Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Brambory zapečené s mletým masem a majolkovou směsí: Vynikající oběd či večeře, kde můžete využít zbytky z lednice
Zdroj: Toprecepty, Ivace64

Brambory a mleté maso se většinou podávají samostatně. Brambory zapečené s mletým masem a majolkovou směsí jsou ale další variantou jak tyto dvě potraviny zkombinovat. A chutnají dobře.

Zapečené brambory s mletým masem

Zapečené brambory stokrát a pokaždé jinak. Jsou rychlé, můžeme využít zbytky z lednice a zkrátka je milujeme. Většinou po nich saháme, když nevíme, co připravit k obědu či večeři. Jejich variant je řada. Jednou z nich je i ta s mletým masem. A i v tomto případě můžeme hodně kombinovat, jak tyto ingredience obměnit a přichystat si tak nové chutě. 

Brambory, mleté maso a majolková směs

Brambory a mleté maso většinou kombinujeme se sýrem, smetanou a různými druhy koření. Do tohoto jídla se skvěle hodí oregano, tymián, někdy paprika a většinou i pepř. Někdy se brambory a mleté maso kombinují s rajčatovou omáčkou. I v dnešním receptu využíváme rajčata, a to ve spařené podobě. Rajčata spaříme tak, že na nich uděláme zářez ve tvaru X. Zatím dáme do hrnce vařit vodu, osolíme ji a rajčata do ní na pár vteřin dáme. Nemělo by jít o více než minutu, aby se zelenina příliš nerozvařila. Rajčata vyndáme děrovanou lžící a hned je dáme do misky s ledovou vodou. Po zchladnutí jde slupka rajčete pomocí nože snadno dolů.

Do pokrmu patří i nasekané beraní rohy, tedy špičaté papričky s mírně pálivou chutí. Pokud nemáme úplně v oblibě kupovanou majolku, můžeme si připravit domácí variantu. Není to žádná věda. Důležité ale je, aby všechny suroviny měly stejnou teplotu.

Oběd

Většina Čechů považuje oběd za hlavní jídlo dne, které má být velké a vydatné. Pravdou ale je, že mnohé národy preferují naopak velké večeře a obědvají lehce a narychlo. Ať si vyberete to, či to, ať…

Brambory zapečené s mletým masem a majolkovou směsí

Na přípravu budete potřebovat: 8 brambor, 2 větší zelné listy, 3-4 plátky zbylé masové sekané rolády, sůl, pepř, olej (vhodný na vysoké teploty), nasekané beraní rohy, jemně strouhaný sýr, 4 lžic majolky (nebo 2 vejce + olej), 2 spařená cherry rajčátka, sušené oregano + tymián a kapku oleje.

Jak na to? Brambory uvařte krátce ve slupce, aby nebyly zcela měkké. Oloupejte je a pokrájejte na plátky. Zbylé plátky masové sekané pokrájejte na malé kousky, promíchejte je s uvařenými bramborami, osolte, opepřete, přidejte bylinky. Rajčata spařte. Pokrájejte beraní rohy a rajčata a dejte je ke směsi. Vše přesuňte do pekáčku, který nejprve vytřete olejem.

Troubu rozehřejte na 200 °C. Na směs položte omyté pokrájené listy hlávkového zelí. Majolku smíchejte s jemně nastrouhaným sýrem, olejem a zalijte tím zelné listy na bramborové směsi. Pekáček vložte do rozehřáté trouby a pečte dozlatova. Podávejte se zeleninou.

Náš tip: Připravit si můžete také zapečené brambory s mletým masem a smetanou podle následujícího videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Nejnovější recepty Více