Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dušená vepřová plec s kapustičkami je báječně šťavnavá, vůni dodá rozmarýn a skvělou chuť česnek a cibule
Zdroj: Toprecepty, Anna Kocikova

Kapusta je výborná, ale trochu nedoceněná velmi zdravá zelenina. Pokud máte k dispozici tyto zelené kapustové kuličky, přichystejte si dušenou vepřovou plec s kapustičkami a chutí rozmarýnu.

Proč si dát kapustičky

Růžičková kapusta patří mezi milovanou nebo nenáviděnou zeleninu. Jak si ji ale oblíbíte, budete si ji chystat často. A není divu. Tato zelenina je bohatá na vitaminy a je také plná vlákniny. Když je správně upravená, výborně chutná. Poradíme, na co se zaměřit.

Jak připravit kapustičky

Kapustičky pečlivě vybíráme. Kupujeme jen svěže zelené kusy, které nejsou poškozené a které mezi sebou vržou. Růžičková kapusta vydrží v misce v lednici několik dnů. S přibývajícími dny kapustičky od svrchních listů zavadají. Tyto lístky můžeme odloupnout a zbytek použít.

Kapustičky můžeme také mít zamražené v mrazáku a nyní je nejvyšší čas je zpracovat. Pokud nevíme, kam s nimi, kromě polévky můžeme tuto zeleninu přidat právě k dušenému vepřovému masu. Skvěle se ale hodí i jako příloha, jen tak opečené na slanině. Kapusta nepotřebuje dlouhou tepelnou úpravu.

Co je třeba na dušené vepřové a kapustičky

Základem pokrmu je dozlatova osmažená cibulka, která dodá chuť. Z masa využijeme vepřovou plec, která je rychlá na přípravu. 

Maso včas vyndáme z lednice, aby na pánev nepřišlo studené, a zprudka a důkladně ho orestujeme, aby nepřišlo o šťávu. Vepřové podléváme vývarem nebo vodou. Chuť zajistí pepř, bobkový list a česnek, o vůni se postará rozmarýn.

Dušení

Dušení je považováno za jeden z nejzdravějších způsobů přípravy pokrmů. Jsou při něm totiž minimální ztráty vitaminů i chuti (na rozdíl třeba od vaření). A s minimem tuků. Dušení je proto oblíbeným…

Jak na přípravu dušené vepřové pleci s kapustičkami

Na přípravu dušeného vepřového masa budete potřebovat: 3 velké cibule, 1 lžíci sádla, 800 g vepřové plece, 2 lžíce mleté papriky, 5 kuliček pepře, 2 bobkové listy, 1 kousek snítky čerstvého rozmarýnu, mletý pepř, 500 g růžičkové kapusty, 5 stroužků česneku, ¾ lžičky Solamylu a vývar na podlití nebo vodu.

Jak na to? Cibuli oloupejte a nakrájejte ji nadrobno. Do velké pánve dejte sádlo a nechte ho rozehřát. Přidejte cibuli a osmažte ji do zlaté barvy. Maso nakrájejte na velké kostky a prudce orestujte na cibuli. Osolte ho a přidejte mletý pepř, papriku, promíchejte a rychle zalijte vodou/vývarem do výšky poloviny masa. Přidejte kuličky pepře, snítku rozmarýnu a bobkové listy. Na mírném plameni za občasného promíchání duste asi 40 minut.

Očistěte kapustičky od nevzhledných lístků. Do kastrolu nalijte vroucí vodu, osolte ji a přiveďte k varu. Přidejte kapustičky a vařte je tři minuty. 

Ve 100 ml studené vody rozmíchejte ¾ lžičky Solamylu, a přilijte tekutinu k měkkému masu. Kapustičky přidejte k masu. Česnek prolisujte do pánve a dvě minuty vařte. Dochuťte pepřem a solí. Podávat můžete třeba s vařenými bramborami.

Zdroje informací:
nzip.cz: Růžičková kapusta
wikipedia.org: Růžičková kapusta

Náš tip: Připravte si zapečené kapustičky v bramborách a mletém mase podle tohoto videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více