Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vynikající sterilované papriky ve sladkokyselém nálevu: Když je předem upečete, získáte i parádní základ do omáček
Zdroj: Toprecepty, magdalenka

Srpen je měsíc, kdy můžeme ze našich zahrádek sklízet hlavně mnoho druhů zeleniny, přičemž papriky jsou jedním z nich. Právě ke konci léta jsou ideální zralé, šťavnaté, mají tu správnou barvu a jsou nejsladší. Pokud jich máte dostatek, je ten nejlepší čas si je zavařit na zimu. 

Jak zavařovat papriky?

Jsou žluté, červené, zelené i oranžové, špičaté i buclaté, sladké i pikantní. Ano, řeč je o paprikách, jednom z nejoblíbenějších druhů zeleniny, který má nesčetně možnosti využití.

Ty méně zralé, křupavější, které ještě nejsou dokonale zbarvené, jsou nejlepší ke konzumaci zasyrova, tedy do salátů. Díky jejich pevnosti se báječně hodí rovněž k naplnění masem a pak k uvaření s rajskou a nebo k upečení.

Dostatečně vyzrálé papriky pak přímo vyzývají k tomu je zavařit na později. Tyto papriky už jsou totiž akorát tak krásně vybarvené, příjemně sladké a do salátů už příliš vhodné nejsou. Pokud se vám letos úroda zadařila a máte paprik dostatek, určitě se do zavařování pusťte, v zimě, až budou papriky zase drahé, budete za zásoby ve sklenicích rádi. 

Kapie v sladkokyselém nálevu

Papriky se obvykle zavařují ve formě různých čalamád a past, klidně je ale můžete naložit i do sladkokyselého nálevu stejně jako okurky nakládačky. Takové si pak můžete vychutnat úplně stejným způsobem jako jinou sterilovanou zeleninu.

Jsou vynikající pochoutkou k různým masovým pokrmům, díky jejich křupavosti je oceníte i jako součást obložených mís a v zimě jimi můžete v salátech nahradit ty čerstvé, aspoň jim dodají pikantnější nádech.

Obvykle se takto sterilují červené papriky kapie, přičemž příprava takové chuťovky je velmi snadná. Pokud potřebujete narychlo zpracovat větší množství paprik, určitě vám tento recept přijde vhod. A jak tedy tyto papriky udělat? 

Budete potřebovat: 1 kg červených paprik kapií, 200 g cukru, 1 lžičku soli, ¾ ml vody, ¼ l octa, 5 kuliček nového koření a 5 kuliček pepře. 

  1. Kapie omyjte, rozřízněte, očistěte, vyklepejte semínka a dužinu nakrájejte na proužky. V hrnci si připravte nálev tak, že všechny suroviny svaříte, aby se cukr rozpustil.
  2. Papriky pak nepěchujte do dostatečně vymytých a vysterilizovaných sklenic (uvedené množství vám vyjde asi na 5 sklenic o objemu 300 ml) a zalijte je ještě horkým nálevem.
  3. Na povrch v každé sklenici nalijte lžičku oleje a dejte kousek bobkového listu a kolečko cibule. Sterilujte v hrnci při teplotě 80 °C cca 20 minut. 

Sterilované pečené papriky

Ve sladkokyselém nálevu můžete sterilovat i papriky předem upečené (kapie nebo silnostěnné buclaté papriky). Ty se často nakládají rovněž do oleje, ale ty sterilované mají delší trvanlivost, neboť olej je náchylný ke žluknutí, a navíc ty v oleji je nutné skladovat v lednici.

Pečené nakládané papriky se hodí rovněž do salátů, můžete si z nich ale připravit třeba i dip k masu, pomazánku, polévku, ale třeba i omáčku ke kuřeti na paprice. Díky nálevu dodají pokrmům navíc příjemnou nakyslou chuť. A jak na pečené papriky? 

Budete potřebovat: 2 kg čerstvých červených paprik, 800 ml vody, 200 ml 8% octa, 100 g cukru, 20 g soli, ½ bobkového listu a 3 zrnka pepře. 

  1. Celé opláchnuté a osušené papriky opečte v předem vyhřáté troubě nebo na plotýnce či na grilu tak, aby slupky zhnědly. Upečené papriky pak ihned vložte do sáčku nebo do misky a zakryté fólií je nechte chvíli zapařit. Díky tomu z nich půjdou snadno sloupnout slupky.
  2. Poté je oloupejte, zbavte stopek, semeníků a semen a napěchujte do čistých sklenic. Mezitím si připravte nálev svařením vody s octem, cukrem, solí a kořením. Horkým nálevem pak zalijte papriky ve sklenicích.
  3. Sklenice uzavřete, vložte do hrnce s horkou vodou a zavařujte, nejprve 25 minut, dokud se voda nezahřeje na 100 °C a pak asi 30 minut (platí pro sklenice o objemu 700 ml). Poté sklenice vyjměte a nechte vychladnout. 

Náš tip: Sterilované papriky s olejem si můžete připravit také podle našeho video receptu. 

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více