Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vepřová krkovička pečená na Kunovjance: Voní cibulí a hořčicí a je neskutečně šťavnatá
Zdroj: Toprecepty, Lenunka

Vepřová krkovička pečená se zeleninou je oblíbená. Vyzkoušejte si ji upéct na Kunovjance. Výborné šťavnaté maso ve sladkokyselé až mírně pikantní zeleninové omáčce je příjemnou obměnou.

Co se dá udělat z vepřové krkovičky

Vepřová krkovice nepatří jen tak náhodou k nejoblíbenějším druhům vepřového masa. Jde o kvalitní šťavnaté maso, které nebývá suché, a tak si na něm vždy pochutnáme. Sehnat ji můžeme s kostí i bez ní. Stejně tak se dá nakoupit krkovička vcelku i naporcovaná na plátky. Krkovičku můžeme upravovat na nejrůznější způsoby. Ať už z ní usmažíme řízky, podusíme ji nebo dáme rozkrájenou na kousky do guláše, je vždy výborná. Může se dusit, péct, zapékat, grilovat, skvělá je i uzená. 

Jak správně restovat maso

Důležitým krokem, než dáme krkovičku péct, je její orestování. Tato úprava masa je nutná hlavně u minutek. Maso pak bude mít skvělou chuť a barvu. Základem je vyndat krkovičku alespoň o půl hodiny dřív z lednice. Potřebujeme, aby se lépe přizpůsobila teplotě. Na plotně by velmi studené maso zbytečně brzdilo proces tepelné úpravy.

Maso restujeme na středním až vyšším plameni a dáváme ho na dostatečně rozpálenou pánev s malým množstvím tuku. Po orestování jedné strany maso otočte a orestujte druhou stranu. Maso má být zatažené, hnědé, uvnitř šťavnaté, pak je chuť výborná. Maso se totiž zkaramelizuje. Po opečení obou stran můžeme pokračovat další úpravou masa.

Oběd

Většina Čechů považuje oběd za hlavní jídlo dne, které má být velké a vydatné. Pravdou ale je, že mnohé národy preferují naopak velké večeře a obědvají lehce a narychlo. Ať si vyberete to, či to, ať…

Jak připravit vepřovou krkovičku pečenou v Kunovjance

Krkovičku si můžete přichystat k obědu, její úprava není příliš dlouhá. Na přípravu této varianty vepřové krkovičky budete potřebovat: 4 silnější plátky vepřové krkovice, mletý pepř, sůl, olej na smažení, hladkou mouku na obalení masa a 1 velkou cibuli. Na omáčku: 1,5 skleničky sterilované zeleniny (Kunovjanka), 3 stroužky česneku, 1,5 lžíce kečupu, 1,5 lžíce plnotučné hořčice, 1,5 lžíce sójové omáčky, 1,5 lžíce worcesterové omáčky, 1,5 feferonky a necelou lžíci cukru. Na dochucení: sůl a mletý pepř

Jak na to? Maso osolte a opepřete, ale nenaklepávejte. Cibuli oloupejte, nakrájejte ji na měsíčky, feferonky pokrájejte najemno. Česnek oloupejte a nadrťte nebo nasekejte.

Plátky masa obalte v hladké mouce a klepněte do masa, aby přebytečná mouka opadala. V pánvi rozehřejte olej a maso v něm prudce orestujte z obou stran, aby se zatáhlo. Dejte ho stranou na talíř a zakryjte ho.

Troubu nastavte na 180 °C. Do rozehřáté pánve s olejem dejte cibuli a osmažte ji dozlatova. Připravte si hlubší pekáček. Do misky vylijte sterilovanou směs zeleniny i s nálevem, přidejte kečup, hořčici, omáčky, česnek, feferonky, cukr a promíchejte. Do pekáčku rozprostřete smaženou cibuli po celém dně. Na to dejte maso a zalijte vše zeleninovou směsí s kořením. Pekáček přikryjte a dejte do trouby. Pečte zhruba půl hodiny. Pak pekáček odkryjte a nechte péct ještě asi 10-15 minut, aby maso získalo krásnou barvu. K tomuto jídlu se hodí rýže, vařené brambory, ale i bramborová kaše.

Náš tip: Připravte si pikantní krkovičku podle tohoto videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více