Jednoduché francouzské brambory s ďábelskou chutí: Sytý oběd z jednoho pekáče s minimem úsilí
24. 9. 2025 Vaření
Brambory patří na podzim k nejvděčnějším surovinám v kuchyni. Jsou dostupné, levné, chutné a nekonečně variabilní. Připravte si vynikající jednoduché francouzské brambory s cibulí, šunkou a vejcem, doplněné o pikantní koření. I ze syrových brambor jsou rychle hotové, chutnají skvěle a báječně zasytí celou rodinu.
Milované francouzské brambory
Podzim je obdobím, kdy se v našich kuchyních objevuje spousta bramborových jídel. Brambory patří k nejvděčnějším surovinám – nasytí, dají se upravit na desítky způsobů a hodí se jako příloha i hlavní chod. Jednou z oblíbených variant jsou francouzské brambory, které mají v českých domácnostech bohatou historii.
Patří k receptům našich babiček a jsou typické svou jednoduchostí. Vznikly jako rychlý a šikovný způsob zužitkování zbylých brambor a různých malých zbytků ve spíži, od sýra přes uzeninu a škvarky po kořenovou či zavařenou zeleninu.
Obvykle je připravujeme z vařených brambor nakrájených na plátky, které skládáme do zapékací mísy a prokládáme vrstvami uzeniny, cibule a vajec. Zalité směsí mléka nebo smetany s vejci se v troubě propojí v lahodný a sytý pokrm se zlatavým a křupavým povrchem.
Existuje ale i další varianta, kdy místo vařených brambor používáme brambory syrové. Tato úprava je ještě jednodušší – ušetří čas i množství použitého nádobí, protože brambory není nutné předvařovat. V obou případech jde o jídlo, které je rychlé na přípravu a přitom dokáže zasytit celou rodinu.
Mohlo by vás zajímat
Lahodné obměny zapečených brambor
Francouzské brambory jsou skvělé svou jednoduchostí a variabilitou. Použít do nich můžeme téměř vše, co nám zbylo v lednici – zeleninu, uzeniny, sýry, smetanu.
Výběr brambor
Pro zapečené pokrmy jsou nejvhodnější brambory varného typu B nebo C. Dobře se rozpékají, ale zároveň drží tvar. Chuťově jsou plné a harmonicky se spojí s ostatními surovinami.
Dochucení
Kromě klasické kombinace soli a pepře se nabízejí i další možnosti:
- Zelenina: hrášek dodá sladkost, plátky mrkve křupavost, nakládané okurky nebo řepa podávané zvlášť vyváží svou kyselostí tučnost smetany a vajec.
- Bylinky: majoránka, tymián nebo rozmarýn dodají výraznější aroma.
- Koření: sladká paprika, muškátový oříšek či trocha sušeného česneku zvýrazní chuť.
Pokud nemáme ďábelské koření, které využívá níže uvedený recept, můžeme si namíchat vlastní směs. Hodí se do ní mletá sladká paprika, sušený česnek, chilli vločky nebo mleté chilli, mletý černý pepř, mletý kmín, mleté nové koření, ale i sušená šalvěj. Díky drobným obměnám může mít pokrm pokaždé trochu jiný charakter – od jemně bylinkového až po výraznější a pikantní.
Jak zvládnout vaření, když nemáte čas nebo nejste zrovna zběhlí v kuchařském umění? I snadné recepty mohou být výborné; platí totiž, že v jednoduchosti je krása. Vezměte si třeba červenou čočku; nemá…

Jak připravit jednoduché francouzské brambory
Na 4 porce potřebujete: 6 větších brambor, 2 větší cibule, 300 g šunkového salámu v celku, 2–3 vejce, 400 ml mléka, 1 lžíci ďábelského koření (podle potřeby), 1 lžičku sušené majoránky, sůl a 4 lžíce rostlinného oleje.
Jak na to?
- Troubu předehřejte na 180 °C. Pekáček vymažte trochou oleje.
- Brambory i se slupkou opláchněte a nakrájejte na 5mm plátky. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno, salám nakrájejte na kostičky.
- Vše smíchejte ve velké míse, posypte ďábelským kořením, zakápněte olejem, znovu promíchejte a rovnoměrně rozložte do pekáče.
- Vložte do trouby a pečte asi 20 minut.
- Mezitím prošlehejte vidličkou vejce s mlékem. Dobře okořeňte solí, pepřem a majoránkou.
- Když jsou brambory téměř měkké, zalijte je vaječnou směsí a pečte dozlatova, ještě zhruba 15–20 minut.
- Podávejte s kyselou okurkou a nebo sterilovanou červenou řepou.
Náš tip: Připravte si jednoduché francouzské brambory podle našeho videoreceptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více