Vůně skořice, másla a švestek: Nadýchaný kynutý koláč na plech mizí rychleji, než ho stihneme krájet
19. 9. 2025 Vaření
Švestky patří k podzimu stejně jako nadýchaný ovocný moučník. Tradiční kynutý koláč na plech se švestkami a drobenkou potěší celou rodinu. Je lehký, vláčný, šťavnatý a křupavý a příprava není nijak složitá. Nabízíme hned dva postupy – buď můžete zadělat těsto ručně nebo v domácí pekárně, výsledek bude stejně skvělý.
Kynutý švestkový koláč
Kdo letos ještě neměl švestky? Sušší teplé léto jim přálo, a tak je jich všude doslova záplava. Ať už je máme ze zahrady, od sousedů nebo z trhu, vždycky nás potěší jejich sladká chuť a vůně. Někdo nedá dopustit na ovocné knedlíky, jiný na povidla, ale právě kynutý koláč s voňavou drobenkou bývá jistotou, která potěší kdykoliv.
Zároveň kynuté těsto často vzbuzuje obavy. Jeho příprava a pečení je tak trochu alchymie, ale se správným vedením dosáhneme lahodného výsledku. Když se nám podaří, odmění nás nadýchaným základem, který podrží šťavnaté ovoce i křupavou posypku.
Existují tři způsoby přípravy kynutého těsta: ručně, případně s pomocí vařečky, v robotu s nástavcem hnětací hák nebo v domácí pekárně. Kuchyňský robot nahradí sílu našich paží a hnětací hák suroviny rychle spojí do kompaktního těsta, které rovnoměrně prohněte tak, aby bylo nadýchané. Přípravu kvásku a kynutí musíme však zvládnout sami. Postup s domácí pekárnou popisujeme v receptu níže.
Mohlo by vás zajímat
Jak připravit kynuté těsto bez pekárny
Na začátku vždy připravíme kvásek. Do vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme trochu cukru a promícháme. Necháme droždí zhruba 10–15 minut při pokojové teplotě, aby se probudilo a začalo pěnit. Jakmile na povrchu vzniknou husté bubliny nebo pěna, pustíme se do těsta.
Do mísy prosejeme mouku, přidáme cukr i špetku soli a přilijeme vlahé rozpuštěné tuky. Tuk nesmí být horký, aby nezabil kvasinky v droždí. Vadí jim teplota vyšší než 55 °C, pak umírají a těsto nevykyne. Nakonec spojíme vše s kváskem a vejci.
Začneme hníst, vařečkou nebo ručně, a pokračujeme až do doby, dokud hmota není hladká, pružná a neodlepuje se od stěn. Vznikne kompaktní, hladké těsto.
Pak přichází nejdůležitější část – těsto zakryjeme utěrkou a necháme kynout. Potřebuje klid a trochu tepla, aby nabralo na objemu. Trvá to zhruba 45–60 minut, někdy o něco déle, záleží na okolní teplotě a tučnosti těsta. Ale čekání se vyplatí. Vždy, když vidíme, jak těsto pod utěrkou vyroste na dvojnásobek, víme, že máme vyhráno a můžeme se těšit na voňavý koláč. Pak už ale nesmíme otálet a těsto musíme rychle naplnit a vložit do vyhřáté trouby.
Sezona švestek je v pozdním létě a na podzim. Švestky, stejně jako pološvestky, slívy, renklódy, špendlíky a mirabelky patří do skupiny slivoní. Švestky obsahují kromě vody ovocné cukry, přírodní…
Jak připravit kynutý koláč na plech se švestkami a drobenkou v domácí pekárně
Na dva plechy potřebujete: Na těsto: 100 g másla, 2 lžíce oleje, 2 lžíce sádla, 250 ml mléka, 1 vejce, 2 žloutky, 4 lžíce rumu, 400 g hladké mouky, 200 g polohrubé mouky, 30 g čerstvého droždí, 2 vrchovaté lžíce moučkového cukru a 1/2 lžičky soli. Na náplň: zhruba 1 kg švestek a 2 sáčky skořicového cukru. Na drobenku: 125 g přepuštěného másla (a následně vychladlého), 1 hrnek polohrubé mouky a 1 hrnek moučkového cukru. Navíc: kousek tuku na potření plechů a moučkový cukr na poprášení.
Jak na to?
- Máslo nechte rozpustit v mikrovlnce nebo v rendlíku na plotně a přidejte do něj olej a sádlo.
- Vlijte ho do pečicí nádoby domácí pekárny (pečky).
- V mléce rozmíchejte vejce a žloutky, přidejte rum a nalijte k tukům do pečky. Přidejte obě prosáté mouky, uprostřed udělejte důlek a rozdrobte do něj droždí.
- Do jednoho rohu dejte cukr, do protilehlého pak sůl. Zapněte program Hnětení a kynutí.
- Švestky důkladně omyjte pod tekoucí vodou, nechte v cedníku okapat.
- Připravte drobenku – všechny suroviny nasypte do misky a prsty je rychle promněte, až vznikne drolivá, hrudkovitá směs s vůní másla.
- Plechy vymažte lehce tukem, třeba sádlem, máslem, Herou nebo olejem. Můžete je vyložit i pečicím papírem a pak není třeba plechy vymazávat.
- Vypeckujte švestky, nepulte je, pouze rozložte. Troubu předehřejte na 180 °C.
- Těsto rozdělte na dvě poloviny a dejte je rovnou na plechy. Ruce si namočte ve vodě a těsto rozetřete po celé délce i šířce plechů.
- Na rozprostřené těsto rozložte zhusta polovinu švestek a poprašte je skořicovým cukrem (z jednoho sáčku). Posypte polovinou drobenky.
- Plech s koláčem dejte do vyhřáté trouby a pečte zhruba 20 minut dozlatova.
- Stejně připravte koláč na druhém plechu a pak ho upečte také 20 minut dozlatova.
- Upečený koláč vytáhněte, nechte trochu zchladnout a pocukrujte moučkovým cukrem přes sítko. Podávejte ho klidně ještě vlahý.
Náš tip: Přichystejte si voňavý jihočeský kynutý koláč podle následujícího videoreceptu a obložte ho třeba švestkami.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více