Budapešťský krém podle ČSN: Oblíbená pomazánka vylepšená sterilovanou paprikou chutná jako kdysi
26. 9. 2025 Vaření
Říkáme jí „Budapešť“ a patří k našim nejoblíbenějším pomazánkám. Má tak trochu retro nádech, dřív se objevovala na chlebíčkách, namazaná na krajíci bývala tradiční školní svačinkou. V Maďarsku ji sice pod tímto názvem neznají, nicméně díky hlavní ingredienci, paprice, je maďarský původ zřejmý.
Klasika mezi pomazánkami
Budapešťská pomazánka bývala jednou z nejběžnějších pomazánek a svou popularitu si udržela dodnes. Dřív jste ji našli v nabídce mléčných barů i lahůdek, byla oblíbeným pohoštěním pro návštěvy i na silvestrovském večírku a maminky ji mazaly dětem na chleba do školy nebo na výlety.
Její kouzlo spočívá v jednoduchosti: základ tvoří čerstvý tvaroh, sladká mletá paprika a trocha másla či smetany. Nicméně pomazánka existuje v mnoha obměnách.
Mohlo by vás zajímat
Trochu jako liptovská
Pokud byste se po této pomazánce sháněli v Budapešti, úplně byste neuspěli. Nicméně podobnou pomazánku znají také. Tam jí ovšem neříkají budapešťská, ale körözött, což se překládá jako liptovská pomazánka. Právě této pochoutce se naše „budapešť“ nejvíc podobá.
Liptovskou pomazánku si sice nejvíc spojujeme se Slovenskem, nicméně známá byla i jinde v rámci Rakouska-Uherska. Dodnes se tato papriková pomazánka podává namazaná na chlebu k vínu i v rakouských vinných šencích zvaných Heuriger.
Místo brynzy tvaroh
Budapešťská pomazánka je takovou dostupnější verzí té liptovské, která se má správně připravovat z tradičního slovenského sýra brynza. Právě tento sýr z ovčího mléka jí dodává specifickou chuť. Navíc se do ní obvykle přidává nadrobno nasekaná cibulka, kyselé okurky a kmín, někdy i kapary a hořčice pro výraznější chuť.
To budapešťská pomazánka je trochu prostší, o to víc v ní ale vynikne chuť papriky. Místo brynzy se do ní navíc používá jemnější tvaroh, vmíchat lze i lehký cottage nebo naopak vydatnější pomazánkové máslo či čerstvý smetanový sýr.
Někdy se také vylepšuje cibulkou nebo nasekanou pažitkou, případně se do ní dává i pečená paprika, nicméně většinou se skládá jen z tvarohu, mleté papriky a soli. Název tak získala právě díky ingredienci, která jí dodává chuť a je typická pro maďarskou kuchyni – mleté červené paprice.
Budapešťská pomazánka podle norem
Zajímavé je, že původní česká receptura na budapešťský krém, tak jak byla zanesená v publikaci Receptury mléčných nápojů a pokrmů, která platila pro tehdejší československé podniky, uváděla v pomazánce navíc sterilovanou papriku, která jí dodávala výraznější paprikovou chuť.
Pokud si tedy chcete trochu zavzpomínat, pomazánku v klasické úpravě ČSN si nyní můžete snadno připravit podle následujícího receptu. Jak na to?
Budete potřebovat: 275 g měkkého tvarohu, 110 g másla, 85 g červené kapie sterilované v oleji (bez nálevu), 30 g cibule, 2,5 g soli, 25 ml mléka, 2,5 g mleté papriky.
- Cibuli oloupejte a nastrouhejte nebo nasekejte nadrobno. Kapie nechte okapat a nakrájejte je na drobné kostičky.
- Tvaroh vyšlehejte společně s máslem a mlékem na jemný a lehký krém.
- Osolte jej a přidejte strouhanou cibuli, mletou papriku a nadrobno nasekanou kapii. Promíchejte a podávejte jako pomazánku na chlebu.
Náš tip: Budapešťskou pomazánku si můžete udělat i podle našeho videoreceptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více