Pastýřský koláč

michsamant Kuchařka: michsamant

Mleté maso 11 názorů

Suroviny

1 velká cibule
4 stroužky česneku
450 g mletého masa (je jedno jaké)
1 větší rajče
1/2 zelené papriky
mrazena kukuřice
worcestrová omáčka
1 lžička hořčice
sůl
garam masala (nemusi být, může se použít chilli koření podle chuti)
špetka mletého černého pepře
5-6 brambor
máslo
sýr chedar
Recept si zatím oblíbilo 14 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Zemiaky osupeme a uvarime do makka, roztlacime na kasu spolu s kuskom masla.

  2. Na oleji spenime cibulku, cesnak.

  3. Pridame nasekanu rajcinu a papriku, dalej pridame koreniny a chvilku opekame.

  4. Pridame mlete maso, osolime a dame lyzicku horcice, kukuricu, dobre premiesame, podlejeme vodou a prikryte dusime asi 15 minut. Troska stavy musi v masa zostat, aby nebolo celkom suche.

  5. Sklenu misu (alebo pekac) vymazeme maslom, dame do nej udusene mlete maso, na maso dame zemiakovu kasu a na vrch nastruhame cheddar.

  6. Zapekame na 200 st. asi 30 minut.

Poznámka

Pri priprave masa sa moze pouzit dalsia zelenina ako mrkva, ci hrasok..

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 23 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Pastýřský koláč

  • HankaPu HankaPu

    Tohle je jedno z našich oblíbených jídel, dělám ho dost často.
    Míšo, posílám bodík a fotky:yes: +

    Odpovědět

  • michsamant michsamant(autor receptu)

    este ma napadlo,ze tento recept je dobry aj bez masa..nahradim ho sosovicou/cockou

    Odpovědět

  • michsamant michsamant(autor receptu)

    @Drobcek, :yes:
    Ja robim z mleteho kuracieho masa. Hovadzie nejeme a baranie sa mi na to akosi nehodi, to radsej v zazvorovo kokosovej omacke.

    Odpovědět

  • Drobek Drobek

    Protože tohle jídlo je z našich oblíbených, přidám pro osvětu trochu informací. Nehádám se, jen chci šířit osvětu.;-)
    Poprvé se tohle jídlo podle Vikipedie objevilo roku 1791 (jak to mohou tak přesně vědět?) pod jménem Cottage Pie. V roce 1870 se poprvé objevuje Shepherd's pie. Vlastně ale abych to taky pojmenoval česky, je to Pastýřův, nebo Pastýřský koláč, ale také Cottage pie, koláč z chatrče nebo boudy, je tím míněna chudobná chýše.
    To pořád překládám Vikipedii, ale zároveň si uvědomuji, že v české kuchyni se při vyslovení koláč vybaví sladká dobrota. Tak tedy sladké tohle rozhodně není, ale dobrota to je.
    Zásadně se vždy jedná o dušené maso, mleté či jemně pokrájené, se zeleninou zamíchanou nebo ne. Původní a pravý anglický Shepherd's pie byl, protože pastýři tam byli vlastně jen a jen ovčáci, připraven z, a teď schválně napíšu ovčího masa. V češtině totiž je vše skopové, ale angličtina rozlišuje lamb – ovci a mutton – berana. Protože beraní maso je silně, no, abych neurazil tak napíšu aromatické, musel se pochopitelně lišit i způsob přípravy.
    A abych to zjednodušování nepřehnal, trochu to zase zesložitím. Shepherd's pie je připraven, jak už jsem řekl z ovčího masa, Cottage pie je z hovězího.:-8
    Ve starých kuchařkách se tohle jídlo popisuje jako připravené z nedojedených zbytků pečeného hovězího v misce vyložené bramborovou kaší a také bramborovou kaší pokryté, pak zapečené.:-*

    Odpovědět

  • cardanka cardanka

    Dělám podobně, je to výborné:-p, 4.bodík;-):yes:

    Odpovědět

  • Iljusa Iljusa

    Pastýřský koláč dělám - když mám skopové nebo jehněčí :-p. Recept znám velice dlouho ;-)

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Míšo, to musí být super mňamka. Taky by se mi líbil řez, příště to vyfoť, ikdyž se to moc nezdaří, to nevadí. Ode mne plus;-):yes:

    Odpovědět

  • pipre pipre

    Tak to věřím, že to vonělo a chutnalo:yes:2.

    Odpovědět

  • bara.it bara.it

    Miso, tak tohle se mi libi.:yes:1:yes:

    Odpovědět

  • michsamant michsamant(autor receptu)

    Naservirovat sa mi to nepodarilo pekne :-8 ale pekne to vonalo,ked sa to pieklo a je to dobre. Pridala som aj fotku hotoveho, upeceneho.

    Odpovědět

  • vybusna vybusna(moderátorka)

    ...a budu aj fotecky zapeceneho pokrmu a potom aj na reze???
    inak ja som prekvapena, ja som si vzdy myslela, ze pastiersky kolac je najako robeny s listkoveho cesta....rozhodne davam na vyskusacnie

    Odpovědět

Tématické fráze: pastýřský koláč pastýřuv koláč cottage pie pastířský koláč sheperds pie recept sheperds pie cottage pie recept anglický masový koláč ovcacky kolac patýřský koláč mleté maso zapečené s bramborovou kaší koláč z mletého masa shepherds pie shepherds pie recept koláč z bramborové kaše pastyřký koláč pastýřův koláč recept mleté maso zapečené s kaší shepherd's pie parstyrsky kolac