z trouby necháme maso ještě 15 minut odpočívat, aby se šťávy rovnoměrně rozlily v mase a nevytekly z něj při prvním zakrojení. Maso zakryjeme alobalem, aby nevychladlo. 

Výhodou také je, že maso můžeme upéct společně s přílohou, ať už bramborami nebo zeleninou, případně obojím. Šetříme tak čas, svou práci i elektrickou energii. Vše se totiž připraví v jednom pekáči a společným pečením se jednotlivé chutě prolnou. Brambory budou šťavnatější, vykoupané ve výpeku, stejně jako zelenina, která pečením v troubě získá lehce nasládlý karamelový tón. 

Sváteční/Nedělní

Nedělní oběd i dnes znamená něco výjimečného. Celá rodina se sejde u jednoho stolu, aby si pochutnala na výborném menu, které paní domu připravila. Sváteční oběd by měl být tříchodový; začínat by se…

Jak na pomalu pečenou vepřovou plec s bramborami a mrkví

Na 8 porcí potřebujete: 1–1,2 kg vepřové plece, 1 velkou cibuli, 1 hrst sušené cibule, 5 stroužků česneku, 300 ml světlého piva, 2 lžíce hořčice, 2 lžíce sádla, 1 lžíce kmínu, sůl a mletý pepř, 1 kg brambor (menší, celé) a 1 větší mrkev.
Jak na to? 

  1. Omyté a osušené maso osolte a opepřete. Svažte ho potravinářským provázkem, aby dostalo tvar válečku. V pekáčku rozpusťte sádlo a maso zprudka opečte ze všech stran.
  2. Cibuli oloupejte a nakrájejte na měsíčky, stroužky česneku oloupejte. Dejte k masu a přidejte sušenou cibuli a kmín.
  3. V pivu rozmíchejte hořčici a maso jím podlijte. Pekáč přiklopte víkem a pečte na 150 °C přibližně 2 hodiny. Neodkrývejte.
  4. Mezitím oloupejte brambory a ponechte je v celku, mrkev očistěte a nakrájejte na kolečka.
  5. Po 2 hodinách pečení maso obraťte, přidejte mrkev a brambory. Pokud je třeba, podlijte maso horkou vodou. Přikryjte a pečte další hodinu. Maso občas přelijte výpekem.
  6. Maso odkryjte, teplotu trouby zvyšte na 180 °C a maso dopečte tzv. na barvu pěkně dohněda.
  7. Pekáč s upečeným masem vytáhněte z trouby, přiklopte a nechte maso 15 minut odpočinout. Až pak ho nakrájejte na plátky a podávejte s brambory a mrkví. 

Náš tip: Pomalu pečenou vepřovou plec s bramborami a mrkví si snadno připravíte podle našeho videoreceptu. 

 

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli