Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pět nejoblíbenějších pomazánek na podzim: Jak na tu nejlepší vajíčkovou, skvělou česnekovou i zdravou tuňákovou
Zdroj: Toprecepty, mika59

Pomazánky nikdy neomrzí. Jsou skvělou volbou jako vydatná snídaně, svačina pro školáky nebo rychlá večeře. Při jejich přípravě je dobré využívat sezónní suroviny. Víte, jaké pomazánky jsou nejoblíbenější na podzim?

Podzimní pomazánky

S nástupem podzimu trochu měníme stravovací návyky. K večeři i ke svačině si ale stále dáváme pomazánky. Které jsou ty nejoblíbenější? Vybrali jsme jich pět.

1. Česneková pomazánka

Česneková pomazánka je základem mezi pomazánkami. Je téměř pravidlem, že na stole s pohoštěním nechybí. Kupodivu nevadí ani její aroma. A právě na podzim je česneková pomazánka důležitá pro obsažené vitaminy, minerály a další prospěšné látky, díky kterým lépe zvládneme sezónu náročnou na respirační onemocnění.

Co do ní patří? Existuje řada variant. Výborná je i s tvarohem nebo lučinou Připravte si 500 g tvarohu, 5 stroužků česneku, několik snítek petrželky nebo pažitky, čerstvě namletý pepř a sůl, na ozdobu čtvrtky z kolečka citronu.

Jak na to? Prolisujte česnek a dejte ho do misky. Přidejte tvaroh. Nakrájejte bylinky a nasypte je do pomazánky. Vše dobře promíchejte a dochuťte pepřem a solí. Pomazánku naneste na pečivo a ozdobte citronem. Pokud byste chtěli vyzkoušet různé obměny česnekové pomazánky, inspirujte se tímto článkem.

Náš tip: Vyzkoušejte česnekovou pomazánku z tvrdého sýru, tatarky a česneku.

2. Sýrová pomazánka

Sýrovou pomazánku můžeme připravit z měkkých sýrů (žervé, lučina, cottage, tavený sýr), ale i z polotvrdých nebo tvrdých sýrů (eidam, gouda, parmazán, hermelín, niva, ale i tvarůžky).

Jednoduchou a rychlou hermelínovou pomazánku připravíte během několika málo minut. Připravte si: 1 hermelín, 100 g šunky, 1 malou cibuli, 4 lžíce majolky, pepř a sůl. Jak na toHermelín nastrouhejte do misky na struhadle nahrubo. Šunku nakrájejte na nudličky nebo ji nastrouhejte (pokud je v celku). Cibuli oloupejte, nasekejte ji nadrobno a přidejte do misky spolu s tatarskou omáčku. Vše důkladně promíchejte, dosolte a opepřete podle chuti. Natřete na pečivo. Výborná je na opečeném toastu.

Náš tip: Přichystejte si pikantní sýrovou pomazánku z několika druhů sýrů. 

3. Vajíčková pomazánka

Jestli existuje žebříček oblíbenosti pomazánek, určitě na jednom z nejvyšších míst nechybí ani vajíčková. A proto jsme ji zařadili i do této "pětky". Pokud chceme připravit klasickou vajíčkovou pomazánku, potřebujeme na ni: 10 natvrdo uvařených vajec, 1 menší cibuli, 2 střední nakládané okurky, 250 g majolky, 2 lžíce plnotučné hořčice, pepř a sůl.

Jak na to? Vejce dejte do hrnce se studenou osolenou vodou a uvařte je natvrdo. Cibuli oloupejte a nakrájejte ji najemno, stejně jako okurky. Vejce nechte vystydnout, a pak je oloupejte a protlačte přes kráječ na brambory nebo je nakrájejte na kostičky. Přidejte do misky a vše smíchejte s majolkou, hořčicí a dochuťte pepřem a solí. 

Verze s máslem je založena na promíchání změklého másla s vařenými žloutky a poté na přidání dalších ingrediencí včetně nastrouhaných bílků. 

Náš tip: 

4. Tuňáková pomazánka

Máte rádii rybičkovou pomazánku? Její variantou je skvělá a jednoduchá tuňáková. Výborná je s tvarohem nebo lučinou. Na přípravu si přichystejte 1 plechovku tuňáka, 1 měkký tvaroh, 100 ml majolky, 3 jarní cibulky, citronovou šťávu, pepř a sůl.

Jak na to? V misce utřete tvaroh s majonézou. Tuňákovou konzervu otevřete, slijte a obsah rozmačkejte. Cibulky i se zelenou natí nakrájejte najemno a přidejte. Důkladně promíchejte. Osolte, opepřete a zakápněte citrónovou šťávou podle chuti. Pomazánku namažte na pečivo. Navrch ji můžete ozdobit petrželkou nebo třeba sušeným rajčetem.

Náš tip: Tuňákovou pomazánku si můžete připravit i v pikantní verzi.

Podzimní

Podzim po parném létě přináší první chladné dny i deštivé počasí, které ale rozhodně není na škodu. Právě díky vlhku totiž v lesích raší houby. A Češi houbaření milují! Bedly, hříbky, babky - to…

5. Křenová pomazánka

Křenová pomazánka možná není pro každého. Můžeme ji ale připravit tak, aby nebyla tolik pikantní. Křenová pomazánka má ostrou a výraznou chuť. Pokud toho chceme docílit, sáhneme po čerstvém křenu, který má také více zdraví prospěšných látek než zpracovaný křen. Další součástí této pomazánky bývá nejčastěji tvaroh. Další možností jsou měkké sýry, ale i smetana (našlehaná nebo zakysaná). Pak není pomazánka tak pálivá. Přidává se také pažitka, která je aromatická.

Na přípravu křenové pomazánky potřebujete: 200 g pomazánkového másla, 80-100 g šunky, 2 lžíce zakysané smetany, 2 lžíce jemně strouhaného křenu, 1 vejce natvrdo, 1 lžíce nasekané pažitky, pepř a sůl.

Jak na to? Vejce uvařte natvrdo. Šunku, zchlazené a oloupané vejce a pažitku nakrájejte nadrobno. Máslo a zakysanou smetanu rozmíchejte dohladka. Přidejte vejce, šunku nastrouhaný křen a pažitku. Promíchejte a dochuťte pepřem a solí. Podávejte s pečivem. Variantou je také tato pikantní křenová pomazánka.

Náš tip: Připravte si snadnou vajíčkovou pomazánku podle tohoto videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více