Dušená vepřová plec s kapustičkami je báječně šťavnavá, vůni dodá rozmarýn a skvělou chuť česnek a cibule
21. 7. 2023 Vaření
Kapusta je výborná, ale trochu nedoceněná velmi zdravá zelenina. Pokud máte k dispozici tyto zelené kapustové kuličky, přichystejte si dušenou vepřovou plec s kapustičkami a chutí rozmarýnu.
Proč si dát kapustičky
Růžičková kapusta patří mezi milovanou nebo nenáviděnou zeleninu. Jak si ji ale oblíbíte, budete si ji chystat často. A není divu. Tato zelenina je bohatá na vitaminy a je také plná vlákniny. Když je správně upravená, výborně chutná. Poradíme, na co se zaměřit.
Jak připravit kapustičky
Kapustičky pečlivě vybíráme. Kupujeme jen svěže zelené kusy, které nejsou poškozené a které mezi sebou vržou. Růžičková kapusta vydrží v misce v lednici několik dnů. S přibývajícími dny kapustičky od svrchních listů zavadají. Tyto lístky můžeme odloupnout a zbytek použít.
Kapustičky můžeme také mít zamražené v mrazáku a nyní je nejvyšší čas je zpracovat. Pokud nevíme, kam s nimi, kromě polévky můžeme tuto zeleninu přidat právě k dušenému vepřovému masu. Skvěle se ale hodí i jako příloha, jen tak opečené na slanině. Kapusta nepotřebuje dlouhou tepelnou úpravu.
Co je třeba na dušené vepřové a kapustičky
Základem pokrmu je dozlatova osmažená cibulka, která dodá chuť. Z masa využijeme vepřovou plec, která je rychlá na přípravu.
Maso včas vyndáme z lednice, aby na pánev nepřišlo studené, a zprudka a důkladně ho orestujeme, aby nepřišlo o šťávu. Vepřové podléváme vývarem nebo vodou. Chuť zajistí pepř, bobkový list a česnek, o vůni se postará rozmarýn.
Dušení je považováno za jeden z nejzdravějších způsobů přípravy pokrmů. Jsou při něm totiž minimální ztráty vitaminů i chuti (na rozdíl třeba od vaření). A s minimem tuků. Dušení je proto oblíbeným…
Jak na přípravu dušené vepřové pleci s kapustičkami
Na přípravu dušeného vepřového masa budete potřebovat: 3 velké cibule, 1 lžíci sádla, 800 g vepřové plece, 2 lžíce mleté papriky, 5 kuliček pepře, 2 bobkové listy, 1 kousek snítky čerstvého rozmarýnu, mletý pepř, 500 g růžičkové kapusty, 5 stroužků česneku, ¾ lžičky Solamylu a vývar na podlití nebo vodu.
Jak na to? Cibuli oloupejte a nakrájejte ji nadrobno. Do velké pánve dejte sádlo a nechte ho rozehřát. Přidejte cibuli a osmažte ji do zlaté barvy. Maso nakrájejte na velké kostky a prudce orestujte na cibuli. Osolte ho a přidejte mletý pepř, papriku, promíchejte a rychle zalijte vodou/vývarem do výšky poloviny masa. Přidejte kuličky pepře, snítku rozmarýnu a bobkové listy. Na mírném plameni za občasného promíchání duste asi 40 minut.
Očistěte kapustičky od nevzhledných lístků. Do kastrolu nalijte vroucí vodu, osolte ji a přiveďte k varu. Přidejte kapustičky a vařte je tři minuty.
Ve 100 ml studené vody rozmíchejte ¾ lžičky Solamylu, a přilijte tekutinu k měkkému masu. Kapustičky přidejte k masu. Česnek prolisujte do pánve a dvě minuty vařte. Dochuťte pepřem a solí. Podávat můžete třeba s vařenými bramborami.
Zdroje informací:
nzip.cz: Růžičková kapusta
wikipedia.org: Růžičková kapusta
Náš tip: Připravte si zapečené kapustičky v bramborách a mletém mase podle tohoto videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Bezdomovec díky pomoci lidí otevře vlastní kavárnu. Přitom hrozilo, že bude kvůli zákonům úplně bez peněz
Cibule smažená dozlatova, dočervena, karamelizovaná nebo jen zesklovatělá. Jak postupovat?
Růžičková kapusta získá správnou chuť a jemnost teprve po přemrznutí. Sklízíme ji čerstvou od podzimu až do jara
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Králík na rozmarýnu a bílém víně
Přidáno před 11 hodinami
Vepřový guláš
Přidáno před 13 hodinami
Pomazánka ze čtyř druhů sýra s pažitkou
Přidáno před 15 hodinami
Hruškový karamel
Přidáno před 16 hodinami
Snídaňový toust
Přidáno před 19 hodinami
Kynuté věnečky s mandlemi a skořicí
Přidáno před 21 hodinami