Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pastýřský koláč

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 90 min

90 min (60 min příprava + 30 min tepelná úprava)

11. 1. 2010 12:57

Suroviny

Nutriční hodnoty

Energetická hodnota5 061 kJ / 1 210 kcal
Bílkoviny80,50 g
Tuky69,75 g
Vláknina9,32 g
Cholesterol216 mg
Sodík315 mg
Sůl0,60 g
Sacharidy60,30 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Pri priprave masa sa moze pouzit dalsia zelenina ako mrkva, ci hrasok..

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst daší

Komentáře

HankaPu

27. 3. 2011 15:49

Tohle je jedno z našich oblíbených jídel, dělám ho dost často.
Míšo, posílám bodík a fotky:yes: +

michsamant

14. 1. 2010 18:02

este ma napadlo,ze tento recept je dobry aj bez masa..nahradim ho sosovicou/cockou

michsamant

14. 1. 2010 16:57

@Drobcek, :yes:
Ja robim z mleteho kuracieho masa. Hovadzie nejeme a baranie sa mi na to akosi nehodi, to radsej v zazvorovo kokosovej omacke.

Drobek

14. 1. 2010 16:53

Protože tohle jídlo je z našich oblíbených, přidám pro osvětu trochu informací. Nehádám se, jen chci šířit osvětu.;-)
Poprvé se tohle jídlo podle Vikipedie objevilo roku 1791 (jak to mohou tak přesně vědět?) pod jménem Cottage Pie. V roce 1870 se poprvé objevuje Shepherd's pie. Vlastně ale abych to taky pojmenoval česky, je to Pastýřův, nebo Pastýřský koláč, ale také Cottage pie, koláč z chatrče nebo boudy, je tím míněna chudobná chýše.
To pořád překládám Vikipedii, ale zároveň si uvědomuji, že v české kuchyni se při vyslovení koláč vybaví sladká dobrota. Tak tedy sladké tohle rozhodně není, ale dobrota to je.
Zásadně se vždy jedná o dušené maso, mleté či jemně pokrájené, se zeleninou zamíchanou nebo ne. Původní a pravý anglický Shepherd's pie byl, protože pastýři tam byli vlastně jen a jen ovčáci, připraven z, a teď schválně napíšu ovčího masa. V češtině totiž je vše skopové, ale angličtina rozlišuje lamb – ovci a mutton – berana. Protože beraní maso je silně, no, abych neurazil tak napíšu aromatické, musel se pochopitelně lišit i způsob přípravy.
A abych to zjednodušování nepřehnal, trochu to zase zesložitím. Shepherd's pie je připraven, jak už jsem řekl z ovčího masa, Cottage pie je z hovězího.:-8
Ve starých kuchařkách se tohle jídlo popisuje jako připravené z nedojedených zbytků pečeného hovězího v misce vyložené bramborovou kaší a také bramborovou kaší pokryté, pak zapečené.:-*

cardanka

12. 1. 2010 11:08

Dělám podobně, je to výborné:-p, 4.bodík;-):yes:

Iljusa

11. 1. 2010 15:21

Pastýřský koláč dělám - když mám skopové nebo jehněčí :-p. Recept znám velice dlouho ;-)

JanaDorazinova

11. 1. 2010 14:40

Míšo, to musí být super mňamka. Taky by se mi líbil řez, příště to vyfoť, ikdyž se to moc nezdaří, to nevadí. Ode mne plus;-):yes:

pipre

11. 1. 2010 14:28

Tak to věřím, že to vonělo a chutnalo:yes:2.

bara.it

11. 1. 2010 13:22

Miso, tak tohle se mi libi.:yes:1:yes:

michsamant

11. 1. 2010 13:09

Naservirovat sa mi to nepodarilo pekne :-8 ale pekne to vonalo,ked sa to pieklo a je to dobre. Pridala som aj fotku hotoveho, upeceneho.

vybusna

11. 1. 2010 13:01

...a budu aj fotecky zapeceneho pokrmu a potom aj na reze???
inak ja som prekvapena, ja som si vzdy myslela, ze pastiersky kolac je najako robeny s listkoveho cesta....rozhodne davam na vyskusacnie

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Každé ráno pro Vás vyberu osvědčené recepty a pošlu Vám je e-mailem. Vaše Marie

Přidejte se k více jak  100 000 odběratelů

Další recepty

Tématické fráze: pastýřský koláč pastýřuv koláč cottage pie pastířský koláč sheperds pie recept sheperds pie cottage pie recept anglický masový koláč ovcacky kolac patýřský koláč mleté maso zapečené s bramborovou kaší koláč z mletého masa shepherds pie shepherds pie recept koláč z bramborové kaše pastyřký koláč pastýřův koláč recept mleté maso zapečené s kaší shepherd's pie parstyrsky kolac

Suroviny: cibule, česnek, maso mleté, rajče, paprika čerstvá zelená, kukuřice mražená, omáčka worcesterová, hořčice, sůl, koření garam masala, pepř mletý, brambory, máslo, sýr chedar

TopRecepty.cz

Pastýřský koláč

Aktuální verzi receptu a video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/oVoK