Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Živáňská pečeně nemusí být vždy ze tří druhů masa. Tohoto pokrmu tradiční slovenské kuchyně je spousta variant. Přichystejte si levnější, vepřovou verzi, a upečte si ji v troubě.

Co je živáňská pečeně

Živáňská pečeně je slovenským národním jídlem, jehož původ je poněkud tajemný. Mělo by správně jít o kombinaci několika druhů mas (vepřové, jehněčí a hovězí maso).

Existují dvě možnosti, jak připravit živáňskou. První je na jehle spolu s dalšími surovinami. Druhou chystáme v pekáčku, kdy jsou jednotlivé ingredience narovnány na sebe. Tato varianta je snazší a praktičtější nejen s ohledem na nádobí, ale také proto, že ne každý má jehly doma. 

Pokrmu je množství variant a uvádí se, že každá rodina má svůj osvědčený recept na živáňskou.

Co patří do živáňské pečeně

A co může být součástí tohoto tradičního pokrmu? Z masa využíváme vepřovou kýtu, krkovici, kotletu nebo roštěnec. K tomu přidáváme klobásu, slaninu, brambory a cibuli. Obvykle bývá součástí jídla i další zelenina, většinou paprika.

Také možnosti přípravy se liší. Někdy maso nakládáme do marinády, jejíž součástí bývá hořčice, olej, kmín, pepř a sůl. Jindy zase narovnané ingredience hned pečeme. Aby bylo maso a celý pokrm šťavnatější, můžeme ho také zabalit do alobalu. 

Z jednoho pekáčku

Potřebujete nakrmit několik hladových krků, a to co možná nejrychleji? Recepty z jednoho pekáče jsou přesně to, co hledáte. Vaření v tomto stylu znamená, že připravujete nějakou dobrotu, většinou…

Jak se dělá živáňská pečeně

Na pět porcí potřebujete: 500 g vepřové kýty, 2 cibule, 2 klobásy, 300-400 g uzené slaniny, 1,20 kg brambor, 1 barevnou papriku, sůl, mletý pepř a olej.

Jak na to? Brambory oloupejte a nakrájejte je na kolečka. Solit nemusíte, slanina a i některé další ingredience jsou slané. Kdo chce, může osolit jen velmi lehce a pak směs promíchat.

Maso nakrájejte na plátky, naklepejte je, osolte a opepřete. Slaninu nakrájejte na malé nudličky. Klobásy podélně přepulte a nakrájejte je na plátky. Cibule oloupejte a nakrájejte na kolečka. Papriku očistěte a nakrájejte.

Troubu předehřejte na 185-190°C. Pekáček potřete olejem a naskládejte na něj připravené brambory. Posypte je nakrájenou slaninou a na ni urovnejte plátky masa. Na maso rozložte nakrájené klobásy, papriku a nakonec obě cibule. Vše mírně podlijte vodou, pekáček přiklopte a nebo překryjte alobalem. Vložíme do předehřáté trouby a pečte, dokud není maso měkké. V druhé polovině pečení pekáček odklopte. 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více