Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Máte stále na zahradě cukety nebo jste je od někoho dostali a přemýšlíte, co byste z nich mohli udělat? Pokud jste ještě nepekli nic sladkého, je ideální čas pustit se do cuketového brownies. Když je navíc upečete podle receptu cukrářky Hanky, máte jistotu, že po něm ani nepřiberete. 

Jak zakončit cuketovou sezonu?

Období cuket se už pomalu chýlí ke konci, nicméně mnozí je mají na zahrádkách ještě nyní. Cukety u nás běžně dozrávají i během září a při teplém podzimu, pokud rostliny nezasáhne mráz, dají se sklízet i v říjnu. Stále je také můžete sehnat na farmářských trzích nebo samozřejmě i v obchodech, i když už obvykle nejsou tak mladé a drobné jako v létě. Přerostlé cukety však můžete skvěle zužitkovat v placičkách nebo v moučnících.

Vláčné cuketové brownies

Po dlouhé a pro někoho bohaté cuketové sezoně už často dochází inspirace, co s cuketami udělat. Pokud se vám už nechce do zavařování a spíš vás honí mlsná, můžete si pro změnu z cuket upéct moučník. Cukety totiž díky své poměrně neutrální chuti překvapivě dobře fungují i ve sladkém pečivu.

Nejčastěji se využívají do různých jednoduchých buchet z litého těsta, jimž dodávají na šťavnatosti, třeba do oblíbeného perníku na plech. Právě do nich se současné pozdní cukety výborně hodí.

Tyto přerostlé cukety už moc nejsou vhodné na zapékání nebo dušení, neboť obsahují hodně semínek, nejsou tak křehké a často mohou být i vysušené. Když je ale nastrouháte a vmícháte do těsta, nijak to nevadí a navíc ještě moučník hezky zvláční

Moučník v low carb verzi

Stejně tak dobře jako do perníku můžete cukety přidat i do těsta na slavný americký moučník brownies, který je jako stvořený pro všechny milovníky čokolády. Jde však zároveň o dost hutný a vydatný moučník. Hledáte-li jeho odlehčenou variantu, můžete vyzkoušet brownies cuketové, které si vychutnáte úplně bez výčitek svědomí.

Recept na toto takřka dietní brownies nám poskytla cukrářka Hanka z Poděbrad, která pod značkou Low Carb v srdci připravuje úžasné lehké dorty a další zákusky, které udělají radost i těm, kteří zrovna drží dietu.

Dobroty od Hanky si můžete objednat a vyzvednout přímo v okénku u její provozovny v Poděbradech nebo, když budete mít štěstí, můžete na ni narazit na některé z gastronomických akcí, na něž vyráží se svým food truckem.

Jak připravit nízkosacharidové brownies s cuketou

Low carb je i cuketové brownies podle Hančina receptu. Obsahuje mandlovou mouku, takže je i přirozeně bezlepkové. „Ještě lepší bude, když je budete podávat se zakysanou smetanou nebo hrstí čerstvých malin navrch,“ doporučuje Hanka. A jak je tedy připravíte? 

Budete potřebovat: 2 hrnky najemno nastrouhané cukety (bez slupky, tekutinu vymačkejte), 3 vejce, 80 g mandlové mouky, 40 g kakaa (neslazeného), 80 g sladidla erythritol (nebo jiného low carb sladidla), 70 g rozpuštěné hořké čokolády (min. 85%), 50 g kokosového oleje nebo másla, 1 lžičku prášku do pečiva (bez fosfátů), špetku soli, hrst nasekaných ořechů nebo čokoládových kousků navíc.

  1. Předehřejte troubu na 175 °C a připravte si formu (20 × 20 cm) vyloženou pečicím papírem.
  2. Nastrouhejte cuketu najemno a vymačkejte z ní přebytečnou vodu. V míse vyšlehejte vejce se sladidlem, pak přidejte rozpuštěnou čokoládu a kokosový olej.
  3. Vmíchejte suché ingredience – mandlovou mouku, kakao, prášek do pečiva a sůl. Nakonec zapracujte cuketu a případně ořechy. Těsto bude hutnější.
  4. Těsto rozetřete do formy a pečte cca 25–30 minut (nesmí se úplně vysušit – uvnitř má zůstat vláčné). Nechte vychladnout, nakrájejte na kostky a podávejte.

Na další úžasné Hančiny low carb moučníky se můžete podívat v naší fotogalerii: 

 

Náš tip: Klasické brownies si můžete upéct podle našeho videoreceptu

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli