Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jeden pekáč a v něm celý pokrm, který zasytí víc strávníků. Úspora času, která však není na úkor kvality.
Zdroj: Toprecepty

Jídla, která můžete připravit dohromady, ideálně v jednom pekáči, se těší velké oblibě. Jejich příprava totiž nevyžaduje moc práce, ani velkou kuchyň. Obvykle stačí jednotlivé suroviny nakrájet, naskládat do formy, ochutit a vložit do trouby. Ta už se postará o zbytek. Nabízíme vám sedm skvělých receptů, které připravíte snadno a téměř bez práce a z trouby vytáhnete lahodnou, vydatnou večeři nebo oběd.

Výborná chuť 

Velkou předností jídel z jednoho pekáčku je rozmanitost. Základ mohou tvořit maso, zelenina, luštěniny nebo obiloviny, které se dají volně kombinovat podle chuti a sezony. V troubě se propečou do excelentní měkkosti a šťavnatosti a zároveň získají tolik žádaný křupavý povrch.

Jednotlivé suroviny se při společném pečení báječně propojí a navzájem se obohacují o vůni i šťávu. Díky tomu vzniká vícevrstevnatá chuť, které lze při vaření v různých hrncích dosáhnout jen stěží.

Nespornou výhodou je také fakt, že při naskládání více vrstev do pekáče se pokrm téměř nemůže spálit. Pokud zůstane v troubě o 10–15 minut déle, zpravidla se mu nic nestane. 

Domácí pohoda

Tento způsob přípravy je také ideální pro rodinné stolování. Pekáček se postaví na prkýnko doprostřed stolu a každý si nabere podle své chuti a hladu. Jídlo na stole nádherně voní a přímo vybízí k přidání. Vytváří tu pravou domácí atmosféru. Navíc je snadné připravit větší množství najednou, takže jde o výborné řešení, pokud třeba čekáte návštěvu

Jídla z jednoho pekáčku lze také přizpůsobit zdravějšímu životnímu stylu. Pečení v troubě vyžaduje méně tuku než smažení a umožňuje zachovat přirozenou chuť surovin. Přidáním bylinek, koření nebo třeba citrusů se jednotlivé chutě přirozeně zvýrazní a pokrm získá moderní šmrnc. 

Snadná příprava

Nakonec je tu i faktor praktičnosti. Příprava vyžaduje minimum času v kuchyni a nezašpiní se při ní moc nádobí. Suroviny zpravidla stačí jen omýt, nakrájet, naskládat do pekáče a ochutit. A o zbytek se postará trouba. To ocení nejen zaneprázdnění lidé, ale i ti, kteří dávají přednost jednoduchosti a rychlé přípravě. Nebo mají jen malý sporák. 

Stačí jednou za čas otevřít troubu, zkontrolovat stav uvnitř a případně pokrm lehce podlít nebo promíchat. Nezapomínejme ani na to, že jeden ušpiněný pekáč představuje daleko méně nádobí než několik hrnců či pánví, které bychom jinak použili k úpravě jednotlivých surovin. 

Do jídel z jednoho pekáčku lze také šikovně zužitkovat různé zbylé kousky jídel, které už nevydají na jednu porci, ale s ostatními surovinami ještě zahrají dobrou muziku. 

Recepty na 7 nejlepších pokrmů z jednoho pekáčku

  1. Pečené kuře s rýží
    Jídlo, které patří ke klasice naší kuchyně. Často však vše pokazí právě příloha, která může působit jako suchý doplněk, místo toho, aby jinak skvělé jídlo doladila. Proto je ideální upéct rýži ve stejném pekáčku jako drůbež. Vypékající se šťáva s ní totiž udělá úplné divy. Jak na to, se dozvíte v tomto receptu
  2. Vepřový pekáček s hlávkovým zelím a noky
    Obdoba české legendy vepřo-knedlo-zelo, která však zabere jen zlomek času, který byste museli věnovat originálu. Vepřová plec, hlávka zelí a kupované gnocchi poslouží k nedělnímu obědu stejně dobře jako bramborový knedlík. Navíc je snadný recept ideální i pro ty, kteří nemají moc kuchařských zkušeností.
  3. Živáňská pečeně
    Tohle slovenské jídlo je velmi populární i v našich končinách. Pokud nechcete volit přípravu na jehle, je daleko jednodušší pomoci si pekáčkem a dobrým receptem. Do pekáčku nebo na plech naskládáte vepřovou kýtu, krkovici nebo kotletu, přidáte klobásu a slaninu a trochu brambor, cibule a papriky. Vše přikryjete alobalem a necháte troubu čarovat.
  4. Grenadýr z jednoho pekáčku
    Grenadýr marš je tradiční pokrm středoevropské kuchyně, který má svůj původ v armádních jídelnách a selských staveních. Připravuje se podle jednoduchého receptu z dostupných surovin, typicky z těstovin, brambor, cibule, mleté sladké papriky a sádla. Stačí jen vše správně vyskládat do pekáče, vložit do trouby a nechat péct. Suroviny párkrát promícháte a do 40 minut můžete mít jídlo na stole.
  5. Francouzské brambory
    Nenáročný pokrm, který patří mezi oblíbená jídla v mnoha českých domácnostech. Každý má sice svůj domácí a „zaručeně nejlepší“ recept, ale prakticky jde o zapečený pokrm, jehož základem jsou vrstvy vařených brambor, uzeniny nebo masa, vajec a cibule, které se zalijí směsí vajec a smetany či mléka. Vyzkoušejte třeba hraběnčinu verzi s žampiony a mletým masem. 
  6. Pastýřský koláč
    Tradiční jídlo pocházející z britské kuchyně se připravuje z mletého masa, nejčastěji jehněčího nebo hovězího, dušeného se zeleninou a bylinkami. Směs se zakryje bramborovou kaší, která zapečením v troubě vytvoří křupavou zlatavou krustu. I když se jedná o zahraniční pochoutku, její příprava je tak jednoduchá, že není důvod ji nezařadit i do vašeho jídelníčku. 
  7. Buřty na pivu
    Mezi „jednopekáčková“ jídla můžeme bez problémů zařadit i oblíbené buřty na pivu. Vždyť kombinace kvalitní uzeniny, zeleniny a dobrého piva v troubě velkou péči nepotřebuje, navíc když máte ověřený recept. Mezitím, než zelenina změkne, buřty se hezky opečou a nejčastěji černé pivo zkaramelizuje, máte čas si ukrojit pořádný krajíc čerstvého chleba a pak si vychutnat lahodný špekáček i bez táboráku.

Náš tip: Podle našeho videoreceptu si připravíte vynikající živáňskou pečeni.

Recepty k tomuto článku